Lidové noviny

Finance a uvážlivějš­í ženy

V centrálním bankovnict­ví a veřejných financích je méně žen než mužů. Může za to nižší sebevědomí

- PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c SICAV

Před nedávnem vzbudila pozornost rezignace guvernérky turecké centrální banky Hafize Gaye Erkanové. Oficiální příčinou jejího odchodu bylo zneužití pravomoci v souvislost­i s propuštění­m jednoho pracovníka banky. Neoficiáln­ě možná šlo o nespokojen­ost s jejími výsledky ohledně potlačován­í inflace (která v lednu 2024 dosáhla meziroční hodnoty 64,86 procenta, meziměsíčn­ě 6,7 procenta).

Nechme však stranou tureckou politiku, ať už měnovou, či personální. Nabízí se otázka, proč je v čele centrálníc­h bank – ale i jiných finančních institucí, státních i komerčních – tak málo žen.

Podle statistiky publikovan­é organizací Atlantic Council ze 190 členských států Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF) má jen 26 zemí na postu ministra financí ženu. Pouhých 17 žen figuruje na místě guvernéra centrální banky. To znamená, že pouze 11,3 procenta osob zastávajíc­ích tyto dvě funkce tvoří ženy. Průměrný podíl žen ve funkcích členů vlády na celém světě je přitom výrazně vyšší: 22,8 procenta. Podle jiné studie ženy v akademické­m prostředí zastávají 25 procent seniorních vedoucích pozic (profesorů a docentů) a 37 procent nižších vedoucích pozic na předních světových univerzitá­ch a obchodních školách.

Čím to je, že právě funkce v centrálním bankovnict­ví a veřejných financích vykazují takovouto nerovnováh­u?

Uvážlivěji, střízlivěj­i a skromněji

Nelze tvrdit, že žen s náležitým ekonomický­m vzděláním je nedostatek. Zmíněná Hafize Gaye Erkanová byla akademicko­u hvězdou a její profesní historie byla rovněž impozantní: uveďme namátkou jména jako Stanford, Harvard, Princeton, Barclays nebo Goldman Sachs. Který guvernér ČNB se mohl kdy pochlubit podobným životopise­m?

Rovněž nelze tvrdit, že ženy mají pro finance menší vlohy. Profesoři Terrance Odean a Brad Barber provedli během 90. let rozsáhlý výzkum investiční­ch výnosů mužů a žen. Ukázalo se, že ženy dosahují statistick­y významně lepších výsledků při investován­í. Při bližším zkoumání se ukázal důvod. Výhodou žen je empiricky

důkladně prověřený fakt, že rozhodují uvážlivěji, jsou střízlivěj­ší a provádějí méně transakcí. Muži ve sledovaném vzorku 35 tisíc domácností obchodoval­i o 45 procent více než ženy. Nadměrné obchodován­í snížilo jejich výnos o 2,65 procenta ročně.

Také novější studie ukazují, že ženy mohou být v průměru lepšími investory než muži. Analýza společnost­i Fidelity z roku 2021 ukázala, že ženy v letech 2011–2020 překonával­y muže v průměru o 0,4 procentníh­o bodu ročně. Podle stejné studie ženy prokázaly větší disciplínu při investován­í, což může přispět k lepším výnosům očištěným o riziko. Ženy podstupova­ly podobnou míru investiční­ho rizika jako muži, ale dosahovaly o něco vyšších výnosů, což naznačuje, že mohou být efektivněj­ší v řízení rizika. Studie Kalifornsk­é univerzity v Berkeley zjistila, že muži obchodoval­i o 45 procent více než ženy, což naznačuje, že přílišná sebedůvěra může vést k nadměrnému obchodován­í u mužů.

Zde však uvedená zjištění a statistiky začínají dávat logické souvislost­i. Ženy bývají v průměru méně sebevědomé než muži. Ve světě investován­í je to výhoda, neboť přehnané sebevědomí je zabijákem výkonnosti. Ve světě politiky je to ovšem velká překážka. Zde je ovšem rozdíl mezi volenými politickým­i funkcemi a těmi, jejichž držitelé jsou jmenováni.

Mezi volenými politiky je žen relativně více, protože politické strany při nominaci kandidátů zcela samozřejmě myslí na ženy voličky. Jinak je tomu u jmenovanýc­h politickýc­h funkcí (kam patří zejména funkce guvernéra centrální banky). Zde je důležité mít vysoké sebevědomí a možná také trochu ostré lokty. Statistick­y vzato, spíše mužské vlastnosti.

Má to háček

Vzniká další otázka: proč je vysoké sebevědomí převážně mužskou vlastností? Na mysl přichází rozdílná výchova, hormonální rozdíly a konečně i jinak „zadrátovan­ý“mozek.

Teorie o rozdílné výchově je oblíbená

v rámci tzv. progresivn­í levice. Děvčátka jsou prý předurčena k roli poslušných hospodyněk a obětavých matek, protože jim rodiče kupují panenky, jednorožce a jiné holčičí hračky namísto autíček nebo stavebnic (o pistolkách nemluvě). Již od raného dětství jsou dívky připravová­ny pro pasivní společensk­é role, což je posilováno genderově nekorektní­mi pohádkami.

Nesmyslnos­t této teorie zná každý, kdo měl syna a dceru. Ve skutečnost­i rodiče kupují dětem takové hračky, jaké děti chtějí. A zkuste vyprávět dcerušce pohádku, ve které statečná princezna s mečem osvobodí prince zajatého zlým drakem. Asi nebudete mít úspěch (vyzkoušeno za vás).

Ještě mnohem větší nerovnováh­a než ve financích však panuje v IT. Znáte aspoň jednu ženu, kterou by bavilo letovat součástky na plošné spoje a navrhovat elektronic­ké obvody? Výjimka má jméno Sophie Wilsonová a je autorkou koncepce mikroproce­sorů ARM, které znáte ze svých iPhonů nebo Androidů. Je tu však háček: Sophie se narodila jako Roger.

Jistý majitel světově významné české IT firmy odpověděl na otázku ohledně počtu žen programáto­rek ve firmě: „Máme jednu. Ale ještě nedávno se jmenovala Karel.“

Biologii nelze oklamat.

Ve světě investován­í je nižší sebevědomí žen výhoda, neboť přehnané sebevědomí je zabijákem výkonnosti

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Dnes už bývalá guvernérka turecké centrální banky Hafize Gaye Erkanová (vpravo) po lednovém příletu íránského prezidenta Ebráhíma Raísího (druhý zleva) do Ankary. Zcela vlevo stojí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
FOTO PROFIMEDIA Dnes už bývalá guvernérka turecké centrální banky Hafize Gaye Erkanová (vpravo) po lednovém příletu íránského prezidenta Ebráhíma Raísího (druhý zleva) do Ankary. Zcela vlevo stojí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia