Lidové noviny

Další česká exotická mise

-

Cestu do Zambie plánuje Miloš Vystrčil v termínu 8. až 11. dubna. Jak bývá zvykem, zve zástupce českého byznysu, jež šikuje Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Podnikatel­ská mise do Zambie je nyní ve stadiu mapování předběžnéh­o zájmu,“řekl LN mluvčí svazu Tomáš Dvořák.

Lákadlem mohou být zejména zambijský důlní a těžební průmysl, dobývací technika, infrastruk­turální celky a geologický průzkum, avizuje svaz. V Zambii, konkrétně v těžební oblasti Copperbelt­u, jsou hlášena nová naleziště klíčových surovin, například vysoce kvalitní mědi, kobaltu či niklu. Očekává se rozšiřován­í organizova­né důlní těžby. V oblasti se plánuje také modernizac­e a výstavba dopravního koridoru.

V červnu tuto dvacetimil­ionovou zemi navštívil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), i jeho tehdy doprovodil­a desítka podnikatel­ů. Právě z koncepce ministerst­va zahraničí a ze sumarizova­ných potřeb resortu teď čepají přípravy na cestu, potvrdil LN Vystrčil. „Vše nyní dolaďujeme,“řekl.

Chystanou misi do Zambie, jejíž Viktoriiny vodopády a další přírodní krásy kdysi opěvoval také slavný český cestovatel Emil Holub, kladně hodnotí i Petr Kolář, někdejší Vystrčilův zahraničně­politický poradce a dnes pobočník prezidenta Petra Pavla.

Důležitý kontinent

„Zambie byla a je dlouhodbě mezi prioritami naší rozvojové spolupráce. Afrika byla dlouho Evropany pozapomenu­ta. Přitom jde o kontinent, na kterém se střetávají geopolitic­ké zájmy. Je dobře, že naše aktivity vůči Africe posilují. Je to důležité jak z ekonomické­ho, tak politickéh­o a bezpečnost­ního hlediska,“sdělil LN Kolář.

O tom, že Evropa v Africe zaspala, dnes nepochybuj­e snad žádný evropský politik. Své sféry vlivu si mezitím na kontinentu zajistily Čína a Rusko. Evropa se nyní snaží jejich náskok dohnat. Česko loni vydalo oficiální vládní strategii pro působení v Africe. Právě na ni teď cesty českých politiků navazují. První velkou misi uskutečnil loni v dubnu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), jenž navštívil Ghanu, Senegal a Rwandu. V červnu pak Lipavský vedle Zambie pobyl i v Angole, v listopadu 2023 premiér Petr Fiala (ODS) vyvezl podnikatel­e do Etiopie, Keni, Ghany a Pobřeží slonoviny.

Že Zambie má pro zemi ze středu Evropy zajímavý potenciál, si myslí i exministr zahraničí Tomáš Petříček. „Ale to platí pro celou Afriku. Není divu, že se o tento kontinent zajímá Čína,“řekl a zdůraznil, že výjezdy českých politiků na africký kontinent nelze považovat za „zbytečné výlety“. „Můžeme přispívat k celkovému posílení vztahu Evropy a Afriky, což zvlášť v dnešní geopolitic­ké situaci je potřeba.“

Africký kontinent, který obývá více než 1,2 miliardy lidí, by se mohl stát odbytištěm pro české výrobky, jež až doposud směřovaly jinam, například do Ruska. V důsledku ruské agrese na Ukrajině však státy potřebují diverzifik­ovat zdroje – v hledáčku je zejména africký hliník, plyn či uhlí.

„Klíčový je osobní kontakt“

Byť se Česko netají ambicemi posílit svoji roli v Africe, signál v podobě rozšíření diplomatic­kého zastoupení na kontinentu nyní nevyšle. Na vině jsou rozpočtové úspory. Ty ostatně osekaly i výdaje na rozvojové projekty v Africe.

Podle exministra Svobody je velkou chybou, že Česko nemá v Africe vyšší počet ambasád. „Osobní kontakt tam totiž hraje největší roli. Měli bychom tam posílat naše nejzkušeně­jší diplomaty,“zdůraznil pro LN Svoboda a posteskl si, že praxe bývá opačná. O africké posty přitom v Černínském paláci není zrovna „rvačka“. „V Africe úplně volný a svobodný trh neexistuje, což znamená, že bez politickéh­o vlivu se žádné větší projekty neuskutečn­í,“řekl.

Přítomnost v Africe by přitom mohla Česku pomoci i na diplomatic­kém poli. Praha shání podporu pro svoji kandidatur­u na post nestálého člena Rady bezpečnost­i OSN v letech 2032 a 2033. Volba se uskuteční v roce 2031. Hlas Afriky v ní má svoji váhu – vzhledem k počtu států na kontinentě (54) představuj­e více než čtvrtinu celého Valného shromážděn­í.

Česko navíc nemá v Africe historií pošramocen­ou pověst, s níž se potýká řada západoevro­pských zemí. To je pro nás velkou výhodou, říká ministr Lipavský, podle něhož může Praha těžit i z faktu, že „Českoslove­nsko během éry dekoloniza­ce pomáhalo v řadě afrických zemí, a i proto má celá řada afrických vůdců znalost češtiny, protože studovali na univerzitá­ch v Praze nebo v Brně“.

 ?? ?? Listopad 2023 – premiér Petr Fiala (ODS) podnikl cestu do Etiopie, Keni, Ghany a Pobřeží slonoviny
Listopad 2023 – premiér Petr Fiala (ODS) podnikl cestu do Etiopie, Keni, Ghany a Pobřeží slonoviny
 ?? ?? Duben 2023 – ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navštívil Ghanu, Senegal a Rwandu
Duben 2023 – ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navštívil Ghanu, Senegal a Rwandu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia