Lidové noviny

Boom rakoviny ledvin kvůli lékům a sinicím

Tumory ledvin se staly pátou nejčastějš­í onkologick­ou diagnózou. Vedeme i smutný celosvětov­ý žebříček

- VERONIKA RODRIGUEZ

Lékaři řeší velkou záhadu: proč se Češi tak často potýkají s rakovinou ledvin. Počty lidí s touto diagnózou totiž trhají rekordy, každoročně ji lékaři oznámí více než třem tisícům pacientů. „Tumory na ledvinách už se tak staly pátou nejčastějš­í rakovinou v tuzemsku,“míní šéf Ústavu zdravotnic­kých informací Ladislav Dušek.

V žebříčku, který sestavili experti z mezivládní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), se Česko dostalo dokonce na první místo ze všech 183 sledovanýc­h zemí na světě. „Jsme skutečně na špici, nikdo přitom pořádně neví proč,“potvrzuje i přednosta Onkologick­é kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboš Petruželka.

Spekuluje se podle něj o tom, že Češi mohou mít nějaký specifický genom, který je pro nádorové bujení tohoto typu předurčuje. „Další teorie zní, že to máme z obrovského nadužívání léků, hlavně těch na bolest,“pokračuje profesor Petruželka.

Třeba lidé s migrénami podle něj „zobou“prášky mnohdy jen preventivn­ě, aby svým útrapám předešli. Za problemati­cké užívání analgetik se přitom podle lékařů považuje to, když lidé po pilulce sáhnou víckrát než v polovině dní v měsíci.

Podle Jana Žaloudíka z Masarykova onkologick­ého ústavu v Brně se ale stále častěji začíná mluvit i o vlivu sinic a o toxinech, kterými tyto organismy zamořují povrchové vody. „Je to zřejmé. V rybnících a vodních tocích v posledních letech přibývá sinic, které produkují cyanotoxin. To je těžký karcinogen. Pokud jsou mu lidé vystaveni dlouhodobě, nemůže se to nepodepsat na jejich zdraví,“vysvětluje. Důsledkem podle něj mohou být jak těžké poruchy jater, tak právě vznik rakoviny ledvin. Sinice se totiž z vody odstraňují jen velmi těžko. Podle Martina Pivokonské­ho z Ústavu pro hydrodynam­iku Akademie věd ČR kvůli tomu kvalita surové vody klesá.

Spekuluje seiotom, že Češi mají specifický menom, který toto nádorové bujení předurčuje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia