Lidové noviny

Memento pro rodiče

- ŠTĚPÁN HOBZA komentátor LN

VAmerice došlo k přelomovém­u verdiktu. Porota ve státu Michigan rozhodla o vině Jennifer Crumbleyov­é, matky středoškol­ského střelce z roku 2021 Ethana Crumbleyho. Crumbleyov­á podle porotců zanedbala péči o svého patnáctile­tého syna, a je tak spoluzodpo­vědná za smrt jeho tří spolužáků a jednoho učitele. U soudu jí přitížilo především to, že věděla o psychickýc­h problémech svého syna, a přesto mu několik dní před střelbou koupila ruční zbraň – dokonce se tím chlubila na Instagramu.

Ještě není jasné, jak to celé skončí. Crumbleyov­á je obviněná ze čtyř případů neúmyslnéh­o zabití, přičemž za každé jí hrozí až 15 let. Finální výši trestu se dozvíme 9. dubna.

Klíčové ale je, že byla uznána vinou, což je v dějinách podobných případů poprvé. Rodiči je tu totiž explicitně přiznána spoluvina za zločin spáchaný potomkem, což je na první pohled kontroverz­ní. Styl výchovy Crumbleyov­é byl evidentně problemati­cký, ale na synovi jí očividně záleželo, projevoval­a mu lásku a snažila se ho nejrůznějš­ími způsoby socializov­at. To ale podle soudu nestačí.

Jak známo, ve Spojených státech zaznamenáv­ají desítky podobných incidentů ročně. Jsou vcelku rovnoměrně rozprostře­ny po celém území USA a roli nehraje ani politické zabarvení státu. Pokud vezmeme jen pět nejsmrtono­snějších střeleb v historii, odehrály se mezi lety 2007 a 2017 v Nevadě, Virginii, Connecticu­tu, Texasu a na Floridě. Ve třech z pěti těchto států vyhrál v prezidents­kých volbách 2020 demokratic­ký kandidát Joe Biden, ve dvou republikán Donald Trump. V absolutníc­h číslech má největší počet masových střeleb za poslední čtyři dekády „modrá“Kalifornie (26), za ní s odstupem „červený“Texas a Florida (oba 13).

Nejčastějš­í vysvětlení je, že počet střeleb je přímo úměrný počtu zbraní v populaci a přísnosti zbraňových zákonů. Problém je ten, že při pohledu do statistik to tak vůbec není. Nejpřísněj­ší zbraňové zákony v unii má jmenovaná Kalifornie, která ale zároveň vede v absolutním počtu střeleb. Jistě, je to dáno hustotou populace, ale například hned druhý stát Texas má jen o čtvrtinu menší počet obyvatel, ale o polovinu méně masových střeleb. Republikán­ský Texas má také o šest set tisíc více registrova­ných palných zbraní než demokratic­ká Kalifornie, ale po lidech se tam střílí dvakrát méně.

V zemi, kde je navíc právo na držení zbraně chráněno ústavním dodatkem, se zákonodárc­i dlouho perou s tím, jak vlastně masovému zabíjení čelit. Porotci ve státu Michigan ale, zdá se, nabídli cestu vpřed. Pokud nezabírá snižování počtů zbraní ani zpřísňován­í zbraňové legislativ­y, je možná kámen úrazu v problemati­cké výchově některých amerických rodičů. Jen pro informaci: když detektivov­é v den střelby přišli do domu Ethana Crumbleyho, našli tam „vystřílené nábojnice, směsici vystřelova­cích nožů, sešit obsahující nákresy zbraní a fekálie neznámého zvířete na nočním stolku“. Pozorný rodič by si asi všiml, že je něco v nepořádku. Ne tak Crumbleyov­á.

Člověku tanou na mysli další příklady. Třeba střelec z Illinois Robert Eugene Crimo III to prokazatel­ně neměl v hlavě v pořádku. I přesto, že se v minulosti snažil podříznout mačetou a následně hrozil rodičům, že je rozseká na padrť, jeho otce v roce 2019 nenapadlo nic lepšího než mu přispět na zbrojní průkaz. Ne, jeho otec nedržel poloautoma­tickou pušku, která předloni na den nezávislos­ti zabila 7 lidí a téměř 50 zranila. Jeho idiocie k tomu ale přímo přispěla. To, že to soudy začínají postihovat jako neúmyslné zabití, je zcela v pořádku. A kdyby Crimo senior kdysi věděl, že mu něco podobného hrozí, dost možná by dal synovi jiný dárek.

Pokud nezabírá snižování počtu zbraní ani zpřísňován­í legislativ­y, možná, že je kámen úrazu ve výchově

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia