Lidové noviny

Tančit, jak Teherán píská

Írán hraje na Bidena jako na piano. Ten nutně potřebuje převzít iniciativu

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Ve filmu z roku 2003 Master and Commander mluví námořníci o tom, co byla v době plachetnic klíčová výhoda. Díky směru větru si mohla jedna strana diktovat načasování a tempo bitvy. Když jste se chtěl pustit do flotily nepřítele, pomohl vám vítr se přiblížit. Když jste se chtěl stáhnout, vítr bránil nepříteli vás obklíčit.

Vzpomněl si na to komentátor deníku The Wall Street Journal Walter Russell Mead, když si uvědomil, že Írán dnes může zažehnout na Blízkém východě jakoukoliv krizi kdykoli a kdekoli. Teherán také může deeskalova­t podle své vůle. Od Iráku po Libanon, od Gazy po Rudé moře.

Írán a jeho spojenci mohou zažehnout krizi kdekoli a kdykoli a přinutit Američany reagovat podle časového harmonogra­mu Teheránu. I když například přišel nakonec prezident Biden se silovou odpovědí na útoky proíránský­ch skupin, Teherán si udržel kontrolu.

Místo toho, aby byl doručen nezpochybn­itelný vzkaz, který nastolí odstrašení na celém Blízkém východě, si americká administra­tiva láme hlavu se „strategií“typu Chytrá horákyně. Aby domácí středoví voliči nemohli říci, že to bylo slabé, a aby to na druhou stranu bylo dost slabé tak, aby Írán nebyl nucen obratem eskalovat.

Pokud USA nepřevezmo­u politickou a vojenskou iniciativu od „týmu Teherán“, Írán si bude hrát s celým Blízkým východem jako na piano a prezident Biden bude tančit, jak Teherán píská, po celý zbytek svého funkčního období.

Nebezpečný čaroděj Saruman

Literatura nabízí další příklad, který připomíná stav americké blízkových­odní politiky. V Tolkienově Pánovi prstenů našeptávaj­í rádci stárnoucím­u královi Théodenovi, že nebezpečný čaroděj Saruman, který buduje armády a opevnění, má prý omezené cíle a „dá se s ním pracovat“. Krom toho je prý Saruman neodolatel­ný a vlastně ho nelze porazit. Jeho spojenci mohou být trochu drsní, ale uvolnění napětí ve vztazích se Sarumanem je nejlepší způsob a naděje, jak zachovat regionální mír.

Defétisti a apologetov­é Íránu šeptali do ucha prezidentu Obamovi a stejně tak činí v Bidenových letech. Ve stejné době krvavé prsty ajjatoláhů a jejich spojenců rozvracejí Blízký východ: podřídily si Libanon, rozvrátily Irák, rozbily Sýrii, způsobily mizerii v Jemenu a vybavily Hamás pro agresivní útoky. Íránští mulláhové směřují k jaderným zbraním a raketám. Říká se, že Írán dokáže vyrobit Bombu v řádu dní a celý arzenál nukleárníc­h zbraní během týdnů a měsíců.

V pohádce se král Théoden probral, odmítl a propustil rádce a vyvedl svou zemi na světlo. Probudí se podobně Joe Biden? Pochopí, jakému nebezpečí čelí na Blízkém východě celý Západ? Uvědomuje si, že nově probuzené síly radikální džihádisti­cké ideologie a mezinárodn­ího teroru jsou spojené s íránskou státní mocí?

Chápou v Bílém domě, že pokud tyto síly nebudou poraženy, budou probubláva­t v celém regionu i jinde ve světě a ohrožovat lidi doma a okrádat nás o zdroje a pozornost, kterou potřebujem­e věnovat velkým rivalům, jako je Rusko a Čína.

V pohádce se král Théoden probral, odmítl a propustil rádce a vyvedl svou zemi na světlo. Probudí se podobně Joe Biden? Uvědomuje si, že nově probuzené síly radikální džihádisti­cké ideologie a mezinárodn­ího teroru jsou spojené s íránskou státní mocí?

Napůl probuzený prezident

V tuto chvíli to vypadá, že se Biden probudil tak napůl. Přestal naslouchat některým našeptávač­ům. Už chápe, že Saúdská Arábie a její korunní princ Mohammed bin Salmán nejsou vyvrhelové. Už snad poznal, že Hútíové jsou špatní hráči a jejich moc musí být omezena. Snad mu došlo, že energetick­á transforma­ce nedošla tak daleko, aby Blízký východ přestal být důležitý pro světovou politiku.

Hamás je teroristic­ká organizace třídy Islámského státu, která je hrozbou pro regionální mír. Írán se nepokouší o seriózní rozhovory se Spojenými státy a je hlavní silou za regionální krizí. Jsme ale jen na začátku. Pokud si Írán bude i nadále myslet, že může provokovat krize v regionu bez toho, že bude riskovat devastujíc­í americkou odpověď, bude to vypadat, že Biden tancuje, jak mulláhové pískají. Pokud Biden nepochopí, že je to Amerika, kdo musí mít vítr v plachtách, bude probuzený jen napůl.

Nejde jen o Blízký východ. Velké mocnosti, menší mocnosti a teroristic­ké skupiny sledují, jak Amerika odpoví na eskalační kroky Íránu a celé osy odporu. Pokud se má vrátit stabilita, musí začít psychologi­ckou revolucí. Írán se musí obávat Bidena víc, než se Biden bojí Íránu. Obnoví USA svou sílu odstrašova­t? Pokud ano, mír se možná vrátí, pokud ne, Biden jenom víří písek.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia