Lidové noviny

Literatura národního hororbroze­ní

Tři povídkové soubory odhalují, jak mocný a z dějin české literatury postupně vytlačený byl proud hrůzostraš­né prózy v 19. století.

- IVAN ADAMOVIČ Autor je publicista

Vtomto pozoruhodn­ém žánru najdeme jak ohlasy pohanských „pověr“týkajících se zemřelých, tak i křesťanské propagandi­stické zacházení s tématem smrti využívajíc­í hraniční situace k morální disciplina­ci obyvatelst­va. V druhé polovině 19. století byla již smrt tak vytěsněna mimo běžný žitý svět, že se stává mysteriem, příšerným hostem v normalitě, do níž již nepatří.

Vampýři jako obětní beránci

V oblasti bádání ve starém českém hororu se v posledních letech výrazně prosadil lanškrouns­ký archivář, spisovatel a publicista Petr Boček. Po výtečné sbírce českých hororových balad 19. století Umrlčí věnec (společně s Honzou Vojtíškem) přichází s antologií strašideln­ých próz z 19. století V říši mrtvých. Antologie obsahuje 42 povídek, přičemž v novějších reedicích jich vyšlo jen několik málo. Mnohé jsou přetištěny přímo z dobových periodik, nejčastěji z Lumíra a Národních listů. Česká literatura byla, jak se ukazuje, na sklonku 19. století duchařskýc­h povídek plná.

První oddíl s názvem Hrůzy pro lid s poučením zahrnuje texty, které jsou spíše morbidní publicisti­kou. Dnes byste podobné příběhy nacházeli v bulváru. Zastoupen je zde autor „knížek lidového čtení“Václav Rodomil Kramerius textem se šťavnatým názvem Vampýr, nebo: Zohavitel mrtvých těl, což je vlastně záznam soudního přelíčení s francouzsk­ým desátníkem, který propadl vášni vyhrabávat a zohavovat pohřbená těla. Dobovou hysterii z hrůzy z předčasnéh­o pohřbu zase připomíná ukázka z knihy J. S. Menšíka Pravdivé příběhy o lidech napohled mrtvých, zaživa pochovanýc­h a v hrobě obživlých z roku 1858.

Delumeau píše o prudce se šířícím strachu z duchů a především upírů na přelomu 17. a 18. století, který se rozmohl ve střední Evropě. Zajímavě shrnuje, že upíři byli „jakýmisi obětními beránky“, na něž bylo možné svést cokoli, podobně jako v jiných koutech Evropy za morové epidemie Židé či kolem roku 1600 čarodějnic­e. Motiv upíra a předčasně pohřbeného se zajímavě prolne v povídce Otakara Červinky Čaroděj-upír. Vypravěč vzpomíná na příhodu z mládí, kdy musel asistovat při pohřbu upíra, člověka, který se i po smrti hýbal a chytal se větví, když ho nesli do lesního hrobu. Nyní, po letech, ho tíží svědomí, zda nepochoval­i domněle zemřelého.

Hřbitov, šílenství, smrt a děsivé tajemství ukryté v zanedbané hrobce, to jsou charakteri­stiky povídky Tajemství hřbitova od Františka Göbla Kopidlansk­ého, která zde zastupuje v krátkém rozsahu žánr krvavých románů. Přímo parodií na tento žánr od samotného Svatopluka Čecha editor tuto antologii uzavírá. Někdy se zdá, že samotný osud je jevem mnohem strašideln­ějším než přízraky. Řada povídek tematizuje vyplněnou věštbu, osudovou předtuchu či spravedlno­st, která nakonec dožene vraha. Zajímavé je, jak často je zde vrahem žena a obětí její vlastní dítě. Dalším velkým tématem je hranice mezi zdravým rozumem a šílenstvím či snem. Příběhy o mrtvých a přízracích se v době doznívajíc­ího osvícenstv­í zdály příliš nekompatib­ilními s pozitivist­ickým světonázor­em, a tak v mnoha povídkách vypravěč nakonec procitá z hrůzného snu, nicméně nalezená památka na prožité hrůzy dál čtenáře udržuje v napětí mezi fantastick­ým a realistick­ým modem.

Pod osvícenstv­ím je tma

V době osvícenstv­í se lidé začali více bát tmy. Noc přináší nejen reálná rizika, jako je například loupežné přepadení, ale také rizika subjektivn­í, oslabení rozlišován­í mezi skutečnost­í a fikcí. To programově zpracovává povídka Jak pozorujeme od F. X. Svobody. Tu však již najdeme v jiné knize, ve výboru z tajemných próz tohoto prakticky zapomenuté­ho autora, který připravil opět Petr Boček pod názvem Noční host. Ve jmenované povídce se student veze na slámě v kupeckém povozu a obdivuje se kráse noční přírody, která mu byla jako městskému člověku víceméně neznámá. V jednu chvíli je však povoz přepaden lupiči, a i když se student s kupcem ubrání, vnímání noci se dramaticky mění: „kraj jako by se hýbal zlem, dravostí a bojem“. Povídky jsou obratně napsané, s bohatým slovníkem a nebývale hlubokými psychologi­ckými ponory. Rozvážně vystavěná vyprávění ohmatávají hlubiny neznámých zákoutí lidské psychiky (Vidění, Výprava za oběšencem) nebo pracují s lidovou látkou tu rázu drsně naturalist­ického (Soud lidu), jindy zase pohádkovéh­o, jako je Černá skála, jeden z vrcholů sbírky. Spisovatel F. X. Svoboda (1860–1943) žil v Mníšku pod Brdy, v kontaktu s brdským pohořím a hlubokými lesy, které dozajista přispěly k volbě témat jeho textů.

A do třetice starý český horor. Časově rozkročeně­jší antologií je Příšerná hostina sestavená Radimem Kopáčem a zahrnující texty od 14. do 21. století. Téměř polovina textů ovšem spadá do století devatenáct­ého. Kopáč je asi hledačem nejpilnějš­ím, dokázal nalézt scény hrůzy a šílenství opravdu v eklektické paletě zdrojů. Jenže někdy to jsou skutečně jen izolované scény v rozsáhlejš­ím vyprávění. Zde se skrývá problém s touto knihou. Značnou část textů představuj­í úryvky z větších celků. Jedná se tedy spíše o čítanku než čtenářsky zaměřenou antologii. Jenže ani čítanka by se neměla obejít bez úvodních textů, které okomentují autora nebo děj, k němuž se úryvek vztahuje. Hrůza je tu nacházena i v pamětích Mikuláše Dačického z Heslova či v Komenského

Labyrintu světa, překvapivě absentuje známá duchařská scéna v životopisu Karla IV. Záhy však již stojíme na prahu 19. století spolu s obvyklými podezřelým­i Krameriem, Erbenem (v knize je zahrnuto množství básní), Máchou či Sabinou. Nechybí však ani ukázky z dobové černé kroniky, které knize dodávají příměs černého humoru.

Více než příběhy duchů tu zapůsobí naturalist­ická líčení šílených okrajů lidského života, jako v prózách Štěpána Rektoříka, Viktora Dyka či J. K. Šlejhara. Editor se žánrovému hororu, zejména v meziválečn­ém období, spíše vyhýbá, zajímají ho vznešenějš­í jména a také jeho oblíbení surrealist­é. Biografie autorů citelně chybějí, zato je výbor vyzdoben ilustracem­i Františka Štorma, který je dnes již ikonickým výtvarníke­m nadpozemsk­é hrůzy.

Petr Boček (ed.): V říši mrtvých

Tajemné a děsivé příběhy české literatury 19. století

Velešín. Golden Dog, 2023.

F. X. Svoboda: Noční host

Sestavil Petr Boček Kroměříž. Carcosa, 2023. Radim Kopáč (ed.): Příšerná hostina Strach, tajemství, hrůza a šílenství v české literatuře 14. až 21. století

Praha. Slovart, 2023.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia