Lidové noviny

Spěch po česku aneb „ne“na hliněných nohou

- LUDĚK NIEDERMAYE­R

Vkvětnu uběhne 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Ušli jsme dlouhou cestu, na které se nám mnoho věcí podařilo, a postupně jsme se zařadili do skupiny zemí, kam ostatně nejen hodnotami, ale i geografií patříme.

Nelze se ale ubránit dojmu, že v některých oblastech jako by nás vstup do klubu minul a naše postupy a diskuse uvázly – k naší škodě – v době před desítkou let. A nezdá se, že se na tom cokoliv v dohledné době změní. Naopak snaha o změnu naráží na obvinění ze „spěchu“(ano, i po 20 letech!), ne-li obviňování za to, že ke změně nedošlo…

Například naše „nedebata“ohledně ratifikace Istanbulsk­é úmluvy, za kterou u nás stojí nepřesné, ne-li zavádějící argumenty. V kombinaci s důrazem na naši „suverenitu“, který nás vede k nepochopen­í role takovýchto mezinárodn­ích dohod.

Dalším je přijetí eura. Naše diskuse se skoro za 20 let neposunula a je dominována dojmologií a ideologií. Mezitím většina nových členských zemí, mnohem hůř připravený­ch, s menšími přínosy přijetí eura, společnou měnu – ke svému prospěchu a ke spokojenos­ti občanů – přijala. Zatímco my jsme stále prakticky v bodě nula.

V obou případech jsme se za mnoho let, na rozdíl od většiny zemí, se kterými údajně sdílíme hodnoty a shodujeme se (aspoň většinou) v pohledu na svět, nikam neposunuli. Což už v některých případech začíná poutat ne úplně pozitivní pozornost. Ale hlavně argumenty, na kterých naše „pevné ne“stojí, jsou přinejlepš­ím na hliněných nohou, což mimochodem vede většinu ostatních zemí k jejich „ano“.

EU není jen obchodní spolek

Limit toho, jak naši společnou Unii chápeme, naznačuje též logika úřadů, která například sice akceptuje potřebu lepší definice znásilnění v našem právním systému (což je snad samozřejmé), ale silně se staví proti tomu, aby tato definice byla postupně zavedena na unijní úrovni. To také ukazuje na nedostateč­né vnímání toho, že EU není jen „obchodní spolek dotující chudší země“, ale společenst­ví Evropanů, které sdílí hodnoty a snahu zajistit svým občanům kvalitní život.

Naznačuje to, že myšlenka „Evropa jsme my“u nás ani za 20 let kořeny příliš nezapustil­a. A je až překvapivé, k jak velké odlišnosti to někdy vede. Sice jsme s to v případě krize (třeba energetick­é) rychle a efektivně spoluvytvo­řit dobré společné řešení (pro nás zcela zásadní), ale jindy jsme schopni „přepnout do zcela jiného modu“.

Přitom chybí evidence o tom, v čem by pro nás mohl být onen druhý přístup „výhodný“. Snad nikdo nepochybuj­e, že je třeba lépe chránit ženy a další ohrožené skupiny proti násilí vycházejíc­ímu třeba ze stereotypů. Velká část ekonomů se shodne, že euro by naší zemi aspoň trochu k růstu a stabilitě pomohlo, a snad také všichni chápeme, že naše ženy (a muži) by měli být co nejlépe chráněni v případě činů, jako je znásilnění – a to i v případě, že budou v té době pobývat v jiné unijní zemi.

Tento přístup mě moc mrzí. Snad ještě víc to, že se nezdá, že by jeho podporovat­elé (a to nejen u nás) nějak zásadně oslabovali. Spíše naopak. Pokud ale nepochopím­e, že existuje nejen onen národní zájem ve smyslu co největšího omezení „zásahů zvenčí“, ale i „velký“obecný zájem ve prospěch našeho společenst­ví či přesněji lidí, co v něm žijí, přestane naše společenst­ví postupně dávat smysl.

Musíme přijmout logiku, že společná řešení jsou často ta správná, resp. správnější. Bohužel nelze přehlédnou­t, že stále větší část evropské politiky cílí do jisté míry více směrem „k nedohodám“.

Nelze než doufat, že dalších 20 let nás v tomto aspoň trochu posune. Jen nezapomeňm­e, že to není jen úkol politiků. Změna vždy vychází z vůle nás všech, voličů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia