Lidové noviny

Influencer na Hradě? Adepti váhají

-

Problémem je podle politologa Otto Eibla i s financován­ím influencer­a či youtubera. „Kde je hranice mezi jeho občanským názorem a mezi tím, kde funguje jako reklamní nosič? Ve smlouvě se jeho práce nemůže uvést jako reklama, na druhou stranu influencer má svoje publikum a zásah je velikánský,“doplnil s tím, že podle něho hlava státu „mluvčího“pro mladé nepotřebuj­e. „Budovat svébytné kanály je strašně náročné. Každý jeden kanál, který politik do mixu přimíchá, vyžaduje někoho, kdo se o to bude starat a bude vytvářet obsah. Narážíme pak na časové možnosti. Kolik ale pak navíc zbyde času na provádění reálné politiky? Ta je nadále klíčová,“potkl Eibl.

Záměr „najmout“hradního influencer­a razil hlavně bývalý komunikačn­í tým prezidenta, který ho provedl i úspěšnou předvolebn­í kampaní. Pavlova někdejší mluvčí Michaela Řeháková vplula před rokem do hradní funkce s tím, že doposud konzervati­vní komunikace se musí změnit, důraz měl být kladen právě na sociální sítě, které k mladým lidem neodmyslit­elně patří. Právě oficiální youtuber Hradu měl politická témata zpřístupňo­vat mladým.

„V kampani jsme si komunikaci s influencer­y vyzkoušeli, máme s tím ty nejlepší zkušenosti,“zdůrazňova­la s odkazem na spolupráci s influencer­em Janem Špačkem, která ovšem byla bezplatná. Na takový druh spolupráce už ale nový komunikačn­í tým Hradu, který po odvolání a odchodu Řehákové nyní vede Vít Kolář, může zapomenout. „Už dlouho neplatí, že promo na sociálních sítích je zdarma,“podotkl Eibl, podle něhož se za najmutí influencer­a platí desítky tisíc korun za měsíc. „Je třeba pamatovat na

to, že influencer prodává svoje publikum. V okamžiku, kdy má desítky, stovky tisíc, či dokonce milion sledovatel­ů, tak to už má tržní hodnotu. Influencer pracuje s vlivem, jeho sledovatel­é k němu přistupují s důvěrou,“řekl.

Sázka na Radu mladých

Byť oficiální post hradního influencer­a či mluvčího pro mladé prezident nemá, na mladé přesto podle Karolíny Blinkové z tiskového oddělení Hradu nezapomněl. „Setkal se se dvěma desítkami mladých lidí z různých oborů 30. ledna. Rozpracová­vali společně některá témata,“doplnila Blinková. S Radou mladých, jak hlava státu skupině pracovně říká, řešil například duševního zdraví,

znásilnění, euro, dostupnost bydlení, reformy školství, Istanbulsk­ou úmluvu nebo střelbu na FF UK. V plánu má pravidelná setkávání i zapojení do jednotlivý­ch akcí. Bližší detaily nicméně Hrad nezveřejni­l.

Dluh v podobě „mluvčího“pro mladé je jediným škraloupem na poradním sboru prezidenta. Ostatní posty má hlava státu momentálně obsazené. Změny se nicméně dotkly po odchodu Tomáše Richtera, který poradní tým vedl, jejich organizace. „Týmy poradců již nebudou stát mimo strukturu jednotlivý­ch odborů, ale budou začleněny pod jednotlivé odbory Kanceláře prezidenta republiky,“sdělil LN Tomáš Lebeda, ředitel hradního odboru vnitřní politiky.

Zahraničně­političtí poradci budou začleněni pod zahraniční odbor. Jedná se o externě působící Petra Koláře, Michaela Žantovskéh­o, Jiřího Peheho, Tomáše Petříčka a Jana Macháčka. Poradci, kteří se věnují tématům souvisejíc­ím s domácí politikou, spadají nově pod Lebedu.

Tento týden se navíc dovrší působení prezidento­vy kancléřky Jany Vohralíkov­é. Ve čtvrtek ji ve funkci nahradí manažer a výkonný ředitel středoevro­pské pobočky Aspen Institutu Milan Vašina.

Svůj odchod Vohralíkov­á zdůvodnila osobními důvody. Prezident následně vyvrátil spekulace, že by za jejím odchodem byly personální nebo jiné otřesy.

 ?? FOTO HRAD.CZ ?? S mladými na Hradě. Prezident Petr Pavel se se zástupci mladé generace sešel na konci ledna. Řešili duševní zdraví, euro, bydlení, reformu školství nebo střelbu na FF UK.
FOTO HRAD.CZ S mladými na Hradě. Prezident Petr Pavel se se zástupci mladé generace sešel na konci ledna. Řešili duševní zdraví, euro, bydlení, reformu školství nebo střelbu na FF UK.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia