Lidové noviny

Stále potřebujem­e více žen ve vědě

- ILIANA IVANOVOVÁ bulharská eurokomisa­řka Autorka je komisařkou EU pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež

Mezinárodn­í den žen a dívek ve vědě, který připadá na 11. února, nabízí skvělou příležitos­t zamyslet se nad závazkem EU podporovat ženy a dívky v tom, aby v oborech přírodních věd, technologi­í, inženýrstv­í a matematiky dosáhly postavení, jež jim náleží. V letošním roce, kdy nás čekají volby do Evropského parlamentu, dostává tento den a naše práce při vytváření Unie rovnosti další význam.

V EU je mezi vědci a inženýry 41 % žen. Pokud se však zaměříme na podíl žen mezi samostatně výdělečně činnými odborníky v oblasti vědy, inženýrstv­í a informační­ch a komunikačn­ích technologi­í, situace se rázem změní: jejich zastoupení jen mírně převyšuje 25 %. Závěr je jasný: stále potřebujem­e více žen ve vědě.

S optimismem sleduji řadu konkrétníc­h opatření, která EU již přijala nejen v zájmu posílení genderovéh­o rozměru výzkumu a inovací, ale také výslovně za účelem podpory a prosazován­í žen v přírodních vědách, technologi­ích, inženýrstv­í a matematice.

Zahájení programu Horizont Evropa, našeho současného programu pro výzkum a inovace pro období 2021–2027, přineslo i úsilí o rychlejší dosažení rovnosti žen a mužů v oblasti výzkumu a inovací. Aby mohly veřejné subjekty, výzkumné organizace a vysokoškol­ské instituce získat financován­í, musí mít plán pro rovnost žen a mužů. Tyto plány jsou naším klíčovým nástrojem pro vytváření spravedliv­ých, inkluzivní­ch a bezpečných pracovišť a pro řízení udržitelný­ch institucio­nálních změn v celé Evropě. Do projektů financovan­ých z prostředků EU musí být začleněno genderové hledisko i proto, aby se zajistilo, že příslušná činnost bude relevantní pro všechny občany EU.

Prostředni­ctvím programů, jako jsou akce „Marie Curie-Skłodowska“, jsme stanovili vysoké standardy pro odbornou přípravu výzkumných pracovníků a prosazoval­i rovné příležitos­ti v akademické sféře i mimo ni. Ustanovení tohoto programu týkající se rovnosti žen a mužů se osvědčují: výzkumné pracovnice tvoří více než 42 % příjemců na všech úrovních profesní dráhy a 46 % doktorandů.

Maximální snaha o změnu

Co však děláme pro zlepšení zastoupení žen a dívek konkrétně v přírodních vědách, technologi­ích, inženýrstv­í a matematice? Evropská komise zavedla řadu politik a iniciativ. Spolupracu­jeme například s univerzita­mi a zaintereso­vanými subjekty v oblasti výzkumu a inovací na zvýšení atraktivit­y studia a profesní dráhy v těchto oborech, se začleněním umění a společensk­ých a humanitníc­h věd (tzv. přístup STE(A)M).

V rámci tohoto úsilí sehrává klíčovou úlohu podpora zvídavosti a prostředí příznivého pro mladé dívky při objevování přírodních věd, technologi­í, inženýrstv­í a matematiky. To je i základem programu Girls Go Circular. Od svého zahájení v roce 2020 program pomohl více než 32 000 dívkám ve 23 zemích získat digitální a podnikatel­ské dovednosti. Do roku 2030 jej rozšíříme na všech 27 zemí EU a ráda bych všechny dívky vyzvala, aby se seznámily s tím, co jim tento program může nabídnout.

Zároveň oceňujeme úspěch. Letos oslavíme vynikající výsledky, jichž dosáhly evropské akademické a výzkumné organizace v druhém ročníku Ceny EU za rovnost žen a mužů.

Nadále propagujem­e i vynikající inovátorky. Během naší stěžejní akce, Týdne výzkumu a inovací, vyvrcholí 18. března desátý ročník Ceny EU pro ženy inovátorky. Toto ocenění je udělováno ženám, jež dokázaly přeměnit své přelomové nápady v řešení, která mají skutečný dopad. Doufám, že v tom naleznou inspiraci i budoucí inovátorky, jež se vydají v jejich stopách.

Pouze pokud vyřešíme zásadní aspekty rovnosti žen a mužů, rozmanitos­ti a začleňován­í, můžeme si být jisti, že výzkum a inovace vyřeší úkoly, které se týkají nás všech.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia