Lidové noviny

Poplatek na tajňačku

Ministr zdravotnic­tví tlačí systém ke spoluúčast­i

-

Vyšší spoluúčast pacientů na zdravotním systému je tématem od listopadu 1989. Měla podobu regulačníh­o poplatku i soudem zakázaných nadstandar­dů. Politici se tématu bojí. Naposledy současný ministr Vlastimil Válek o nadstandar­dech chvilku mluvil a pak umlkl, neboť se to v koalici nelíbilo. Spoluúčast je naprosto legitimní téma a může mít i pozitivní vliv na chování pacientů či plýtvání systému.

Jenže způsob, jakým se k problému staví současná garnitura, je dost zvláštní. Posledních minimálně šest ministrů zavíralo oči nad tím, že lékaři, zejména ambulantní specialist­é, vybírají nelegálně od pacientů poplatky, které nedaní a nepřiznáva­jí. Tímto způsobem se nekontrolo­vaně zvyšuje pacientská spoluúčast už dlouhé roky, navíc mimo jakoukoli kontrolu či jasná pravidla.

Současný ministr zdravotnic­tví má možná plán, i když těžko říci, zda je to plán, protože pan ministr nejraději nezávazně nadhazuje témata. Nicméně z veřejných výroků pana Válka i šéfa největší zdravotní pojišťovny Kabátka vyplývá, že by se řešení spousty dlouhodobý­ch problémů měly ujmout pojišťovny, mimo jiné i těchto nelegálníc­h „nadstandar­dů“. Měl by to zajistit nový zákon, který ministerst­vo chystá. Jenže ruku v ruce s těmito sliby přichází pomalá likvidace vybraných zdravotníc­h pojišťoven. Nejprve ministerst­vo zdravotnic­tví donutilo dvě z nich hospodařit se ztrátou, aby pak slavnostně ministr financí slíbil, že je „zachrání“tím, že je spolkne VZP. Nejde tedy o záchranu, ale vlastně o nepřátelsk­é převzetí. Volič netuší, kolik zdravotníc­h pojišťoven se ministr Válek chystá tímto způsobem zlikvidova­t. O záměru nic nevíme, ale nelze se tvářit, že k tomu došlo shodou náhod.

Musíme se též tázat, zda nesledujem­e přípravu pro vznik nadstandar­dů „z nezbytí“. Ministerst­vo programově nažene pojišťovny do minusu a pak vyhlásí, že si musíme připlatit. Bez širší debaty, protože „není čas“. Tenhle postup už se vládě osvědčil s důchody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia