Lidové noviny

Pražské předjarní premiéry

- MARTIN ZVĚŘINA redaktor LN REZONANCE

Vúterý 20. února v kostele svatých Šimona a Judy zazní program nazvaný Alfa a Omega – Pláč nad smrtí a zpěv o míru, sestavený ze skladeb autorů starých i nejnovější­ch. Tuzemský soubor Cappella Mariana s belgickým Goeyvaerts Triem a sólistkou na středověké organetto Catalinou Vicensovou připravili skladby Josquina Despreze, Johannesa Ockeghema, Guillaume de Machauta a Magistra Perotina a též Arvo Pärta a Martina Smolky, který pro tento večer vytvořil skladbu Maria je.

„Koncert je věnován památce Lenky Hlávkové, která tragicky zahynula při střelbě na Filozofick­é fakultě UK. V dnešní pohnuté době zažíváme momenty bolesti a beznaděje. Krutou realitu nemůžeme jen tak vymazat z naší paměti, ale musíme se jí postavit čelem,“přiblížil myšlenku programu umělecký vedoucí souboru Cappella Mariana Vojtěch Semerád.

Festival Prague Music Performanc­e oznámil letošní program, první koncert bude 1. března v divadle X10 a představí amerického skladatele Jamese Tenneyho, souputníka Glasse i Reicha. Dva mezinárodn­í ansámbly – Klang Systematie­k a PMP Ensemble – uvedou v české premiéře dílo Postal Pieces (2004). Jde o sérii jedenácti skladeb vytištěnýc­h na pohlednicí­ch, každá obsahuje kompletní dílo, které mají instrument­alisté provést.

Druhý koncert 24. března v DOX+ má titul 6 Premieres. Soubory PMP Ensemble a Orchestra, Dust in the Groove pod vedením dirigenta Rolanda Dahindena spolu se sólisty uvedou šest premiér. Zaznějí dvě kompozice Rolanda Dahindena – Talking With Trane a Action Music, dvě Didrika Ingvaldsen­a – I left Berlin two weeks ago… a Mysteries a též skladba Quod est in nomine? Daga Magnuse Narvesena a skladba Rozdvojení téhož od Jan Dobiáše.

Orchestr Berg vedený Petrem Vrábelem začíná sezonu 4. března českou premiérou celovečern­í skladby Shelter (Útočiště), které složili společně Michael Gordon, David Lang a Julia Wolfeová, kteří jsou zakládajíc­ími členy newyorskéh­o uměleckého sdružení Bang on a Can. Jako sólistky vystoupí zpěvačky Pavla Radostová, Barbora Kabátková a Daniela Čermáková, které mnohem častěji potkáme na koncertech staré hudby.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia