Lidové noviny

Éra dlouhých fixací hypoték je u konce

Úvěry mírně zlevňují, ale změny v předčasném splácení tlačí na jejich opětovné zdražení, říkají experti

- IVANA PEČINKOVÁ

Úrokové sazby u hypoték se začaly spolu se snižováním úrokových sazeb České národní banky pomalými krůčky vydávat na cestu dolů. Ale je tu něco, co může zlevňování hypotečníc­h úvěrů brzdit.

Někteří lidé z hypotečníh­o byznysu dokonce očekávají, že novela zákona , která upravuje přenesení nákladů bank spojených s předčasným splacením hypotéky na klienty, zvýší jejich ceny pro všechny. Banky podle svých vyjádření pro LN už avizovaly, že budou upřednostň­ovat krátké fixace do pěti let. Kdo bude chtít mít jistotu sazby na delší dobu, bude si muset na úrocích připlatit.

Zatím platil odcházejíc­í klient pouze 700 korun za zúřadování a náklady zůstaly na bance. Banky samy si totiž musí peníze na poskytnutí úvěru vypůjčit na trhu, a to na celou dobu fixace. Peníze, které jim klient předčasně vrátí, sice mohou rozpůjčova­t, ale pokud mezitím klesly sazby, výnos z nového úvěru nepokryje jejich původní náklady.

Od září, kdy vstoupí v platnost zmiňovaná novela, budou banky moci při předčasném splacení hypotéky naúčtovat svému klientovi za každý rok, který zbývá do konce fixace, čtvrt procenta z objemu půjčených peněz. To je v případě hypotéky v objemu milion korun 2,5 tisíce korun za „nedospláce­ný“rok. Celkově si může banka naúčtovat jedno procento z objemu hypotéky.

To ale bankám nestačí. Některé z nich už se pro LN vyjádřily, že úvěry s delší fixací úrokové sazby nabízet nebudou. Platí totiž, že čím delší je doba fixace, tím větší je riziko, že se změní sazby a klient bude mít zájem splatit předčasně a vzít si novou, levnější hypotéku. „Jakkoli je jednoznačn­ě pozitivní, že stát po letech naléhání ze strany bank snad konečně vnese jasno do podmínek, za nichž mohou klienti splatit hypotéku před termínem smluvní fixace, zůstává otázkou, zda maximální poplatek ve výši jednoho procenta nespustí proces mizení nabídky dlouhých fixací z nabídky českých bank,“řekl LN mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia