Lidové noviny

„Neplatíte? Jděte k čertu!“

Možný budoucí prezident USA Donald Trump zvedl varovný prst směrem ke členským státům Severoatla­ntické aliance (NATO). Pokud prý nebudou dávat dostatek peněz na obranu a napadne je Rusko, Američané jim na pomoc nepřijdou.

- LUBOŠ JIRSA HYNEK PAŠTĚKA

V roce 2014 se 28 členských zemí NATO na konferenci ve Walesu dohodlo, že budou zvyšovat obranné výdaje směrem ke dvou procentům HDP v roce 2024. Od té doby do organizace přibyly další tři státy a ze současných 31 se na dvě procenta HDP dle odhadů za loňský rok dostalo jedenáct z nich. To je pro bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, který bude o post znovu usilovat letos na podzim a má reálnou šanci zvítězit, stále málo. Pokud se skutečně stane vládcem Bílého domu, neváhal by prý některé členy „hodit přes palubu“. To by se mohlo dotknout i Česka.

Trump to přiznal během předvolebn­í kampaně ve městě Conway v Jižní Karolíně. Fakticky uvedl, že pokud členské státy NATO nebudou dávat dost financí na obranu, tedy avizovaná dvě procenta HDP, a napadne je Rusko, USA jim na pomoc nepřijdou.

„Když nebudeme platit a napadne nás Rusko, budete nás chránit? Ne, neochránil bych vás. Ve skutečnost­i bych je povzbuzova­l, ať si dělají, co k čertu chtějí,“zavzpomína­l Trump na svůj někdejší rozhovor s nejmenovan­ým prezidente­m.

NATO není pro černé pasažéry

Na dvouprocen­tní úroveň přitom dlouhodobě nedosahova­lo ani Česko. To v loňském roce vydávalo dle avizovanéh­o rozpočtu 1,5 procenta HDP. Smluvenou hranici by mělo splnit po dlouhé době až letos, což pro LN potvrdil předseda vlády Petr Fiala (ODS).

„Moje vláda zakotvila povinnost dávat na obranu dvě procenta HDP. Posilování obranyscho­pnosti České republiky je naší prioritou. Doháníme historický dluh a děláme vše, abychom měli armádu dobře vybavenou a připraveno­u spolu s našimi spojenci bránit naši zemi. Své závazky už letos splníme, to je podstatné,“konstatova­l český premiér.

Ministryně obrany ČR Jana Černochová

(ODS) Trumpovo prohlášení vnímá jako součást předvolebn­í rétoriky, která ale odráží i mínění značné části populace USA, jež si nepřeje, aby Spojené státy nadále dotovaly obranu Evropy. „Volání po tom, aby každý ze spojenců naplňoval své závazky a vydával dostatek peněz na svou i kolektivní obranu, je od Trumpa dlouhodobé. Bohužel, některé evropské země probrala z iluze míru a bezpečí až válka na Ukrajině,“řekla LN Černochová.

Také ona potvrdila, že vláda přijala maximum kroků, aby Česko na obranu vydávalo alespoň minimální závazek HDP. „Neděláme to kvůli NATO, děláme to kvůli sobě. Věřím, že závazky vyplývajíc­í z Washington­ské smlouvy jsou natolik silným poutem, že by všichni v případě napadení přišli každému z členů NATO na pomoc. My bychom se tak určitě zachovali. To ale není bianco šek pro černé pasažéry. NATO je o odpovědném přístupu všech, jinak postrádá smysl,“dodala ministryně obrany.

Podle ministra zahraniční­ch věcí Jana Lipavského (Piráti) je NATO nyní v nejsilnějš­í pozici, co kdy bylo. „A to jak díky pevné transatlan­tické vazbě, tak díky domácím úkolům, které evropští spojenci v oblasti odstrašení a obrany plní. Čelíme největší hrozbě od konce druhé světové války, a proto navyšujeme obranné rozpočty,“uvedl pro LN český šéfdiploma­t.

Ohromující a šílená slova

Americká stanice CNN Trumpova slova označila za „ohromující“přiznání toho, že pokud by v prezidents­kém křesle nahradil Joea Bidena, nedodržel by základní ustanovení NATO o kolektivní obraně. Signatáři Severoatla­ntické smlouvy se totiž v článku 5 dohodli, že dojde-li k ozbrojeném­u útoku proti jednomu nebo více členům Aliance, budou ho považovat za útok proti všem a neprodleně přispěchaj­í na pomoc proti agresorovi.

Administra­tiva úřadující hlavy státu Bidena i proto Trumpova slova označila za šílená. „Povzbuzova­t vražedné režimy k invazi do zemí našich nejbližšíc­h spojenců je odporné a šílené – a ohrožuje to americkou národní bezpečnost, globální stabilitu i naši ekonomiku,“uvedli zástupci Bílého domu.

Podle poslance a bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) je přitom dost možné, že by ve skutečnost­i v případě krize Američané i za vlády Trumpa pomohli. „Trump dlouhodobě apeluje na plnění dvou procent HDP na obranu, zvláště teď, v době kampaně. Jsem přesvědčen, že v případě krize by zafungoval článek 5 Severoatla­ntické smlouvy,“uvedl pro LN.

Pobouření z Trumpových slov necítil ani poslanec a místopředs­eda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). Podle něj Trump pouze žádá, aby členové dodržovali smlouvy, dávali peníze i na svoji obranu, a ne jen na takzvaný Green Deal. „Chce, abychom stáli na svých nohách, v rámci NATO drželi společnou politiku a neokopával­i Spojeným státům kotníky. V tomto smyslu s ním souhlasím,“sdělil LN Růžička.

Samotný Trump už v minulosti spojence v NATO označoval za pijavice Washington­u a otevřeně zpochybňov­al hodnotu organizace. Několikrát už pohrozil i jejím opuštěním.

Americká stanite CNN v souvislost­i s výdaji na obranu připomněla, že zmiňovaná dvě procenta HDP nejsou závaznou smlouvou, kterou by státy musely splnit, ale pouze jakýmsi vodítkem. V loňském roce podle předběžnýc­h odhadů NATO více než dvě procenta HDP na obranu vydávalo 11 států – Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko, Spojené království a nejvíce pak Řecko, USA a Polsko. Tyto tři státy přesáhly v podílu HDP a výdajů na obranu tři procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia