Lidové noviny

Ceny energií klesají, zlevňuje innogy i ČEZ

-

Ceny elektřiny a plynu na energetick­ém trhu v posledních měsících dál klesají, nyní na to zareagoval­i i někteří velcí dodavatelé v Česku. Společnost ČEZ od poloviny února zlevní své fixované produkty v průměru o několik stokorun za megawattho­dinu, ceníky postupně snižuje také innogy. Další dodavatelé se zlevňování­m vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny. Vyplývá to z informací velkých dodavatelů.

ČEZ snížil fixované ceníky elektřiny a plynu od včerejška, ceny v nich budou stejně jako loni každým rokem závazku postupně klesat. „Naši strategii promítat pokles velkoobcho­dních cen energií do ceníků pro naše zákazníky držíme i v letošním roce a přicházíme s dalším velkým zlevněním. Zákazníkům na fixovaných produktech cenu snížíme v průměru o 12 procent na elektřině i na plynu,“uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Elektřina na nejběžnějš­í sazbě D02d zlevní při tříleté fixaci v průměru o zhruba 480 korun za megawattho­dinu, při tříleté fixaci bude první rok za 3590 korun za

MWh, druhý rok o 300 levnější a třetí rok bude za 2890 korun za MWh. U plynu bude průměrný pokles 220 korun za MWh.

Na současný trend na trhu reaguje také innogy. „Například u plynu revidujeme ceníky na měsíční bázi a od února jsme snížili ceny plynu pro nové i stávající zákazníky v řádu stokorun za MWh. Aktuálně navíc připravuje­me pro příští dny novou kampaň, ve které představím­e atraktivní novinky pro zákazníky, kteří přejdou s dodávkou plynu nebo elektřiny k innogy,“řekl mluvčí Pavel Grochál. Detaily nechtěl nyní komentovat.

Pražská energetika zatím úpravu svých ceníků v dohledné době neplánuje. Mluvčí podniku Karel Hanzelka uvedl, že i přes poměrně optimistic­ký vývoj cen na burze je zatím předčasné predikovat, kdy a v jaké míře se pokles velkoobcho­dních cen projeví v koncových cenách pro zákazníky.

Cena ročního kontraktu na plyn na nizozemské burze, který je určující pro cenový vývoj pro konečné zákazníky, letos v lednu klesla o 11 procent. Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v příštím roce klesla o 12 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia