Lidové noviny

Šéf FBI Wray se chystá do Prahy

- MARTIN SHABU

Do Česka se chystá z USA prestižní návštěva. Podle hned tří vysoce postavenýc­h zdrojů z bezpečnost­ní komunity a diplomacie má příští týden dorazit do Prahy ředitel FBI Christophe­r Wray. „Vidět by se měl příští čtvrtek s Rakušanem a chystá se setkání se šéfy tajných služeb,“řekl LN zdroj z bezpečnost­ní komunity obeznámený s detaily návštěvy.

Má jít o reciproční návštěvu. Předloni se ve Washington­u sešel také s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), pod kterého spadá policie a civilní rozvědka. Wray patří mezi těžké váhy úřednickéh­o establishm­entu v USA. Řídí nejmocnějš­í domácí bezpečnost­ní agenturu, která vyšetřuje nejvážnějš­í kriminální delikty v zemi i mezinárodn­í terorismus.

Na ose Praha–Washington bylo v minulosti v oblasti bezpečnost­ní a justiční spolupráce živo. Šlo například o vyšetřován­í výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, za kterým stály ruské tajné služby. Naposledy loni Češi s Američany

řešili vydání nebezpečné­ho zločince Polada Omarova. Spojené státy muže označují za vysokou autoritu v prostředí zločinecký­ch skupin, takzvaného vora v zakoně. Česká policie zadržela Ázerbájdžá­nce s gruzínským občanstvím začátkem roku 2023, a to na základě mezinárodn­ího zatykače. Američané ho viní ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádov­ou. S vydáním souhlasil ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS). „Předání Polada Omarova do USA, nikoli do Gruzie či Kazachstán­u, považuji po zvážení všech okolností za správné rozhodnutí,“uvedl k tomu Blažek. V minulosti Češi poslali k americkému soudu i ruského hackera Jevgenije Nikulina. Toho FBI vinila z krádeže stovek milionů osobních dat uživatelů sociálních sítí. Podle britského deníku The Guardian byl nabourán systém Formspring­s, který využíval i manžel blízké spolupraco­vnice ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Američané cestu ředitele FBI Wraye do Prahy nechtěli komentovat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia