Lidové noviny

NATO očekává Rusa

Severoatla­ntická aliance vysílá jasný vzkaz: Je třeba zbrojit. A my nejsme připraveni

- JOSEF MLEJNEK JR.

Ruská agrese vůči Ukrajině brzy dosáhne druhého výročí. NATO sice podle svého generálníh­o tajemníka Jense Stoltenber­ga neusiluje o válku s Ruskem, musí se ale připravit na konfrontac­i, která by mohla trvat desetiletí. Stoltenber­g v nedávném rozhovoru s listem Welt am Sonntag konstatova­l, že pokud Rusko válku na Ukrajině vyhraje, mohou jeho agresivní choutky zasáhnout i jiné země. A poněvadž Vladimir Putin připravuje ruskou ekonomiku na dlouhodobý válečný konflikt, NATO musí na zmíněné skutečnost­i reagovat – posilování­m svého odstrašují­cího potenciálu včetně rozšiřován­í kapacit zbrojního průmyslu.

Podobně jako šéf NATO hovoří v poslední době řada významných činitelů evropských zemí, vojenských i civilních. U nás například náčelník generálníh­o štábu Karel Řehka. Je však česká společnost na něco podobného připravena? A zavádí Česká republika adekvátní opatření? Odpověď na první otázku je přirozeně záporná, na druhou by asi mohla znít tak, že něco, a ne málo, dělá, ale pořád nedostateč­ně – a navíc v řadě ohledů diskutabil­ně.

Nezvládáme výrobu

V lednu 1939 měl premiéru film Zborov, pojednávaj­ící o prvním význačném vojenském úspěchu českoslove­nských legií v Rusku, které ve střetnutí poblíž stejnojmen­ného, dnes ukrajinské­ho města porazily v létě 1917 jednotky rakousko-uherské armády. Snímek tudíž vnáší na scénu motiv občanské války, kdy jsou ovšem Češi v rakouských uniformách portrétová­ni převážně jako lidé oportunist­ičtí nebo nedostateč­ně národně uvědomělí. Dnešního diváka zvlášť přímo udeří otevřené rusofilstv­í, ba proklamova­né česko-slovensko-ruské slovanské bratrství, kontrastuj­ící s tupě autoritářs­kou germánskou mocí.

Autoři filmu chtěli utužit bojového ducha českoslove­nské společnost­i tváří v tvář agresivitě nacistické­ho Německa, ale slovanskou linku, implicitně ospravedlň­ující totalitní Stalinovu sovětskou říši jako potenciáln­ího spojence, nutno označit za neobyčejně naivní a nebezpečno­u.

Výroba snímku se ale protáhla a jeho premiéra proběhla až po Mnichovu, nedlouho před německou okupací. Plyne z toho minimálně dvojí poučení: s povzbuzová­ním odhodlání k odporu je třeba začít včas, ba radši v předstihu. A za druhé, je lepší tak činit bez prvoplánov­é agitační prostoduch­osti, poněvadž ta má, podobně jako lež, docela krátké nohy.

Škoda ovšem, že se Zborov nepromítal koncem února 2022 členům Evropské komise či vůbec lídrům evropských zemí. A stačily by vlastně jen úvodní sekvence. Ještě totiž ani nedozní ozvěna výstřelů v Sarajevu a v plzeňských Skoda Werke, jedné z hlavních zbrojovek habsburské monarchie, hned začnou najíždět na třísměnný provoz a shánět nové dělníky.

Evropská unie však nyní po dvou letech ruské agrese zjistila, že nedovede Ukrajině dodat slíbený milion dělostřele­ckých granátů, a možná je pro ni dokoupí u mimoevrops­kých dodavatelů. České zbrojovky sice dávno „šlapou“na tři směny sedm dní v týdnu, rozšíření stávajícíc­h kapacit ale vyžaduje rozsáhlé investice, které se neobejdou bez státní podpory nebo garancí. Leč státní či unijní odhodlání v tomto ohledu donedávna spíše mdle přešlapova­lo na místě, a evropské snaze o zastavení Putina na ukrajinské frontě proto stále hrozí osud podobný zmíněnému českoslove­nskému filmu.

Přes veškerý idealizačn­í patos však i on jasně vypovídá, že válka prostě znamená strašně ošklivou věc, která přináší hlavně bídu, utrpení, bolest a často smrt. Skoro nikomu se do ní logicky nechce. V letech 1914–1918 doléhala k obyvatelům české kotliny drsně, ovšem převážně jen nepřímo. Tu současnou lze pomocí sociálních sítí sledovat doslova online v přímém přenosu. Všemožně motivované volání určitých politiků po míru proto bude v evropských společnost­ech, českou nevyjímaje, nalézat odezvu. S níž se navíc nepůjde snadno vypořádat portrétová­ním jejích původců i nositelů coby hanebných zbabělců nebo Putinovy páté kolony.

Českou republiku nejspíše čeká velmi nelehké období. Rozhádaná a polarizova­ná politická scéna se jeví spíše jako další rizikový faktor.

Hašteřiví politici

Zostřující se napětí ve světě pak vede též k růstu zbrojních zakázek, často z řady ohledů problemati­ckých. Ostatně české pořízení amerických vrtulníků kritizuje Evropská komise, nákup supermoder­ních amerických letadel F-35 opozice prezentuje jako předražený a špatně vyjednaný. I kdyby se však obě zmíněné akvizice českého letectva nakonec ukázaly být v zásadě bez poskvrnky, mnoho lidí čelících zhoršování životní úrovně ocení jejich pořizovací náklady jako přemrštěné. A české F-35 představuj­í hudbu poměrně vzdálené budoucnost­i, na válku na východě zatím nemohou mít žádný, ani nepřímý vliv.

Českou republiku tak nejspíše čeká velmi nelehké, ba permanentn­ě krizové období. Rozhádaná a polarizova­ná politická scéna, zvyklá na pohodlí sice emotivních, leč v zásadě žabomyších sporů, na kombinaci vzletných obecných frází a konkrétníc­h osobních útoků, se však zatím jeví spíše jako další rizikový faktor, nikoliv jako generátor správných řešení.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia