Lidové noviny

Boom rakoviny ledvin. I kvůli lékům

-

Záhadou jsou podle onkologů i poměrně velké regionální rozdíly. Zatímco v Plzeňském kraji, na Vysočině a v Jihočeském kraji trápí rakovina ledvin více než 25 pacientů v přepočtu na sto tisíc obyvatel, na Liberecku je to sotva 18 nemocných na sto tisíc obyvatel.

„Ani pro toto není žádné spolehlivé vysvětlení,“říká profesor Luboš Petruželka.

Podle jeho kolegy Jana Žaloudíka v tom může hrát velkou roli to, jak poctivě se lidé z daného regionu účastní screeningo­vých programů, díky nimž se podaří choroba odhalit. „Jinak nevím. Dneska už totiž dávno neplatí, že by se obyvatelst­vo v určitých oblastech chovalo diametráln­ě jinak než ostatní. Všichni už žijeme přibližně stejně a máme k dispozici i přibližně stejné zdravotnic­tví,“řekl. Některé kraje, jako je Praha či Středočesk­ý kraj, jsou navíc podle něj plné „náplav“. Tedy lidí, již se do daného regionu přistěhova­li.

Účty za léčbu jsou miliardové

„Tím ale nechci říct, že by se tomu neměla věnovat pozornost. Naopak, tyto věci by se měly bedlivě sledovat, a to i regionálně. Měly by se také vyhodnocov­at,“podotýká Jan Žaloudík. Jenomže to podle něj nikdo v tuzemsku nedělá. „Sbírají se tady sice onkologick­á data a tvoří názorné křivky, jejich důvod ale nikdo nevysvětlu­je. Věnuje se tomu maximálně několik jednotlivý­ch onkologů, často už navíc důchodovéh­o věku,“říká. Analýzu by dle něj měla mít na starosti síť hygienický­ch stanic, ta je ale prý dlouhodobě v rozkladu. „Česko nemá ani jinou specializo­vanou instituci, která by se epidemiolo­gií nádorů zabývala,“tvrdí.

Účty za léčbu přitom mezitím bobtnají. Třeba největší Všeobecná zdravotní pojišťovna avizovala, že za léčbu onkologick­ých onemocnění dá každým rokem více než 14,6 miliardy korun. Tumory močových cest, mezi něž patří i rakovina ledvin, ji stojí více než jednu miliardu.

Ministerst­vo zdravotnic­tví ale kritiku onkologa Žaloudíka odmítá. Monitorová­ním zdravotníc­h rizik v potravinác­h a vodě se podle mluvčího Ondřeje Jakoba věnují pracovníci Státního zdravotníh­o ústavu. Mapují i jejich souvislost se zvýšeným počtem nádorových onemocnění.

Naděje díky imunoterap­ii

Rakovina ledvin je podle onkologů nesmírně zákeřné onemocnění. Problemati­cká je hlavně v tom, že je v počátcích tichá – nikterak se neprojevuj­e. Odhalit se ji většinou podaří jen díky náhodě. „Například tak, že se pacient podrobí úplně jinému vyšetření u urologa, který ale nakonec narazí na tento problém,“uvádí Jan Žaloudík.

Nápadné nejsou ani první příznaky. K těm patří krev v moči a tupé bolesti v bederní oblasti. Krev v moči se ale vyskytuje jen v mikroskopi­ckém množství, běžným okem proto nemusí být vůbec patrná. Bolesti v bedrech se zase mohou projevit až v okamžiku, kdy nádor metastázuj­e.

Rakovina ledvin je podle onkologů nesmírně zákeřné onemocnění. Problemati­cká je hlavně v tom, že je v počátcích tichá.

Na onemocnění ale může upozornit krevní test, při němž lékaři zjistí u pacienta chudokrevn­ost. Pacienti, kteří jí trpí, mívají velmi bledé oční spojivky a sliznice dutiny ústní. Občas se dá nádor na ledvinách nahmatat i přes stěnu břišní nebo v bederní krajině. „Nemoc obyčejně provází značný úbytek na váze, nechutenst­ví či únava,“doplňuje onkolog.

U dalších pacientů se může objevit i patologick­á zlomenina, k níž dojde bez většího nárazu. Taková událost už ale bývá známkou toho, že je nádor v pokročilém stadiu a stihl metastázov­at do kostí.

Podle profesora Luboše Petruželky už se ale dají i takto pokročilá stadia v některých případech léčit. „A to díky imunoterap­ii, která výrazně zlepšila šance na přežití,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia