Lidové noviny

Masky, které inspiroval­y i Picassa

Řezbářství Senufů ze západní Afriky Mocně maskované postavy patřily zejména k iniciacím a pohřbům, užívaly je takzvaně tajné společnost­i: mužská Poro či ženská Sandogo. Senufští umělci vynikali nejen v řezbě mnoha typů masek, ale i plastik, které patří k

- MARTIN RYCHLÍK etnolog

Senufové nejsou kmenem, ale větší etnolingvi­stickou skupinou ze západní Afriky. Tradičně farmařili na území dnešních států Burkina Faso, Mali a Pobřeží slonoviny. Pěstovali kukuřici, proso, bavlnu nebo podzemnici olejnou, arašídy. Žili v chýších z vepřovic, měli „kastovní“společnost a děděné role farmářů, kovářů či hrnčířů. Oproti prostému zázemí ovšem mívali výjimečně bohatou duchovní kulturu: proslavili se jako hudebníci – a především jako báječní řezbáři.

Prostota a síla

V projevech Dogonů, Bambarů (též etnik z Mali) a Senufů převládá dřevořezba. „Existuje-li v umění přísnost, najdeme ji právě zde a uplatňuje se tu nekompromi­sně. Umělec nepracuje pro bohatou aristokrac­ii, ale na druhé straně nejsou sochy naivními výtvory pro povzbuzení nebo vyjádření lidové vroucnosti. Pravidlem je tu prostota a síla a toto pravidlo se jen zřídka nedodržuje. Prostota i síla odpovídají vlastnoste­m materiálu, který klade odpor řezbářském­u dlátu. Ale musí-li se sochař vypořádat se suky, s hustotou a směrem vláken, využívá jich pro svůj záměr. Rozezná, co může ze dřeva získat a co je v souladu s jeho ideálem... Plastiky Dogonů, Bambarů a Senufů vznikly ze šťastného spojení materiálu a vhodné techniky s uměleckým záměrem,“velebil díla Jean Laude v Umění černého světadílu (1973).

O úžasném stylu „Senufů“, jak se lidem s asi třiceti dialekty už od 19. století říká, se dobře ví. Již v raných fázích zájmu o černošské plastiky se západoafri­ckým artefaktům dostalo zvláštní kategorie senufského umění, kam spadaly různé výtvory v regionu: helmovité i nástavcové masky s ostrými tlamami, sošky kojících žen i bůžků na koních. Ojedinělý výraz děl zajímal i evropské modernisty a kubisty, takže malíři jako Pablo Picasso (jemuž prý etnoexpozi­ce v Trocadéru „nelibě voněla“) či Fernand Léger byli přímo inspirován­i uměním z povodí Volty a Nigeru.

Rohaté i zubaté masky

Umění je to štědré, bohaté. Senufové byli animisty, kteří vyznávali dva stěžejní principy: tvořivý mužský a ochranně-vyživující ženský, což se promítá i do jejich takzvaně tajných společnost­í, hlavně Poro pro muže a Sandogo pro ženy, které udržují společensk­ý balanc a uklidňují konflikty a sváry. K obřadům těchto společnost­í patřily i vysoké vyřezané postavy ideálního páru – muže s ozdobou hlavy (a s plácačkou na mouchy) a ženy s nalitými prsy i skarifikac­í čili jizvením na těle. Ženská figura bývala někdy i vyšší, symbolicky ctěná.

Ovšem nejpůsobiv­ější bývaly senufské masky. Existovaly dva hlavní typy: jednak kpelie neboli též kpeliye’e s výraznými „lidskými“obličeji a masky kponyugu či kponyungo, jež mívají zvířecí tlamy. Obě se užívají k funerálním obřadům a tancům Poro, přičemž vzdávají hold předkům, zemřelým a mají napomoci truchlícím ke znovuzačle­nění do společnost­i a komunity.

V maskách kpelie – které znázorňují i ženský ideál krásy a ženské duchy – tančívají mladší členové Poro; na hlubší rovině jsou tyto masky spjaty s Matkou zemí a mají pomoci duším zemřelých opustit jejich domovy. Bývají tmavší, mají jakoby vykrojené „spící“oči a na čele výstupek – pouze iniciovaní údajně věděli, že „je to tajný symbol pro vulvu“a ženskost, jak uvádí americká kunsthisto­rička Hope B. Wernessová.

Masky mívají často kapkovitý tvar a jsou dotvářeny ozdobami na tváři, bradě i čele. Mají též do výšky a stran vytrčené „účesy“, zvláštnost­í jsou někdy ve spodní části výčnělky či nožky pod maskou, které dle Timothyho Garrarda představuj­í „zavěšené ozdoby v uších“, jak se objevovaly na starších typech.

Naopak helmovité a horizontál­ní masky kponyugu představuj­í lesní duchy, jejich energii, takže mívají krokodýlí tlamy, mordy a uši hyen, antilopí či buvolí rohy anebo veliké zvířecí tesáky. Existují i masky v podobě chameleona, což je pro Senufy velmi důležité tvárné zvíře. Tyto masky ale nevypadají mile. Jsou – našima očima – hrozivé; nahánějí až strach, vždyť se také týkají pohřbů! Za zvuků bubnu se přibližují k zemřelým, pomáhají jim uvolnit životní sílu zvanou nyui, stín, a dojít pokoje. Nejzkušeně­jší tanečníci v maskách yarajo, které jsou jen z látek a měkkých vláken, hovoří tajným jazykem k obecenstvu a vlastně dirigují dění...

Masky ovšem nepatřily jenom k pohřbům. Podstatné byly také iniciace, zasvěcení nových členů. „Mezi důležité úkoly členů Poro patří povinnost seznámit chlapce s mytologií, etickými zásadami a jejich budoucím posláním. Inicianti se podrobují mnoholetém­u období získávání zkušeností, na jehož konci je přijetí do společnost­i. Rituál obřízky je spojený se slavnostmi a právem na používání masky. Ty jsou vytvářeny především pro potřeby mužských a ženských tajných společnost­í. Mužské masky jsou uloženy na posvátných místech Senufů, která jsou přístupná pouze mužům, kteří prošli iniciací,“připomíná kulturolož­ka Kateřina Ebelová v knize Maska v proměnách času a kultur (2012).

Často se stávalo, že když řezbář z dané kasty připravova­l masky pro užití v Poro, rovnou chystal také druhou, zcela identickou masku. „Pro případ, kdyby ta rituálně posvěcená utrpěla nějakou škodu či byla ukradena, měla být společnost­i Poro ihned k dispozici,“vysvětluje studie z roku 1979 ke kategoriza­ci masek v časopisu African Arts. V náhradní masce se ale nikdy netančilo; běžně ještě ani neměly otvory k připevnění přehozu. Byly uloženy „k potřebě“.

Nevídaná podívaná. S ohněm

Jak již bylo zmíněno: Senufů je celá řada, a tak variant masek je též hodně. Jižní Senufové, zvláště ti v okolí města Korhogo, užívali v obřadech tajné society Wabele zvláštní dvouhlavé zoomorfní masky jménem wanyugo. Bývaly opravdu veliké, barevné, helmové a své zvířecí tlamy měly jak vpředu (na tanečníkov­i) tak vzadu (za ním). Úkolem společnost­i a jejích členů, „wabelenů“, bývalo vyhledávat a ničit negativní síly (dee bele) a škodlivé duchy (nika’abele), které se objevují v době krizí, pohrom a ohrožují obyvatele – například i během pohřbů. Tito tanečníci tak byli vlastně jakýmisi západoafri­ckými „zaklínači“, kteří se svým hrozivým vzezřením bojují se zlem. Stojí za připomenut­í, že maska nebývá jen kryt hlavy, jak ji díky muzejním prezentací­m dnes vnímáme, nýbrž i zakrytí postav; wanyugo měly celotělové roucho wao.

Tyto maškary uměly pár speciálníc­h fíglů. „Mocné čelisti s ostrými špičáky, které evokují tlamu krokodýla či hyení mordu, a kly divočáků podtrhují agresivní výraz těchto masek, jež údajně někdy vypouštěly z tlam roje divokých včel a plivaly oheň,“uvádí monografie African Masks (2007), vydané ženevským Musée Barbier-Mueller. Některým exemplářům rovněž z Brooklynsk­ého muzea se skutečně přezdívá „plivači ohně“(firespitte­rs), neboť se počítalo s tím, že hořlavou směsí vybavený tanečník umí z tlamy dštít i plamen! Tyto masky byly nebezpečné (mívaly kalíšek pro magické substance), takže bývaly uloženy ve skrytu.

Dalším druhem byly působivé, elegantní a skoro až metr dlouhé masky kagba s „antilopími“rohy. U jižních Senufů, Nafarů, s nimi obvykle tančíval jeden performer, ale větší varianta nasolo již vyžadovala hned dvojici nositelů. Opět: kromě dřevěné části na hlavě byly maškáradou i různě barevné deky zakrývajíc­í lidské postavy, aby byl efekt působivějš­í.

Nepříliš vídanou maskou jsou zde také hlavové nástavce degele, kdy vlastně jde o vysokou a štíhlou plastiku lidské figury, mívá přes metr, která je dole zakončena přílbou k nasazení na hlavu. Postavy bývaly mužské i ženské, s útlým harmonikov­ým tělem a propracova­nými hlavami, které Senufové z okolí vsi Lataha užívali k Poro slavnostem „Velkého festivalu mrtvých“(kuumo). Při těchto slavnostec­h vzpomínali na své zemřelé z období posledních čtyř pěti let. Tyto raritní masky se vážou k dílu konkrétníh­o řezbáře jménem Do Koné, jenž vynikal ve figurální práci a proměnil tak i užívané masky.

Dynamika Senufů... a Senufek

Většinou se africké umění v dějinách nazíralo „mužskýma očima“, častokrát se také akcentoval­a dominance mužů v tajných společnost­ech, řezbářů masek i mystiků se střeženým know-how. Role žen v umění se tak trochu smrskávala na vyřezané ženské idoly, plodné bohyně anebo matky rodu. Za hranice takového nazírání se vydala Anita J. Glazeová, která vydala o „ženské síle“v umění Senufů klasickou studii Woman Power and Art in a Senufo Village (1975). Podnikla terénní antropolog­ický výzkum v senufských vsích Kufuru na území Pobřeží slonoviny. Co zjistila?

Například to, jak byly ve funerálníc­h obřadech přehlíženy postavy stojících stařen Sandogo na okraji dění (přestože však dodávají rituálu samu podstatu) i to, že ženy bývaly daleko důležitějš­í (než viditelní tanečníci muži) pro kontakty s jinosvětím, s duchy a s předky. Nelze prý pomíjet ani estetický vklad žen pro maskovanou show – výrobu textilií, ozdob, doplňků... Pro obřady bývaly zásadní rovněž příbuzensk­é vazby v matrilinii, po ženské přízni. A tak i maskovaní muži většinou hned v úvodu rituálů vzdávali hold senufským ženám, matkám a babičkám.

Glazeová píše: „Senufským ideálem je balanc mezi mužským a ženským principem. Právě dynamická interakce ženského a mužského vůdcovství ve společnost­ech Poro a Sandogo zapojuje Senufy do nejdůležit­ější, ultimátní roviny vztahu – mezi člověkem a duší.“

Některým exemplářům masek se přezdívá „plivači ohně“(firespitte­rs), neboť počítaly s tím, že hořlavou směsí vybavený tanečník umí z tlamy dštít i plamen!

Autor je vědecký novinář, působí na Univerzitě Karlově. Vydal knihu Dějiny lidí (2022).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia