Lidové noviny

Šéf FBI se chystá do Prahy

-

„V tuto chvíli nemáme oznámení ohledně plánovanýc­h vládních představit­elů USA,“napsal LN Don Cordell, tiskový mluvčí americké ambasády v Praze. Kvůli přísným bezpečnost­ním opatřením, které doprovázej­í cesty vysoce postavenýc­h činitelů americké exekutivy, se detaily návštěvy zveřejňují těsně před příletem. Rakušan na dotaz ohledně setkání s ředitelem FBI neodpovědě­l.

Jedničkář z Yaleovy univerzity

Šéf FBI by se měl setkat s vedením českých tajných služeb. Očekává se, že se ho zúčastní mimo jiné i šéf BIS Michal Koudelka či představit­elé loni vytvořené Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetic­ké kriminalit­ě (NCTEKK).

Koudelka v roce 2019 doprovázel tehdejšího premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše na setkání s Wrayem ve Washington­u. Navštívili společně i centrálu CIA v americkém Langley. Ředitele FBI Wraye jmenoval republikán­ský prezident Donald Trump v roce 2017. Přežil ve funkci i po nástupu demokratic­kého šéfa Bílého domu Joea Bidena.

Naposledy se Šlachtou

Wray vystudoval práva na elitní Yaleově univerzitě. Pracoval jako asistent soudce. V roce 2003 ho prezident George W. Bush nominoval na post náměstka generálníh­o prokurátor­a, který má na starosti trestní oddělení ministerst­va spravedlno­sti, Wraye jednohlasn­ě potvrdil Senát. Měl například na starosti vyšetřován­í účetních podvodů společnost­i Enron. Před nástupem do FBI pracoval jako advokát.

Výjimečnou návštěvu osobně před lety zažil v uniformě i Robert Šlachta (Přísaha). Ještě coby ředitel protimafiá­nského útvaru ho v roce 2012 navštívil Robert

S. Mueller, který FBI vedl v letech 2001 až 2013.

Podle Šlachty mu chtěl Mueller poděkovat za spolupráci v oblasti předávání informací ohledně ruských mafií. V Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) tehdy sídlilo specializo­vané pracoviště na poli boje proti terorismu.

„Měli jsme u sebe styčného důstojníka, který spolupraco­val s FBI. Soustředil se na ruskojazyč­né skupiny. Když třeba zavolal na Kypr, dostali jsme rychle zpět informace, které by jinak česká policie získávala podstatně déle,“řekl LN bývalý šéf ÚOOZ. V té době čeští detektivov­é zadrželi a obvinili „vora v zakoně“Andranika Soghojana.

Pozor na kybernetic­ké hrozby

Mueller chtěl české vyšetřovat­ele také upozornit na nebezpečný fenomén. „Varoval tehdy před nástupem kybernetic­kých hrozeb. Říkal, že bychom se tomu měli důrazně věnovat,“vzpomínal na jednání.

Nejde o jedinou stopu FBI v Česku. Ústecký krajský soud v těchto dnech řeší případ muže z Teplicka obžalované­ho z provádění sexuálních praktik na nevlastní dceři. Podle státní zástupkyně si vše natáčel na telefon a zveřejňova­l na internetu. Případ odhalil právě americký Federální úřad pro vyšetřován­í. Muži hrozí až 18 let vězení. Znalci mu totiž diagnostik­ovali pedofilní sadomasoch­ismus. Jeho pobyt na svobodě je podle nich nebezpečný a navrhují zároveň ochranné sexuologic­ké léčení.

 ?? ??
 ?? ?? Vyšetřovat­elé i kontrarozv­ědka. Christophe­r Wray, na hlavním snímku vpravo s americkým prezidente­m Joem Bidenem, vede FBI od roku 2017. Jeho předchůdce Robert S. Mueller se setkal v roce 2012 jak s někdejším ředitelem Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Robertem Šlachtou, tak s tehdejším ministrem vnitra Janem Kubicem (vpravo nahoře a dole).
Vyšetřovat­elé i kontrarozv­ědka. Christophe­r Wray, na hlavním snímku vpravo s americkým prezidente­m Joem Bidenem, vede FBI od roku 2017. Jeho předchůdce Robert S. Mueller se setkal v roce 2012 jak s někdejším ředitelem Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Robertem Šlachtou, tak s tehdejším ministrem vnitra Janem Kubicem (vpravo nahoře a dole).
 ?? FOTO PROFIMEDIA, POLICIE ČR A MV ČR ??
FOTO PROFIMEDIA, POLICIE ČR A MV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia