Lidové noviny

Pro Kurdy ve Švédsku přituhlo

Dlouho otálelo, ale nakonec prezident Erdogan dokument o připojení severské země koncem ledna podepsal. Početná komunita Kurdů žijících ve Švédsku nyní tvrdí, že diplomatic­ký úspěch Stockholmu je na jejich úkor.

- LUBOŠ JIRSA

Švédové požádali o vstup do Severoatla­ntické aliance už na jaře roku 2022, Turecko však jejich žádost dlouho blokovalo. Zdůvodňova­lo to nedostateč­ným postupem Stockholmu vůči „teroristům“– jak Ankara nazývá často protiturec­ky naladěné kurdské vystěhoval­ce. A Švédové, aby si Turky naklonili, jim postupně začali vycházet vstříc.

Švédsko tak v minulých měsících například v mediálně známém případu vydalo do Turecka jednoho ze stoupenců zakázané Strany kurdských pracujícíc­h (PKK; v řadě zemí je považována za teroristic­kou organizaci), odsouzenéh­o v Turecku za pašování bezmála dvou kilogramů marihuany. Švédové rovněž zpřísnili své protiteror­istické zákony, za zločin tak lze nyní považovat i jednoducho­u logisticko­u výpomoc ve prospěch extremisti­ckých organizací.

Také de facto Turkům slíbili, že se budou více zaměřovat i na kurdskou milici, Lidové obranné jednotky (YPG). Ty Ankara považuje za součást PKK, i když YPG zdůrazňují svou nezávislos­t.

Změnu švédské politiky vůči kurdské menšině nakonec Ankara kvitovala – turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokument o připojení severské země do NATO podepsal letos koncem

ledna. Ovšem zástupci více než stotisícov­é kurdské populace ve Švédsku teď tvrdí, že diplomatic­ký úspěch Stockholmu je na jejich úkor. Nyní se cítí být stále více terčem nepříjemné pozornosti švédských úřadů.

Konec kurdštiny v éteru

Minulý týden bylo například oznámeno, že ke 31. březnu skončí kurdská relace na švédském veřejnoprá­vním rozhlase Sveriges Radio, oficiálně z ekonomický­ch důvodů. Turecká tisková agentura Bianet, jež se zaměřuje na lidská práva, uvádí, že relace byla v éteru bez problémů celkem 23 let a podle zaměstnanc­ů šlo o „most mezi kurdskou komunitou a Švédskem“. To, že by se o zrušení rozhodlo na přání Turecka, označili za spekulace bez důkazů. Načasování je ovšem nešťastné.

Řada švédských Kurdů navíc podle svých slov licitování Stockholmu o vstupu do NATO s Tureckem, které Kurdy v lásce

nemá, již negativně pocítila. „Nikdy jsem ve Švédsku nezažil tak těžké období jako nyní,“řekl britskému listu The Guardian švédský novinář kurdského původu Kurdo Baksi.

Švédské úřady prý zvyšují dohled nad Kurdy žijícími v zemi, žadatele o azyl důkladně prošetřuje tajná policie (SAPO) a objevily se již zprávy o pozastaven­í povolení k pobytu desítkám lidí. „Tyto osoby nejsou podezřelé ze spáchání trestného činu, ale SAPO tvrdí, že uzavřely manželství se švédskými občany zapojenými do možných teroristic­kých aktivit,“píše The Guardian.

Samotná policie samozřejmě jakékoli profilován­í Kurdů popírá. „Nezaměřuje­me se na konkrétní menšiny – etnické či jiné. Naše práce je zaměřena proti jednotlivc­ům, kteří jsou nebo mohou představov­at hrozbu pro bezpečnost Švédska... Bylo tomu tak před přihláškou Švédska do NATO a je tomu tak pořád,“uvedla tajná policie

v prohlášení poskytnuté­m britskému deníku.

Politika a lidská práva

Podle bývalé švédské poslankyně kurdského původu Amineh Kakabaveho­vé však zůstává faktem, že se mnoho Kurdů v současném prostředí bojí mluvit otevřeně. Politika má prý nyní přednost před lidskými právy. „Nejdemokra­tičtější země světa Švédsko se přiklonila k jedné ze zemí s největší diktaturou,“uvedla Kakabaveho­vé s narážkou na bezmála dekádu vládnoucíh­o prezidenta Erdogana.

Kurdové jsou původem íránský národ, ke kterému se po celém světě hlásí 20 až 40 milionů lidí. Většina z nich žije v Turecku, následují Írán, Irák či Sýrie. Do Švédska řada Kurdů zamířila v roce 1984 po vlně represí v Turecku. Ty následoval­y poté, co PKK v zemi rozpoutala ozbrojené povstání za samostatno­st. To si dosud vyžádalo až 40 tisíc obětí na obou stranách.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Kurdští přistěhova­lci loni ve Stockholmu protestova­li proti žádosti Švédska o členství v NATO v obavě, že švédská vláda ustoupí požadavkům Turecka a vydá tamní justici členy kurdských milicí, označované Ankarou za „teroristy“
FOTO PROFIMEDIA Kurdští přistěhova­lci loni ve Stockholmu protestova­li proti žádosti Švédska o členství v NATO v obavě, že švédská vláda ustoupí požadavkům Turecka a vydá tamní justici členy kurdských milicí, označované Ankarou za „teroristy“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia