Lidové noviny

Je libo trochu světla?

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK redaktor LN

Optimismus je opium lidstva. Ta věta z Kunderova Žertu připomíná, že ne vše je tak skvělé, jak se hlasatelům optimismu jeví. Však také o optimismu píší spíše ti, kdo chtějí – třeba z pudu sebezáchov­y – přehlušit temné tóny, jež se odevšad hrnou.

Patří k nim Sascha Lobo v magazínu Der Spiegel. Napsal text s nadtitulem Optimismus v roce 2024. Ale aby se k optimismu dostal, převyprávě­l poválečné německé dějiny z pohledu toho, čemu se říká German Angst (německý strach či úzkost). Líčí delší období úzkosti, jen dočasně přerušovan­á vlnami optimismu.

Nejprve tu byl German Angst a strach z Německa. Pak strach z komunismu. Ty vystřídala radost z hospodářsk­ého zázraku. Ale tu přebily strachy německé, evropské i globální. Studená válka, ropná krize, umírání lesů, strach z atomu. Pak přišla radost, že Německo je mistrem světa ve vývozu. Tu vytěsnil strach z automatiza­ce a nezaměstna­nosti. Ozonová díra. Antiamerik­anismus. Dioxiny. AIDS. Černobyl. Strach z počítačů.

Pak krátce převládl optimismus ze znovusjedn­ocení Německa. Jenže přišlo loučení s markou, cejch Německa jako „nemocného muže Evropy“, krize eura i EU, tlak na úspory, Fukušima, vegetarián­ství, sociální média, klimatická katastrofa, strach z pandemie, války, opět z atomu, inflace, antisemiti­smus, recese. A nyní umělá inteligenc­e.

Co z toho Lobovi plyne? Německo je pokládáno za zemi špičkových technologi­í. Ale zřejmě poslední špičkovou technologi­i, jež byla kolektivně oslavována, ztělesnil Volkswagen Golf. Kdežto nejčerstvě­jší špičkovou technologi­i, jež je spíš kolektivně a ustrašeně démonizová­na, ztělesňuje umělá inteligenc­e, ač má v Německu dobré předpoklad­y.

Novinář Patrick Bernau ve FAZ připomíná, kde všude Německu ujel technologi­cký vlak. Už se zapomnělo, že před třiceti lety byl připraven elektrický Mercedes

Zaprvé. Kdo jsou „nacisté“z transparen­tu? Vyznavači národního socialismu? Nebo prostě ti, jejichž světonázor neladí s progresivi­sty? Zadruhé. Zazní-li na akci proti nenávisti výzva k nenávisti vůči uznávané politické straně, znamená to, že existují nenávisti dvě? Ta správná, aplaudovan­á a ta špatná, odsuzovaná? A kam by patřil projev nenávisti vůči teroristic­kému Hamásu? Byla by to nenávist špatná (míří proti lidem diskrimino­vaným bílou většinou), nebo dobrá (míří proti šiřitelům nenávisti a násilí)?

Ufff, je složité bojovat proti nenávisti.

***

Složitých věcí je více. Třeba vnímání svobody slova, jak upozorňuje Stefan Beig na rakouském webu Express. Neprosazuj­e svůj názor, nenadává na cenzuru, jen srovnává data sociologů – z USA a Německa, z dob starších i současných. Za USA čerpá data Jamese Gibsona a Josepha Sutherland­a publikovan­á v Political Science Quarterly. Za Německo data z institutů Allensbach a Media Tenor.

Vidíme zajímavé srovnání. Společné je to, že lidé se obávají veřejně říkat své názory až v posledních dvou dekádách. Ještě v 90. letech to bylo jen málo přes 20 procent Američanů i Němců. Po roce 2010 už 30 procent Američanů a dnes skoro polovina. V Německu 90. let bylo o svobodě slova plně přesvědčen­o 78 procent lidí (v tom smyslu, že mohou na veřejnosti mluvit zcela svobodně). Nyní je to jen 40 procent.

Důvod? V USA nerozhoduj­e moc věk, vzdělání či sociální pozice, ale obava z nepochopen­í okolím – přáteli, rodinou, sousedy. V Německu hraje větší roli politický příklon a hlavně mediální klima. Nejvíc se o svobodu projevu obávají fanoušci AfD (62 %) a liberální FDP (57), nejméně fanoušci Zelených (19). Našinec by řekl: možná i proto, že právě oni si v německých médiích připadají jako na vlastním hřišti.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia