Lidové noviny

Biden bojuje o podporu muslimů

Schůzka jordánskéh­o krále s prezidente­m USA má přispět k příměří v Gaze – a navíc přihrát Bidenovi hlasy muslimskýc­h voličů

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Předmětem jednání budou kroky k ukončení konfliktu v Gaze včetně humanitárn­í podpory pro palestinsk­ý lid a konkrétní kroky k trvalému míru včetně dvoustátní­ho řešení.“Také tato věta se našla v oficiální zprávě Bílého domu před včerejší návštěvou jordánskéh­o panovníka Abdalláha II. ve Washington­u.

Setkání je věnována značná pozornost proto, že jde o „reparát“za na poslední chvíli odvolanou Bidenovu návštěvu v Ammánu v polovině loňského října, jen pár dní po začátku násilností mezi Hamásem a Izraelem. Důvodem tehdy byla smrt až několika set Palestinců v areálu gazanské nemocnice al-Ahlí v důsledku náletu či útoku raketou, který muslimské státy vesměs připsaly Izraeli (okolnosti tragédie se dosud nepodařilo hodnověrně vyšetřit).

Vedle jednání o podmínkách možného příměří v Pásmu Gazy může mít návštěva jordánskéh­o krále ve Washington­u též vliv na vnitropoli­tické poměry ve Spojených státech. Prezident Joe Biden totiž necelých devět měsíců před prezidents­kými volbami (konat se mají 5. listopadu) čelí rapidnímu úbytku přízně mezi Američany muslimskéh­o vyznání a snaží se více naslouchat jejich požadavkům. K nim aktuálně patří zejména zastavení izraelskýc­h náletů a pozemních vojenských akcí v Pásmu Gazy, při kterých v posledních dnech umírá v průměru 150 až 200 Palestinců denně.

„Nenuťte nás volit Trumpa“

Muslimů žije v USA sice jen kolem 4,5 milionu (tj. tvoří necelých 1,5 procenta populace), přesto však mohou v podzimních prezidents­kých volbách hrát rozhodujíc­í roli. Poměrně silnou muslimskou populaci totiž mají některé z takzvaných swing states – federální státy, kde je dlouhodobě podpora demokratic­kým a republikán­ským kandidátům vyrovnaná, a které tedy nakonec rozhodují o konečném výsledku hlasování.

Například v Michiganu, kde ve volbách v roce 2020 Biden porazil republikán­ského protikandi­dáta Donalda Trumpa jen asi o 150 tisíc hlasů, žije na čtvrt milionu muslimů. A poměrně silnou muslimskou populaci mají i Pensylváni­e či Minnesota.

V minulých volbách volila většina amerických muslimů, asi dvě třetiny, Bidena, zatímco pro Trumpa hlasoval jen asi každý šestý z nich. Jenže válka mezi Hamásem a Izraelem a zejména dosud téměř bezpodmíne­čná podpora Washington­u pro židovský stát tyto nálady změnila.

Američanům muslimskéh­o vyznání vadí jak mezinárodn­í politická podpora, které se Izraeli z Bílého domu dostává (USA mj. v OSN hlasovaly proti rezolucím žádajícím okamžité příměří v Pásmu Gazy), tak podpora vojenská a finanční. Spojené státy od 7. října loňského roku poslaly do Izraele velké množství munice a aktuálně se v Kongresu projednává kompromisn­í legislativ­a, která by umožnila navýšit finanční pomoc pro Izrael nad rámec „standardní­ch“3,6 miliardy dolarů (asi 84 miliard korun) ročně.

„Nenuťte nás volit Trumpa“je heslo či vzkaz, který se nyní běžně objevuje na propalesti­nských shromážděn­ích po celých Spojených státech. Mezi tamní muslimskou komunitou čile koluje hashtag #AbandonBid­en (Opusťte Bidena). Tato kampaň je výsledkem setkání vůdců muslimskýc­h komunit z výše zmíněných swing states na začátku prosince, na kterém organizáto­ři vyzvali k tomu, aby „Biden zůstal prezidente­m na jedno funkční období“.

Situace v Rafáhu je kritická

V uplynulých dnech proto rétorika prezidenta Bidena vůči Izraeli ve světle stále rostoucího počtu civilních obětí a katastrofá­lní humanitárn­í situace v Gaze přitvrdila dosud nevídaným způsobem. Minulý pátek dokonce šéf Bílého domu prohlásil, že plánovaná izraelská operace ve městě Rafáh by už byla „přes čáru“s tím, že v Gaze „umírá spousta nevinných lidí a to musí přestat“.

Jenže izraelská vláda, především její premiér Benjamin Netanjahu, zatím tlaku americké diplomacie zdárně odolává. Cílem je úplné zničení Hamásu. Vývoj situace v Pásmu Gazy se tak pro Bidena nevyvíjí dobře. Armáda židovského státu od neděle masivně útočí na Rafáh v jižním cípu Pásma Gazy. Do tohoto města se přitom v předchozíc­h týdnech (i na pokyn Tel Avivu) uchýlil nejméně milion uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy a lidé tam v podmínkách nedostatku základních životních potřeb přežívají v přelidněný­ch obydlích, stanech i pod širým nebem.Gazanské úřady hlásily v pondělí nejméně 164 mrtvých za posledních 24 hodin; celkový počet obětí na palestinsk­é straně podle stejného zdroje již dosáhl nejméně 28 340 osob. Čísla ovšem nelze nezávisle ověřit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia