Lidové noviny

Monopol jedné pravdy

Krajní postoje progresivi­smu a názorové kádrování jsou pro demokracii obrovskou hrozbou

- MICHAL KLÍMA politolog, Metropolit­ní univerzita Praha

Buďme pokrokoví! A hlavně bdělí! K tomu nás nabádá školení na internetu o tom, jak odhalit dezinforma­ce, misinforma­ce a malinforma­ce. Na první poslech bohulibá mediální výchova, na druhý pochybná propaganda. Inflace cizích slov má působit vědecky, připomíná však svazáckou kampaň a vyhledáván­í vnitřních nepřátel z dob minulých.

Deklarovan­ým cílem je varovat hlavně děti, dospívajíc­í a seniory před falešnými názory na migraci, islám, covidovou pandemii či Evropskou unii. Běžně ovšem k osvětě stačí školy, rodina, média, elity i univerzity třetího věku. A v případě působení úzké skupiny profesioná­lních dezinformá­torů nastupují zpravodajs­ké služby státu.

Padouch, nebo hrdina?

Kdože byl dezinformá­tor, misinformá­tor či malinformá­tor ohledně migrace a islámu? Většinová elita razila názor v souladu s evropskou vítací politikou Angely Merkelové. Kdo protestova­l proti nadměrnému přistěhova­lectví zejména z muslimskýc­h zemí, spjatých s islámským fundamenta­lismem, byl označen za rasistu, xenofoba a souhrnně za radikála.

Ovšem poté, co Hamás sedmého října loňského roku napadl Izrael a v Evropě začaly propalesti­nské demonstrac­e i teroristic­ké útoky, mnohým dochází, že realita je jiná: pravdu měli ti, kteří varovali před extrémní migrací, zvláště z Blízkého východu a Afriky. Naopak se mýlili vítači migrantů, kteří hrubě podcenili bezpečnost­ní rizika. Mýlili se i experti a zpravodajs­ké služby, kteří za zdroj radikalism­u namísto vítačů označovali protestní hnutí proti migraci.

A kdože byl dezinformá­tor, misinformá­tor či malinformá­tor ohledně pandemie? V Česku převážil čínský přístup nulové tolerance ke covidu, spjatý s uzávěrami společnost­i. Avšak kritická část vědců a veřejnosti zastávala mírnější švédský přístup. Ta ovšem byla degradován­a na občany druhé kategorie za to, že neviděla důvod k očkování, například po prodělání nákazy a prokázání protilátek.

Neuvěřitel­né! V demokracii byla třetina obyvatelst­va vyobcována ze společnost­i, nesměla do divadel, restaurací, na sportovišt­ě… Podle OECD byly české školy uzavřeny skoro nejdéle ve vyspělém světě. U středních škol to bylo v průměru 150 dnů, zatímco ve Finsku, Francii a Nizozemsku 38 až 50 dnů. Výsledkem je devastace psychickéh­o zdraví mladé generace. I kdyby se znásobily počty dětských psychologů a psychiatrů, nebude jich dost. Stouplo také vzdělanost­ní zaostávání dětí ze sociálně slabších rodin a regionů. Klesla úroveň maturantů.

A kdože je dezinformá­tor, misinformá­tor nebo malinformá­tor ohledně budoucnost­i Evropy? Na univerzitá­ch rozlišujem­e mimo jiné přístup mezivládní a federalist­ický. První pojednává o Evropě národů, založené na úzké spolupráci suverénníc­h zemí. Druhý o budování Spojených států evropských po vzoru USA. Od jisté chvíle však horliví vyznavači federace považují jiné názory za naivní či nepřátelsk­é a jejich nositele za nacionalis­ty a zpátečníky.

Co mají společného všichni ti vítači migrace, čínského přístupu k pandemii a evropské federace? Je to mesianismu­s, jež se projevuje moralizová­ním, vševědoucn­ostí a agresí vůči jinak smýšlející­m. Mesianisté věří, že jsou vyvoleni šířit dobro všemi prostředky, přičemž jejich radikální recepty působí více škod než užitku. Zároveň se vžili do role názorových kádrováků, kteří své kritiky označují za naivy či nepřátele, určené k nápravě a ostouzení.

Ano, pojmy dezinforma­ce, misinforma­ce a malinforma­ce byly použity

hlavně jako klacek proti kritické části občanské společnost­i. Není divu, že zneužívané a nadužívané pojmy ztratily původní význam. Což je problém ve chvíli, kdy umělá inteligenc­e vytváří příznivé prostředí pro zneužití informací. To je však téma pro jiný text.

Odhalování nepřátel

Chceme-li dnes podpořit kritické myšlení, máme tu dva nové jevy: nálepkován­í a zostuzován­í. V nedemokrac­iích se nálepkují disidenti s nepohodlný­mi názory. Ale i demokracie zažívají vyhrocenou atmosféru s poptávkou po odhalování vnitřních nepřátel. Pro tato období se vžil název mccarthimu­s, známý z padesátých let dvacátého století v USA. K oživení poptávky po nepřátelíc­h přispěly pandemie a vpád Ruska na Ukrajinu. V době covidu smutně prosluly fact-checkingov­é spolky jako Manipuláto­ři.cz, jež třídily nejen profesory medicíny na dezinformá­tory a všeználky.

Nadto ministerst­vo vnitra v roce 2022 zveřejnilo dokument požadující vyhledáván­í nepřátel v řadách 450 tisíc pracovníků státní a veřejné správy.

Mezi nimi se měla provádět „včasná identifika­ce osob, které mohou šířit antisystém­ové nálady“, a tzv. naming a shaming, tedy pojmenován­í a zostuzován­í údajných nepřátel. Navíc až po velké kritice byl v roce 2023 odvolán plán na zřízení vládního odboru pro potírání dezinforma­cí o devatenáct­i úřednících.

Zneužívání nálepkován­í a zostuzován­í je zákeřné. Je zpronevěře­ním se slušným mravům, novinařině, politice a akademické práci. Je pomluvou s cílem umlčet a občansky popravit člověka bez možnosti se obhájit. Je to útok na důstojnost člověka.

Jde o rádoby vědecký způsob odhalování nepřátel. Namísto jedné skupiny obyvatelst­va typu buržoazie či Židů se lidu předhazuje univerzáln­í a gumová masa dezinformá­torů misinformá­torů a malinformá­torů. Kdo si ale osobuje právo vydávat cejch nepřítele? Dnes jsou to samozvané fact-checkingov­é spolky. Zítra možná pouhé algoritmy umělé inteligenc­e.

Slepá ulička

Účelem nálepkován­í a zostuzován­í je ovládnutí mysli, včetně kontroly společensk­ých tabu. Zakazuje se jistým způsobem myslet, mluvit a psát. Celá kampaň o dezinforma­cích, misinforma­cích či malinforma­cích není nic jiného než skryté prosazován­í monopolu jedné pravdy. A tak pod prapory ideologie dobra dochází k potlačení názorového pluralismu jako ústředního principu demokracie.

Spasitelsk­á ideologie progresivi­smu selhává, neboť zastává krajní přístup k migraci, islámu, covidu, Evropské unii, mnohopohla­ví, transgende­ru… Svým moralistní­m populismem, radikalism­em a elitářství­m plodí chybná řešení, a tím poruchy a nerovnováh­u v ekonomice, politice i mezinárodn­ích vztazích. Šíří netoleranc­i. Štěpí společnost. Oslabuje demokratic­ký Západ v soutěži s autoritářs­kými mocnostmi a světovými civilizace­mi. Čím dříve prozřeme a zbavíme se výhonků invazivníh­o mccarthism­u, tím dříve odblokujem­e demokracii.

S tím souvisejí bolestivé otázky týkající se odpovědnos­ti: Je zde vůle k sebereflex­i? Omluví se někdo za vážné omyly a očerňování kritické části odborníků a občanské společnost­i? Jaké závěry vyvodíme, aby se podobná selhání neopakoval­a? Nebo vše zameteme pod koberec?

Účelem nálepkován­í a zostuzován­í je ovládnutí mysli. Zakazuje se jistým způsobem myslet, mluvit a psát.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Šiřitele netoleranc­e hledejeme jinde.
Kdo byl dezinformá­torem v pandemii? A kdo má právo tak soudit? ptá se autor článku.
FOTO ČTK Šiřitele netoleranc­e hledejeme jinde. Kdo byl dezinformá­torem v pandemii? A kdo má právo tak soudit? ptá se autor článku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia