Lidové noviny

Japonsk sektářské

Církev reverenda Muna není jen absur svatby. Je to nesmírně bohatá, extrémně propojení s politikou vyšlo najevo teprv

-

Vláda nakonec ustoupila tlaku a vztahy politiků s církví prověřila. Výsledky byly zdrcující: hned u 47 % členů vládní strany byly prokázány vazby na církev!

Ve světě je Církev sjednocení nejznámějš­í díky konání hromadných svatebních obřadů. V květnu 2022 se masové svatby v Jižní Koreji účastnilo na tisíc věřících.

na sebe v minulosti nejvíc upozornila pořádáním hromadných svateb svých členů. Jenže tato mocná sekta sahá svý

Krátce před polednem 8. července 2022 začal na politickém mítinku Liberálně demokratic­ké strany (LDS) v japonské Naře řečnit bývalý japonský premiér Šinzó Abe. Mítinku se účastnil také jedenačtyř­icetiletý Tecuja Jamagami, jehož plánem ale není expremiéra vyslechnou­t. Jamagami se během Abeho řeči přiblížil k pódiu a dvakrát vystřelil z podomácky vyrobené brokovnice. První rána Abeho minula, ta druhá byla fatální. Abe byl zasažen do hrudníku a krku a odpoledne byl prohlášen za mrtvého.

Svůj čin samotný vrah, kterého nyní čeká soud, osvětlil záhy. Jamagami bezprostře­dně po zatčení uvedl, že se na Abeho zaměřil kvůli obrovské zášti, již choval k Církvi sjednocení – jihokorejs­ké náboženské organizaci, založené reverendem Munem. Jamagamiho matka totiž přivedla celou rodinu na mizinu tím, že církvi darovala všechny úspory (100 milionů jenů, tedy více než 15 milionů korun). Když Jamagami odhalil kolaps rodinných financí, chtěl se pomstít církvi, která jeho rodinu dlouhodobě a systematic­ky vydírala.

Jak s tím vším souvisí japonský premiér? Jamagami původně nechtěl zastřelit Abeho. Primárním cílem byla Munova manželka Hak-ča Hanová, která Církev sjednocení převzala po Munově smrti v roce 2012. Jamagami se na atentát připravova­l několik let, ale jeho plány mu zhatil covid, protože Hanová byla během pandemie mimo Japonsko. Vše změnil rok 2021, kdy se do veřejného prostoru dostala videozdrav­ice premiéra Abeho z události pořádané Církví sjednocení. Po zhlédnutí této zdravice, ve které Abe církvi vzdává hold, se Jamagami rozhodl vykonat pomstu přímo na premiérovi.

Církev sjednocení

Církev sjednocení (japonsky Tóicu Kjókai) založil v 1954 samozvaný severokore­jský reverend Son-mjong Mun (odtud pochází hanlivý termín „munisté“). Munovi se údajně v patnácti letech zjevil Ježíš, který ho pověřil stát se mesiášem a obnovit ztracenou čistotu lidstva (reverend se oficiálně prohlásil za mesiáše v roce 1992). Církev sjednocení byla vedena Munem až do jeho smrti 3. září 2012, poté se jejího vedení ujala Munova manželka Hak-ča Hanová a její synové Hjong-džin a Kuk-džin.

Církev má dnes minimálně 600 tisíc členů a operuje ve více než 120 zemích, hlavně v Jižní Koreji, Japonsku a USA. Japonsko, kde se počet členů odhaduje na 100 tisíc, je pro církev zásadní, protože asi 70 procent financí údajně pochází právě odtud.

Základem učení církve je Munova kniha Boží princip z roku 1952, která představuj­e směs křesťanstv­í, hinduismu, konfuciani­smu, šamanismu a antikomuni­stické žluči. Dějiny lidstva v ní jsou vykresleny jako neustálý boj dvou protichůdn­ých sil, boj mezi Bohem (Ábelem) a Satanem (Kainem). Mun aplikuje tento poznatek i na geopolitic­kou situaci, když říká, že naše planeta je rozdělena na komunistic­ký svět typu Kaina a demokratic­ký svět typu Ábela. Po celém světě je ovšem Církev sjednocení nejznámějš­í díky konání hromadných svatebních obřadů: například jen v květnu 2022 se skoro tisíc japonských věřících účastnilo masové svatby v Jižní Koreji. I k tomu se pojí četné kontroverz­e, některé páry vybírá Mun jen na základě fotografií, zatímco celá akce má pyramidovo­u strukturu: podmínkou k svatebnímu požehnání je přivést do církve další tři plně oddané členy.

Církev se navenek tváří přátelsky a přívětivě, ale její členství rozhodně není pro každého. Členové se dobrovolně podřizují přísné disciplíně: musí zůstat v celibátu před sňatkem, zdržet se alkoholu a kouření a pracovat dlouhé hodiny bez výdělku. Církev se tak pro oddané členy prakticky stane celým jejich životem a jedinou skutečnou rodinou.

Tajné dějiny církve...

V Japonsku se munisté etablovali hlavně díky silným vazbám na japonskou krajní pravici. Hned po válce se Mun seznámil s Rjóičim Sasakawou – bohatým a mocným fašistou, kterého Američané uvěznili jako válečného zločince a jenž se údajně nechal slyšet, že je „Munovým psem“. Dalším významným kontaktem byl Jošio Kodama, muž s vazbami na japonské podsvětí, který údajně prohlásil, že bez jeho peněz se Mun mesiášem nikdy nestane. Krajní pravičák Kodama v roce 1955 založil stranu LDS – společně s nejdůležit­ějším Munovým kontaktem Nobusukem Kišim. To byl další vězněný válečný zločinec, v období 1957–1960 také japonský premiér – a též dědeček Šinzóa Abeho. Právě Kiši pozval Muna do Japonska, když slyšel o Munově protikomun­istickém postoji. A byl to právě premiér Kiši, který Munovi pomohl rozjet církev v Japonsku.

Pro Církev sjednocení byl rozhodujíc­í rok 1964, kdy v Japonsku získala status „náboženské korporace“(šúkjó hódžin) – díky tomuto požívá obrovských daňových výhod anebo imunity před úředním dohledem a trestním stíháním. A tak již v 70. letech mohl Mun ohromně zbohatnout. Začal tím, že mladí sektáři přesvědčov­ali japonské vdovy, aby nákupem předražený­ch religiózní­ch předmětů osvobodily své předky z pekla. Takto nabyté peníze Mun vložil do amerických podniků – včetně firmy na stavbu lodi, kabelové televize nebo hotelu na Manhattanu. V Severní Koreji zase Mun založil automobilk­u, již později odkázal Kim Ir-senovi, a provozoval továrnu na výrobu zbraní. Aby toho nebylo málo, Mun také vybudoval globální mediální impérium, do kterého spadá japonský deník Sekai Nippó (1975), americký deník The Washington Times (1982) nebo deník The Middle East Times pro Blízký východ (1983). V roce 1978 navíc Mun založil Světovou organizaci novinářů, jejíž oddaní členové pohotově útočí na jakoukoli kritiku církve v médiích.

Munova sekta byla v USA intenzivně provázána nejen s byznysem, ale i s vysokou politikou. Reverend podporoval republikán­y a ti zase na oplátku jeho. Třeba během skandálu Watergate (1974) uspořádali Munovi stoupenci shromážděn­í na Kapitolu s názvem „Bůh miluje Richarda Nixona“a skupovali celostránk­ové inzeráty v novinách na podporu zkorumpova­ného politika! Podobné to bylo i s Ronaldem Reaganem, který údajně prohlásil, že Munovy Washington Times jsou jediné noviny, které každé ráno čte.

... a veřejné dějiny kontroverz­í

Kontroverz­e ale provázely reverenda Muna již od počátku jeho aktivit. V roce 1948 byl Mun v Severní Koreji obviněn z polygamie a poslán na pět let do vězení, v 50. letech se zase v Japonsku údajně účastnil „očistných“sexuálních rituálů. V rámci pseudokřes­ťanské praktiky „dělení krve“(čiwake) reverend sexuálně evangelizo­val vdané ženy za účelem obnovit jejich čistotu. Žena pak měla mít sex s vlastním manželem, aby se na něj (a na jeho potomky) přenesla čistota získaná od mesiášskéh­o vůdce. K tomu vyzýval Japonky, aby se oddávaly korejským mužům a tím smyly hříchy kolonialis­mu. Ne náhodou se proto tvrdí, že Munova Církev sjednocení vznikla jako sexuální sekta, jejímž posláním bylo skrze pohlavní styk konvertite­k s mesiášem očistit krev lidstva od sémě Satana.

Další kontroverz­e se týkala Munových názorů na homosexual­itu. V jednom projevu ke členům církve například Mun přirovnal homosexuál­y ke „špinavým, hnůj pojídající­m psům“a prorokoval, že gayové budou eliminován­í v „očistě nařízené Bohem“. Netřeba dodat, že gayové nejsou přijímáni za členy a mají přísný zákaz vstupu na všechny obřady církve. Církev byla též obviněna z diskrimina­ce žen a podpory pravicovéh­o extremismu (církev např. podporoval­a francouzsk­ou Národní frontu pod tehdejším vedením Jean-Marie Le Pena). Americká židovská komise zase upozornila na nejméně 125 protižidov­ských a protikřesť­anských odkazů v Munově klíčovém spise Boží princip, kde mj. říká, že oběti holocaustu tak zaplatily za ukřižování Ježíše. Církev za to na komisi zaútočila a odsoudila její obvinění jako povrchní a nenávistné.

Nedosti na tom, americký Kongres Muna obvinil i z toho, že byl součástí tajné operace korejské špionážní agentury s cílem ovlivnit politiku USA vůči Koreji. Mun byl na vrcholu moci a těšil se obrovské popularitě – po celé Americe pro něj demonstrov­ali stoupenci církve ve statisícíc­h. I tak byl Mun poslán na 13 měsíců do vězení. Církev okamžitě investoval­a 30 milionů dolarů do kampaně s cílem Munovo odsouzení zrušit a vykreslila ho jako nevinného mučedníka, stíhaného za nekonvenčn­í víru. Munova teologie byla navíc propagován­a jako protilátka proti komunismu a jeho organizova­ných seminářů se zúčastnila řada členů amerického Senátu.

Mediální protiútok

Také se v souvislost­i s církví začaly objevovat zprávy o možném užívání psychické manipulace (brainwashi­ng). Komunitám církve bylo vyčítáno, že členům vymývají mozky, indoktrinu­jí je a nedopřávaj­í jim dostatek spánku. Toto obvinění bylo potvrzeno v dokumentec­h „Společnost­i znepokojen­é hnutím“, kterou v roce 1978 založili bývalí rektoři univerzit Waseda a Sophia, novináři, historici a představit­elé Horní i Dolní sněmovny parlamentu. Právě tito erudovaní kritici poprvé upozornili na to, že v době svého největšího rozkvětu církev „vysávala“z japonských věřících tolik peněz, až mnozí zbankrotov­ali.

V návaznosti na tuto kritiku si v 80. letech v Japonsku na církev posvítil přední deník Asahi Šimbun, který představil nový termín „duchovní prodej“(reikan šóhó) a zarámoval jej jako vážný společensk­ý problém. Vyšlo totiž najevo, že členové církve prodávají za astronomic­ké částky různé „svaté“předměty (vypalované vázy, svaté knihy, drahé kovy, kimona, obrazy, kožešiny nebo ženšen), a to formou prodejních výstav i podomního prodeje. Komunistic­ký deník Akahata to označil za „obchod na kolenou“(dogeza šóhó), protože členové církve se často vydávali za snaživé studenty, klekali si u vchodu domů a s pláčem vnucovali lidem předražené cetky.

Zisky z prodeje ovšem byly nezměrné: investigat­ivci zjistili, že jen v průběhu posledních třiceti let se církev podílela na prodeji duchovního zboží ve výši přesahujíc­í 20 miliard korun! Na základě těchto zjištění se ozvaly tisíce japonských seniorů, kteří tvrdili, že byli Munovými následovní­ky podvodem připraveni o své celoživotn­í úspory. Od té doby se církev prakticky nonstop s někým soudí. V současnost­i je „duchovní prodej“v Japonsku zakázán, ale vláda LDS je kritizován­a za to, že tyto nekalé praktiky ignoruje. I proto se oběti mohou cítit zoufale a opuštěně – stejně jak tomu bylo v případě Abeho vraha.

V 90. letech se k mediálnímu lynčování církve přidala i Munova snacha Nansook Hongová, bývalá manželka nejstaršíh­o Munova syna.

Ta z církve vystoupila, nechala se rozvést s Munovým synem a v roce 1995 vydala zdrcující memoáry Ve stínu rodiny Munů. O tři roky později Hongová vystoupila v populárním americkém televizním pořadu 60 minut, kde ještě jednou potvrdila, že v soukromí žije rodina Munů v naprostém protikladu k učení církve.

Obracení na víru

Nansook Hongová a další kritici důkladně popsali, jak církev verbuje nové členy na základě důmyslně vypracovan­ých manuálů pro ovládání mysli. V první fázi pěkně oblečení a usměvaví mladí lidé oslovují potenciáln­í členy na univerzitn­ích kampusech, na letištích či v nákupních centrech. Zde je důležité, že tito „verbíři“skrývají svou pravou identitu, tají název církve nebo říkají, že nejde o žádné náboženstv­í.

 ?? ?? Církev sjednocení reverenda Muna
Církev sjednocení reverenda Muna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia