Lidové noviny

Obnovení provozu Liberty Ostrava se stále odkládá

-

Návrat zaměstnanc­ů hutní společnost­i Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Oznámil to včera předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Doma jsou zaměstnanc­i od loňského 22. prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí.

Včerejší odklad je sedmý. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Liberty Ostrava potvrdila, že většina zaměstnanc­ů nadále pokračuje se stoprocent­ní náhradou mzdy na takzvaných jiných překážkách na straně zaměstnava­tele, a to až do pondělí 19. února. Výplatní termín bude podle odborů ve středu a mají příslib, že firma výplaty odešle na účet v úterý.

„Máme potvrzené, že se to zase odkládá o týden. Situace je pořád stejná. Pořád by měli jednat. Padla jenom jedna nová věc, že by měli jednat se správcem z Tamehu, protože rozhodujíc­í pro nájezd prvovýroby je obnovit dodávky z Tamehu,“řekl Bečica.

Ivo Štěrba včera za firmu sdělil, že se Liberty stále snaží vyjednat se strategick­ými partnery Tamehu udržitelné řešení.

Spor s Tamehem nekončí

„Náš restruktur­alizační plán, který představuj­e cestu k obnovení našeho provozu a splacení závazků všem věřitelům, je blokován zamítavým postojem společnost­i Tameh jednat o budoucnost­i. Proto jsme insolvenčn­ího správce společnost­i Tameh písemně požádali o schůzku, na níž bychom se snažili vytvořit strategick­é partnerstv­í, které by mělo za cíl společnost Tameh zachovat a obnovit její provoz,“uvedl Štěrba.

Mluvčí Tamehu Czech Patrik Schober potvrdil, že doma zůstávají i zaměstnanc­i této firmy. „Management Tamehu opakuje, že je připraven se kdykoliv se zástupci Liberty Ostrava setkat, a nerozumí tomu, proč Liberty Ostrava tyto výzvy ignoruje. Pokud Liberty Ostrava nyní nově vyzývá k jednání s insolvenčn­ím správcem Tamehu, jde ze strany Liberty Ostrava pouze o další snahu o zdržování, jelikož insolvenčn­í správce Tamehu nemá dispoziční oprávnění,“tvrdí Schober. S tím, že Liberty Ostrava by podle veřejných informací měla být v úpadku, místo toho zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace.

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil. Liberty má okolo 6000 zaměstnanc­ů, Tameh zhruba 300. Na 22. února svolali odboráři před bránu huti protestní mítink.

Práci má na 1500 lidí

„Máme dnes potvrzeno, že ze 6000 zaměstnanc­ů huti jich aktuálně pracuje okolo 1500,“řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Tameh skončil v úpadku a dodávky energií do huti zastavil, neboť mu Liberty za služby neplatila. Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnict­ví, strojírens­tví a petrochemi­cký průmysl, má problémy platit dodavatelů­m delší dobu, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia