Lidové noviny

Trojrozměr­né objekty

Povrch a objem. Výpočty, které vlastně nejsou vůbec těžké

-

Vpřijímačk­ách se tělesa (3D objekty) objevují pravidelně. Studenti s těmito úlohami mají velké problémy, ačkoliv matematick­y tyto úlohy nejsou vůbec těžké. Největší potíž je v tom, že studenti si tělesa nedokážou představit, a také proto, že záleží na každém slovíčku.

Kolmý hranol je těleso, které je kolmé na svou podstavu (podstavou může být libovolný mnohoúheln­ík). Pokud je podstavou kruh, pak tomuto tělesu říkáme válec. Počet hran v podstavě nám říká, kolik má hranol boků. Takže pokud je podstavou trojúhelní­k, mluvíme o trojbokém hranolu, pokud je podstavou obdélník (kosočtvere­c, lichoběžní­k, …) mluvíme o čtyřbokém hranolu atd. Vzdálenost obou podstav („dno“a „víčko“) se nazývá výška hranolu a značíme ji v. Dobře si prohlédnět­e obrázky (trojboký hranol, čtyřboký hranol, pětiboký hranol):

Pokud navíc u popisu hranolu figuruje slovíčko „pravidelný“, pak to v případě trojbokého hranolu znamená, že podstavou není jen tak nějaký trojúhelní­k, ale rovnostran­ný trojúhelní­k. Pravidelný čtyřboký hranol nemá podstavu libovolnéh­o čtyřúhelní­ku, ale podstavou je čtverec. Opět se dobře podívejte na obrázky (pravidelný trojboký hranol, pravidelný čtyřboký hranol, pravidelný pětiboký hranol, pravidelný šestiboký hranol):

Pokud těleso s podstavou tvaru mnohoúheln­íku nemá dvě shodné podstavy, ale je špičaté, pak už jej nenazýváme hranolem, ale jehlanem. Výška je v tomto případě vzdálenost vrcholu (špičky) od podstavy. Z obrázků to bude opět zřejmé (trojboký jehlan, čtyřboký jehlan, pětiboký jehlan):

V poslední sadě obrázků (vpravo nahoře) jen přidáme slůvko pravidelný (pravidelný trojboký jehlan, pravidelný čtyřboký jehlan, pravidelný pětiboký jehlan, pravidelný šestiboký jehlan):

A stejně jako dvojrozměr­ný obrazec můžeme charakteri­zovat obvodem a obsahem, můžeme tělesa popsat a měřit čísly. Zde je to

Matematick­é tabulky jsou plné vzorců na výpočet povrchů a studenti tak mají pocit, že je toho moc, ale je to mnohem snazší. Musíte si ale těleso „rozbalit“. Povrch je pak součet obsahů jednotlivý­ch částí, což jsou různé trojúhelní­ky, obdélníky a další mnohoúheln­íky a to už snadno zvládneme. Tak například povrch krychle je složen ze šesti čtverců, její povrch tak vypočteme jako S =6· a 2, kdy číslo šest vyjadřuje právě počet čtverců a a obsah

2 jednoho čtverce.

U hranolu s podstavou čtverce bychom jeho povrch vypočítali jako

S =2· a 2+4· av, neboli dvakrát obsah čtvercové podstavy (dno + víčko) a čtyřikrát boční obdélníkov­á stěna. Snadné je to i s a

Objem všech těles kolmých k podstavě vypočteme jako součin obsahu podstavy a výšky

V = Spodstavy · v, kde v značí výšku tělesa. Vzorec platí tedy pro všechny hranoly i válce.

Podívejme se ještě na obrázek válce. Podstavu tvoří kruh, jehož obsah znáte.

Objem válce tak vypočteme jako obsah podstavy násobený výškou

ଶ ·

čili .

V=

Pokud je těleso špičaté, pak jeho objem tvoří přesně třetinu objemu tělesa, které by bylo kolmé.

 v

Vzorec je tedy: V a platí tak pro

1

S

podstavy

všechny jehlany i kužely.

3

Tělesa lze na sebe i skládat a stavět z nich větší tělesa, např. různé stavby z krychlí. Jejich povrch spočítáte tak, že sečtete povrch všech stěn, ze kterých se stavba skládá a objem je součet objemů jednotlivý­ch krychliček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia