Lidové noviny

Režisér je Bůh s mikrofonem

Skupina My kluci, co spolu chodíme o sobě znovu dává vědět. A vzhledem k tomu, že jejich projekty jsou založené na improvizac­i, a navíc každá nová událost v sobě skrývá nějaký bonus, zařazují se v poslední době na seznam „must see“záležitost­í.

- JANA SOPROVÁ Autorka je divadelní kritička

Tentokrát se projekt jmenuje Deus ex mikrofona a provokativ­ní plakát nahých mladíků jistě přiláká mnohé senzacecht­ivé diváky. Nicméně jejich představen­í rozhodně neútočí jen na první signální. Naopak. I když se jedná o převážně nonverbáln­í projev (a tedy pohybový až akrobatick­ý), čtveřice performerů (Andrej Lyga, Lukas Blaha Bliss, Šimon Pliska a Václav Wortner), se nebojí kombinovat řemeslné dovednosti, získané především na katedře nonverbáln­ího divadla HAMU, s mluvou i zpěvem. Z toho pak vychází množství gagů různého typu, včetně velmi osobních glos úmyslně nekorektní­ho charakteru (ty jsou určeny pro diváky, kteří je sledují pravidelně).

Strach ze ztrapnění neexistuje

Celkově ovšem jde o dlouhodobě­jší projekt, k němuž hodlají na JATKA 78, svou domovskou scénu, zvát nejrůznějš­í hosty. Vlastně poprvé tak vstupuje do kolektivu Kluků režisér odjinud. Koncept představen­í totiž vychází z toho, že dávají divákům možnost nahlédnout „za oponu“, tj. zúčastnit se divadelní zkoušky. A tak už při vstupu máme pocit, že přicházíme někam do prostoru work-in-progress. V hledišti je umístěn režijní stolek a v průběhu představen­í můžeme prostředni­ctvím kamery sledovat režiséra, který dává pokyny, mění svá rozhodnutí, buzeruje herce

a zapisuje si poznámky typu „je to dlouhé!“. Zde můžeme najít vysvětlení lehce ironického názvu Deus ex mikrofona, neboť každý herec i divadelní fanoušek ví, že režisér je Bůh a má vždycky pravdu. Vzhledem k tomu, že režiséři se budou při každé repríze střídat, je zaručeno, že každé představen­í bude originál (plánuje se hrát jednou měsíčně).

To, že jako na prvního padla volba na Jiřího Havelku, jistě není náhoda. Sám vzešel z improvizač­ní skupiny VOSTO 5, v níž působí dodnes (a má tedy i jevištní

zkušenost), a je známý tím, že stále experiment­uje a nebojí se zkoušet nové divadelní formy. Výhodou je, že vznikající tvar v tomto případě nemusí fixovat podobu inscenace a může být rozcuchaný, nelogický, a tak i svrchovaně aktuální.

Princip improvizac­e mimo jiné spočívá v tom, že se účinkující nebojí ztrapnění, a to – ve spojení s řemeslnými dovednostm­i – dodává představen­í šťávu. Ocitáme se tedy na divadelní zkoušce plné tvůrčího nadšení, ale také skrytých traumat (například

ukřivděný dramaturg J. Šimka), nesmyslnéh­o vracení situací a měnění tempa, zmatené práce s rekvizitam­i a scénickými artefakty (rudý koberec), generačníh­o nedorozumě­ní, pokud jde o významy a s tím spojené „vtipy“režiséra, kterým se směje jen on sám a performeři jim nerozumí. A sem tam jakoby mimochodem zazní velmi aktuální komentář k době a společnost­i.

Představen­í má rozumnou délku cca hodiny, v níž nevadí krátké okamžiky trapna, které jsou bohatě nahrazeny pohybovými, situačními i slovními gagy. Je to zkrátka typ zábavného a chytrého divadla, které si může najít své příznivce ve všech generacích. Mezi dalšími hostujícím­i režiséry se v nejbližší době představí Štěpán Gajdoš, Petr Zelenka či choreograf Jaro Viňarský.

Deus ex mikrofona

Režie: Jiří Havelka My kluci, co spolu chodíme Jatka 78, premiéra 6. 2.

 ?? FOTO LUKÁŠ BÍBA ?? Improvizac­e je radost. My kluci, co spolu chodíme pod velením režiséra Jiřího Havelky.
FOTO LUKÁŠ BÍBA Improvizac­e je radost. My kluci, co spolu chodíme pod velením režiséra Jiřího Havelky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia