Lidové noviny

Evropou obchází strašidlo Ameriky

Je po ruce plán B pro podporu Ukrajiny?

- Zbyněk Petráček

Donald Trump by členské země NATO, jež málo dávají na obranu, nechal napospas Rusku. A to i v případě jejich napadení. Tak to řekl o víkendu. U Trumpa nikdy nevíme, nakolik svá slova myslí vážně. Faktem je, že státy nacházejíc­í se „první na ráně“(baltské země, Polsko) jsou ve výdajích na obranu vzorné. Tudíž Trump chtěl možná jen ukázat, že on je tím, kdo účinně vymáhá pravidla. Ale jisté je toto: posílil pocit, že Amerika, její postoje, rozhodnutí i plány jsou strašidlem, které obchází Evropou, jak by řekl Marx.

Ještě nedávno se strašilo hlavně velkou válkou mezi NATO a Ruskem. Minulý týden přinesl změnu: straší se oslabením podpory pro Ukrajinu. V americkém Kongresu se nepodařilo „prošťouchn­out“legislativ­u, která by – výměnou za přísnost na hranici s Mexikem – umožnila zbrojní podporu Kyjeva.

V Evropě se to bere jako Trumpův podraz. Jenže pozor, tady nejde o ryzí „trumpovinu“, ale o širší pohyb. Ve čtvrtek prezident Biden podepsal memorandum, že každý dovozce amerických zbraní musí poskytnout písemný závazek, že ty zbraně použije podle mezinárodn­ího práva. Je to myšleno proti Izraeli, jeho ofenzivě vůči Hamásu. Ale zkuste si představit, že by někdo kádroval Ukrajinu kvůli kazetové munici. Že Rusové ji použili dřív? Ale ti nejsou zákazníky USA, že.

A do toho všeho přišla slova Donalda Trumpa. Úhrnem. Jako by se blížil jakýsi zlom. Die Welt, list, který běžně nestraší, to shrnul slovy: „V Kongresu definitivn­ě krachuje schválení dalších zbrojních dodávek pro Ukrajinu. USA jí žádné další zbraně poslat nemohou. A Evropa stojí před otázkou, zda a jak může tuto díru ucpat.“

Pro Evropu i Česko stále platí, že čím větší území Ukrajina vojensky uhájí, v tím výhodnější pozici bude. Toto žádný evropský „Kongres“nezruší. Problém je v tom, že ani nevyrobí potřebné zbraně a munici. Premiér Fiala spolu s lídry Německa, Nizozemska, Dánska a Estonska vyzval k větší pomoci Ukrajině. Ale stále silněji se vkrádá otázka. Co když tyto plány nestačí? Je po ruce plán B, který by vyrovnal výpadek zbraní z USA? Pokud ne, tak aspoň takový, který by uznal, že mluvit o vítězství (Ukrajiny či Západu) je už zpozdilé, a chystal by půdu pro vyjednáván­í s Ruskem?

Taková slova znějí mnohým jako defétismus, ba zrada. Ale vzpomeňme, jak před rokem čerstvě zvolený prezident Pavel varoval před neopodstat­něným optimismem. Teď je to tu.

Je těžké prorokovat vývoj zbrojních dodávek i situaci na bojišti. Ale jisté společensk­é posuny sledovat můžeme. Rozhovor Tuckera Carlsona s prezidente­m Putinem byl po právu napadán za přílišnou vstřícnost, neprofesio­nalitu, nahrávku v kampani. Jenže sdělil i jiné věci. Třeba to, co Carlson říkal na úvod. Ve zkratce. Tato válka změnila globální vojenské a obchodní aliance. Působí převrat ve světové ekonomice. Systém, který Západu zaručoval osmdesát let prosperitu, se rychle rozpadá a s ním i dominance dolaru.

Carlsonův rozhovor s Putinem zhlédlo za první den 120 milionů lidí. Myslíte si, že šlo hlavně o „dezoláty“, kteří sedají na lep ruským dezinforma­cím? Nebo spíše o ty, kdo tam našli něco, co si sami myslí? I toto bude ovlivňovat přípravu plánů B pro Ukrajinu.

Rozhovor Tuckera Carlsona s Putinem byl po právu napadán. Jenže sdělil i jiné věci. Tato válka působí převrat ve světové ekonomice. Systém, jenž Západu zaručoval osmdesát let prosperitu, se rychle rozpadá a s ním i dominance dolaru.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia