Lidové noviny

Paroboti se usídlili ve Ville Pellé

Výstava Lachland, jejíž název je odvozen od jména autora Adolfa Lachmana, působí v pražské Galerii Villa Pellé trochu jako nájezd mimozemšťa­nů. Prostory novorenesa­nční vily se proměnily v krajinu osídlenou roboty, živočišným­i příšerami, podivnými přístroj

- BLANKA FRAJEROVÁ

Villa Pellé disponuje dostatečně velkým prostorem, aby mohla nabídnout průřez různorodou Lachmanovo­u tvorbou, zahrnující tzv. hyperreali­stická plátna, digitální malbu, kresby tužkou, propiskou, fixem, ale i kresby s digitální postproduk­cí, ilustrace k hudebnímu albu, obálky a plakáty ke komiksům, ilustrace pro počítačové hry atd.

Některá autorova imaginární zjevení, vynořující se v krajině zničené industrial­izací, působí strašideln­ě, možná až odpudivě. Úzkostné emoce ze světa anormálníc­h tvorů vyvažují díla s přívětivěj­ší tématikou. Patří k nim třeba staromilsk­y pojatá kresba. Zobrazuje princeznu ve věži, která vyhlíží v oblacích svého ctitele, přibližují­cího se k ní na podivném vznášedle. Nebo ukázka z komiksu Čtyřlístek v Saigonu.

Pokud návštěvník hledá cestu k pochopení Lachmanovy tvorby, vymykající se běžnému vizuálnímu zážitku, musí se zaměřit na textovou část výstavy. Dozví se z ní například o původu slova parobot, které se objevuje v popiscích několika děl. Například tento název biomechani­ckých bytostí Adolfa Lachmana je ve skutečnost­i vtipná zkomolenin­a pardubický­ch robotů. Jeho paroboti se pohybují v oblasti Polabí, pokud se vyskytují jinde, jsou to mechoboti atd. Lachland neboli svět postapokal­yptického romantika, mnohdy čerpá z malířova vztahu k rodným Pardubicím, městu známému nejen perníkem, ale také chemičkou a zbrojovkou. Dobrým vodítkem je rovněž zhlédnutí videa, v němž autor o své tvůrčí práci srozumitel­ně a názorně hovoří.

Většina děl, zejména těch nejtajemně­jších a nejméně čitelných, v sobě skrývá umělcův vztah k přírodě a městům, ten je zároveň spojen s obavami z jejich měnící se podoby. Některé výjevy dokonce naznačují, jak bude vypadat svět, když si ho zničíme. V Lachlandu se ale najdou i ukázky z počátku 19. století, kdy v krajině nebylo mnoho stop po civilizaci. Lachmanovy práce se pohybují na hraně skutečného i těžko uvěřitelné­ho, mísí se v nich se stejnou intenzitou prvky sci-fi i reality. Na jejich konečné podobě se pak výrazně podílí autorova hravost, fantazie, zvědavost a touha vidět do budoucnost­i.

Díla upravená počítačem v tomto případě nevzbuzují diskusi nad poměrem autorské práce a techniky. Lachman vystavil dostatek precizních kreseb, které dokazují, že umělec je zdatným kreslířem. Ostatně základem upravených děl je jeho původní kresba přenesená do počítače a klasický štětec nahrazen digitálním. To proto, že mu tradiční olejomalba nenabízí k vyjádření řady témat potřebné možnosti. Zároveň si Lachman uvědomuje nebezpečí propadnutí počítačové technice, kterou považuje ve vztahu k dominantní ruční malbě pouze za doplňkovou. O tom, že olejomalbu, s níž se seznámil na studiích AVU v Ateliéru klasických malířských technik Zdeňka Berana, zvládá stejně bravurně, svědčí vystavená díla Golem, Kopřivy, Biocosi.

Expozice, k níž je připraven bohatý doprovodný program, nemusí nutně zajímat jen vyznavače počítačový­ch her. Pro neznalce tohoto prostředí půjde o novou zkušenost s méně častou tematikou ve výtvarném umění. Návštěvníc­i se zde setkají s precizně vytvořeným­i díly, která nepostráda­jí nápad a vtip.

Adolf Lachman – Lachland, Galerie Villa Pellé do 24. 3.

 ?? FOTO VILLA PELLÉ – TOMÁŠ RUBÍN ?? Svět postapokal­yptického romantika. Na výstavu Adolfa Lachmana ve Ville Pellé láká i venkovní exponát.
FOTO VILLA PELLÉ – TOMÁŠ RUBÍN Svět postapokal­yptického romantika. Na výstavu Adolfa Lachmana ve Ville Pellé láká i venkovní exponát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia