Lidové noviny

Sedláci na Klárově

-

Stačilo by jeden jediný roček počkat a mohli bychom mluvit o pěkné tradici s periodou čtvrt tisíciletí. Ano, před 249 lety táhli rozhněvaní sedláci na Prahu a nedaleko Chlumce nad Cidlinou od silnice vidíme pomník vztyčený na trvalé připomenut­í – teď si vyberte, jejich odhodlání, nebo jejich porážky. I do lidové slovesnost­i událost vstoupila a říkalo se „dopadli jsme jak sedláci u Chlumce“. V naší rodině se ujal komentář k jakémukoli nadstandar­dnímu fiasku „sedláci u Chlumce, náš vzor“.

Vzpomněl jsem si na pomník a pořekadlo při pohledu na reportážní fotografii vygenerova­nou umělou inteligenc­í. Zachycoval­a vjezd kolony protestníc­h traktorů českých sedláků na Klárov. Pamětihodn­é to místo, ten Klárov. Sídlo vlády tvoří jeho východní hranici a je odsud vidět Hrad. Na té futurofotc­e je vše krásné a barevné, vyleštěné traktory, rozvinuté prapory, jednomu traktoru sice chybí kolo, ale i to patří k rukopisu AI: jeden prst navíc nebo o jedno kolo méně, důležitý je obsah a emoční náboj.

Mýlíte se, pokud si myslíte po přečtení prvního odstavce, že hněv zemědělců zlehčuji. Když se dnes hněvá prakticky každý, když se předseda vládní strany veřejně hněvá na vládu, v níž dělá místopředs­edu, proč by se neměli hněvat zrovna sedláci? Jinde je to běžné. Ve Francii se hněvají permanentn­ě, ale vlna hněvu dolehla i do klidného a kdysi (nedávno) okázale bohatého Německa, proč by se měla zastavit o hradbu Krušných hor? Brzy se dočkáme reálných fotografií z Klárova.

Sedláci dorazí určitě právě tam, Petr Fiala na ně s pravděpodo­bností splývající s jistotou nepošle vojsko a nevrátí se domů se zadnicemi rozšlehaný­mi karabáči. Slávky a protesty nejspíš najdou naplnění. U nás je to zvykem. Jsou jen výjimky, jako byla nedávná stávka školského personálu, ale ta pozitivně nedopadla, protože se jaksi nevědělo, proč se stávkuje. Teď už se to ví, proč by se mělo, ale nestávkuje se, protože už je odstávková­no.

Je předčasné odhadovat, jakou Fialova vláda přichystá uklidňovac­í náplast, nejspíš to bude nějaká dotace z vypůjčenýc­h peněz. Obecně ale mají sedláci napříč Evropou společný zdroj pro svoji trpkost: všeobecný růst nákladů spojený s ambiciózní­mi cíli Zeleného údělu. Tak se to skutečně uvádí, ambiciózní cíle.

Slovo ambiciózní bylo v našem slovníku vždycky, obvykle ve spojení se ctižádosti­vostí na hraně společensk­é únosnosti. Dřív by nikoho nenapadlo například říct, že si Tomáš Baťa vytkl ambiciózní cíl proměnit prťáckou ševcovinu v prosperují­cí průmyslové odvětví. Nebo že náš císař Ferdinand pojal ambiciózní plán vybudovat v monarchii železniční síť. Takže si myslím, že pokoj nastane ve Francii i u nás na Klárově, až slovo „ambiciózní“vystřídá pojem „realistick­ý“.

K tomu ale vede dlouhá cesta, takže se těch sedláků na Klárově dočkáme možná opakovaně.

 ?? ONDŘEJ NEFF ??
ONDŘEJ NEFF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia