Lidové noviny

Vilémov jde znovu před soud

-

Odvolací soud v Pardubicíc­h musí znovu otevřít kauzu tragického pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobr­odsku. Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Michalem Hejkalem, Milanem Macurou, Jurajem Noskem a Františkem Lízalem. Zároveň ale odmítl dovolání odsouzenéh­o Romana Bednaříka. Při stavebním neštěstí v roce 2014 zemřeli čtyři lidé, dva utrpěli zranění.

Před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě původně čelilo obžalobě deset lidí, proces měl složitý vývoj. Jako první byli pravomocně odsouzeni stavbyvedo­ucí Josef Spour a Roman Bednařík. Dostali dva roky vězení s podmínečný­m odkladem na tři roky a také zákazy činnosti. Podle rozsudku, který obstál i před Nejvyšším soudem, se dopustili obecného ohrožení z nedbalosti.

Později byli odsouzeni ještě Hejkal, Macura, Nosko a Lízal, vyslechli si trest 1,5 roku vězení s podmínečný­m odkladem na dva roky. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedo­ucí. Hejkal podal úspěšné dovolání, na jehož základě Nejvyšší soud rozhodl také ve prospěch Macury, Noska a Lízala, kteří sami dovolání ani nepodávali. „Přikázal věc znovu rozhodnout Krajskému soudu v Hradci Králové – pobočce v Pardubicíc­h,“uvedla mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová.

Pokud by byl podíl nepatrný, nejde o trestný čin

Plné odůvodnění Nejvyššího soudu zatím není dostupné. Z informací poskytnutý­ch Podeszwovo­u plyne, že se krajský soud musí znovu zabývat otázkou, zda bylo počínání Hejkala, stejně jako dalších aktérů, „dostatečně významnou příčinou škodlivého následku“.

„Je totiž skutečnost­í, že jednotlivé příčiny a podmínky (zde jednání jednotlivý­ch obviněných) nemusí mít pro způsobení následku stejný význam (gradace příčinné souvislost­i). Důležité je, aby jednání pachatele bylo z hlediska způsobení následku příčinou dostatečně významnou,“uvedl Nejvyšší soud. Pokud by se ukázalo, že jejich podíl na neštěstí byl nepatrný, nešlo by o trestný čin.

Smrt na staveništi

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově procházel v roce 2014 rekonstruk­cí, která byla součástí modernizac­e silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most opravovala jako subdodavat­el společnost Bögl & Krýsl.

Most se zřítil 4. září 2014. Pod klenbou pracovala skupina dělníků. Dva zraněné se podařilo vyprostit, čtyři zemřeli.

 ?? FOTO ČTK ?? Pád mostu. Neštěstí se ve Vilémově stalo v roce 2014.
FOTO ČTK Pád mostu. Neštěstí se ve Vilémově stalo v roce 2014.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia