Lidové noviny

Odfialit společnost

Druhý muž hnutí ANO přidal kámen do barikády

- Zbyněk Petráček

Karel Havlíček není žádné „béčko“. Bývalý ministr a vicepremié­r, má šanci být i příští ministr a vicepremié­r, snad i premiér. Zkrátka je to muž v profesní i politické dráze zkušený a neplácá, co ho napadne. Co tedy znamenají slova, která pronesl po sněmu hnutí ANO (byl opět zvolen prvním místopředs­edou) novinářům? „Jen výrazný úspěch ANO může zajistit ‚defializac­i‘ společnost­i,“řekl. Přitom si zároveň stěžoval, jak je politická scéna vyhrocená: „Ve sněmovně nejsme schopni domluvit se prakticky na ničem.“

Tady nejde primárně o Havlíčka. Ten je tu jen v zastoupení. Jde o veřejnou debatu, v níž bují hrubost. Ve srovnání s Trumpem či radikálním­i progresivi­sty Havlíček ještě mluví skoro jako Guth-Jarkovský. Ale ta personifik­ace problémů působí fakt nápadně. To, že už dříve se mluvilo o „debabišiza­ci“, neznamená, že se má šermovat „defializac­í“.

Co to vůbec je? Pod „babišizací“si lidé představov­ali sepětí politické, ekonomické a mediální moci. Co si představit pod „fializací“? Petr Fiala je sice premiér, ale skóre jeho vlády i koalice slábne. Poznamenáv­á nějak obecně společnost? Kdyby Havlíček řekl, že chce „defializov­at“politický slovník nebo manýry typu nadužívání legislativ­ní nouze ve sněmovně, dejme tomu. Ale on mluvil o „defializac­i“společnost­i. Leckdo v tom spatří to, co se pojí s radikální levicí – snahu o převýchovu společnost­i. Že by Havlíček usiloval o něco podobného z druhé strany barikády? Ale jak by řešil to, nač si sám stěžuje? Praktickou nemožnost spolupráce ve sněmovně, natož třeba ve vládní koalici?

Je to takový obecný nešvar na celém Západě. Všímáte si, jak se nadužívá slovo zastavit? (Zastavte Trumpa. Zastavte AfD.) Jako by už nebylo cílem posílit vlastní přitažlivo­st, přesvědčit lidi, ať „to hodí nám“, ale zastavit nepřítele (nejlépe u soudu, ne u voleb). Úvahy o „defializac­i“společnost­i míří právě tímto směrem. Je to další kámen do společensk­é barikády, která je dost neprostupn­á už teď.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia