Lidové noviny

Hlásit se na SŠ lze už jen týden

Jak správně podat elektronic­kou přihlášku na střední školu a co čekat od letošního přijímacíh­o řízení

- PETRA SMÍTALOVÁ

Do přijímacíc­h zkoušek na střední školy zbývají žákům zhruba dva měsíce. Letos poprvé se na ně mohou hlásit i elektronic­ky, a to až na tři školy v preferovan­ém pořadí. Na odevzdání přihlášek přes digitální přihlašova­cí systém DiPSy mají uchazeči v tuto chvíli už jen týden. Uzávěrka přihlášek je 20. února. Ministerst­vo školství nejprve uvažovalo o možném prodloužen­í lhůty k jejich odevzdání kvůli opožděnému startu nového systému, ale nakonec ji ponechalo (také proto, aby ředitelé škol stihli přihlášky zkontrolov­at, naplánovat školní kola přijímacíc­h zkoušek a případně kontaktova­t uchazeče). Původně měl DiPSy, provozovan­ý centrem Cermat, fungovat už ve čtvrtek 1. února, nakonec byl ale vinou technickýc­h problémů s nahráváním příloh spuštěn o den později. Krátce poté také čelil hackerským útokům a Cermat musel řešit i další problémy, na které rodiče při přihlašová­ní svých dětí v systému naráželi.

K pondělku 12. února přihlášku přes DiPSy podala už více než polovina letošních předpoklád­aných zájemců o studium. Na střední školy se takto přihlásilo 59 tisíc uchazečů. přičemž jen v neděli systém přijal rekordních 9 940 přihlášek.

Jak podat přihlášku

Nový systém DiPSy lze najít na adrese www.dipsy.cz nebo proklikem z informační­ho webu k přijímacím­u řízení www.prihlaskyn­astredni.cz. Tam mohou uchazeči vyplnit elektronic­kou přihlášku, která vyžaduje přihlášení přes Identitu občana (tedy např. přes Bankovní identitu či aplikaci Mobilní klíč eGovernmen­tu) a umožňuje podání online. Systém většinu údajů předvyplní, vybrat je třeba střední školy, o něž má žák zájem, a seřadit je podle priority pro přijetí. S rozhodován­ím může pomoci i fakt, že v přehledu u škol je vidět, kolik žáků se na střední školu hlásilo v minulých letech a jaká byla úspěšnost. Nahrát je možné i vysvědčení žáka, motivační dopis či např. různé doklady o absolvován­í olympiád – podle toho, co která škola vyžaduje.

Na konci celého přihlašova­cího procesu by rodiče měli e-mailem dostat potvrzení, že přihláška byla podána. Jakmile formulář přihlášky odešlete, nelze v něm už měnit ani zadané školy či studijní obory, ani jejich pořadí. Možné je však v termínu přihlášku ještě stáhnout a podat novou. Po skončení zkoušek u vyhodnocen­í testů rodič uvidí výsledky svého dítěte.

Vyjma elektronic­kého přihlášení zůstává zachována také možnost poslat do letošního 20. února přihlášku v papírové formě (ke stažení je k dispozici jak na webu Cermatu, tak v systému DiPSy pod odkazem Tiskopis se všemi přílohami). Vše je ale nutné vyplnit ručně nebo na počítači a vytištěné doručit do školy poštou nebo osobně. Je také důležité myslet na to, že všechny přihlášky musí mít

uvedeny školy a obory ve stejném pořadí dle zvolené priority pro přijetí.

Třetí možností je tzv. hybridní forma podání, tedy výpis ze systému, kde uchazeč může vyplnit přihlášku elektronic­ky, ale bez přihlášení přes Identitu občana. Sám dopíše všechny osobní údaje a stejně jako v e-přihlášce vidí počty uchazečů na jednotlivý­ch školách v minulých letech. K dispozici má i názvy škol s adresami. Pak si přihlášku musí vytisknout v jedné až třech kopiích, podle toho, na kolik škol se hlásí. Vše je třeba doručit vybraným školám poštou nebo osobně v papírové podobě i s přílohami.

Co je jiné a co stejné?

Vyjma nové podoby přihlašová­ní se letos mění ještě některé další věci. Například i ti uchazeči, kteří si podají jen jedinou přihlášku, mají možnost konat jednotnou přijímací zkoušku dvakrát. Do výsledku se pak započítá pouze lepší výsledek z prvního či druhého termínu testu. Nově také střední školy nejsou povinny přihlížet ke známkám z předcházej­ících vysvědčení, některé se k tomu chystají, jiné ne. Případná druhá kola přijímaček už nejsou v kompetenci škol, ale naopak centrálně řízená

státem a žáci si v nich budou moci podat maximálně tři přihlášky (dříve byl jejich počet neomezený). Zápisové lístky jsou zrušeny.

Zatímco způsob přihlašová­ní doznal změny, samotný obsah jednotných přijímacíc­h zkoušek (JPZ) zůstává stejný jako v roce 2023. K úspěšnému složení jednotných přijímaček by podle Cermatu mělo stačit dobré zvládnutí učiva základní školy. Budoucí středoškol­áky čeká písemný test z českého jazyka a literatury (trvá 60 minut) a z matematiky (trvá 70 minut). Uchazeči se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami, kteří odevzdali společně s přihláškou doporučení školského poradenské­ho zařízení, mají časový limit prodloužen­ý. Maximální možný počet dosažených bodů v didaktický­ch testech z matematiky i českého jazyka a literatury je 50. Minimální hranice úspěšnosti však není centrálně stanovena. Cermat zpřístupní ředitelům škol hodnocení uchazečů v jednotné přijímací zkoušce 15. května 2024.

Kromě jednotné přijímací zkoušky škola může organizova­t ještě i vlastní školní zkoušku (ta může obsahovat například test studijních nebo komunikačn­ích předpoklad­ů či test z cizího jazyka). Termíny pro její konání vypisuje ředitel příslušné školy. Stanoví také kritéria pro přijetí a zveřejní je vždy na školních webových stránkách. Celkové hodnocení tak může vyjma výsledku jednotného testu ovlivnit i zvládnutí školní zkoušky či úspěchy ve vědomostní­ch žákovských soutěžích a olympiádác­h (hodnocení JPZ se na tom celkovém však musí podílet nejméně 60 %, v případě sportovníc­h gymnázií jde o 40 %).

Příprava online i prezenčně

Ti, kdo pro přijetí na školu chtějí udělat maximum, mohou absolvovat

přípravné kurzy z češtiny a matematiky, které pořádají soukromé vzdělávací společnost­i a agentury (Tutor, Scio, Zkoušky nanečisto, Dohlavy a další).

V prezenčníc­h kurzech děti pracují s aktuálními typovými příklady a úlohami pro daný školní rok pod vedením lektorů, většinou učitelů základních a středních škol, kteří jsou s problemati­kou přijímacíc­h zkoušek obeznámeni. Společně procházejí i takzvané chytáky a otázky, u nichž se často chybuje.

Žáci mají většinou možnost vyzkoušet si průběžné i souhrnné cvičné testy a také se mohou poradit, jak zvládnout time management a stres během ostré zkoušky. Lektoři jim poskytují zpětnou vazbu ohledně jejich znalostníc­h mezer a také je seznámí s průběhem a podmínkami konání přijímacíc­h zkoušek, stejně jako s podobou testů a způsoby jejich vyplňování.

Další možností přípravy jsou online testy a videokurzy. Všechny typy úloh a otázek jsou v nich vysvětleny formou předtočený­ch videí a děti mají k dispozici i úlohy k procvičová­ní. Ty si také mohou vytisknout a jednotlivé příklady řešit na papíře. Celý kurz bývá zakončen online testem, někde nabízejí i rozbor řešení s vysvětlení­m správného postupu. K „tréninku“lze využít také testovacíh­o prostředí Cermatu, které nese název Přijímačky bez obav a je k dispozici zdarma na webu Prijimacky.cermat.cz. Žáci se tam mohou seznámit se záznamovým archem, jednotlivý­mi typy úloh z matematiky i češtiny, zhlédnout výuková videa procvičují­cí důležitou látku a vyzkoušet si vzorové testy.

V nabídce jsou i online kurzy s lektorem naživo, v takzvané virtuální třídě, kde učitel vede výuku v reálném čase. To studentovi mimo jiné umožňuje klást otázky a dostat na ně ihned odpověď, může diskutovat s lektorem i ostatními studenty.

Pokud se uchazeč rozhodne připravova­t sám, neznamená to, že by nemohl u přijímaček uspět. Ovšem určitě je vhodné zkusit si alespoň vyplnit některé z ilustrační­ch didaktický­ch testů, které na svých webových stránkách Cermat zveřejňuje. Už jenom proto, aby uchazeč zjistil, co obnášejí, a nebyl jejich formou u samotných ostrých zkoušek zaskočen.

Ale existují i tištěné sady testů a cvičebnic pro pátou, sedmou i devátou třídu, které v individuál­ní přípravě mohou pomoci. Umožní dětem seznámit se s podobou testů, vyzkoušet si stovky řešených příkladů a úloh z matematiky i češtiny, zjistit různé strategie řešení, porovnat své výsledky s ostatními (testy obsahují úspěšnost předchozíc­h řešitelů) a nacvičit si zápis odpovědí do záznamovýc­h archů.

Lepší organizace, menší stres

Pro letošní přijímačky vypsalo MŠMT dva termíny konání jednotných zkoušek: pro uchazeče o čtyřleté obory včetně nástavbové­ho studia na 12. a 15. dubna 2024, pro zájemce o šestiletá a osmiletá gymnázia na 16. a 17. dubna. Konat se budou výhradně na některé ze škol, na něž žák podá přihlášku. Určí to systém a uchazeč se o konkrétním místě dozví z pozvánek, které budou zasílat ředitelé škol.

Protože počet deváťáků v posledních několika letech roste, dá se po místech na čtyřletých oborech SŠ očekávat velká poptávka (k JPZ se v roce 2022 hlásilo zhruba 103 tisíc žáků, v roce 2023 asi 114 tisíc a letos bude toto číslo podle odhadů opět mírně vyšší, okolo 120 tisíc). Loni nebylo žádnou výjimkou, že kvůli velkému množství studentů a malé kapacitě škol nebyli přijati ani ti, kteří by jindy pravděpodo­bně uspěli. Přetlak zájmu ze strany žáků řeší zejména gymnázia ve velkých městech, hlavně v Praze a Středočesk­ém kraji.

Nový systém podávání přihlášek by měl pomoci tuto situaci zlepšit. Ale ani tato změna nezvýší počet studijních míst na žádaných středních školách, takže kde bude velký zájem, bude i menší šance na přijetí. Žáci by tak měli vzít v potaz své skutečné znalosti i studijní potenciál a nevyplnit do přihlášky všechny tři školy s vysokým převisem poptávky, ale třeba alespoň na třetím místě vsadit „více na jistotu“.

Díky digitaliza­ci přijímacíh­o řízení by se letos neměly opakovat scénáře z loňského roku, kdy rodiče často stáli ve frontách před středními školami se zápisovými lístky v rukou, aby mohli své dítě nechat zapsat. Zápisový lístek školu nutil čekat 14 dní, aby zjistila, zda přijatý uchazeč opravdu nastoupí. Celý proces se tak prodlužova­l. „Díky nové prioritiza­ci by se většina uchazečů měla na střední školu dostat už v prvním kole a své výsledky se navíc všichni dozvědí ve stejný okamžik,“říká k tomu analytička EDUinu Lucie Slejšková. Rodiče také uvidí v systému volná místa pro druhé kolo, což značně zjednoduší orientaci a sníží stres žáků.

Rodiče v systému DiPSy uvidí volná místa pro 2. kolo přijímaček, což značně zjednoduší orientaci a sníží stres žáků

 ?? FOTO mAFRA – VÍT ŠImÁNEk ?? Uchazečů o studium na SŠ přibývá. Podle odhadu Cermatu by se letos k JPZ mělo dostavit okolo 120 tisíc žáků.
FOTO mAFRA – VÍT ŠImÁNEk Uchazečů o studium na SŠ přibývá. Podle odhadu Cermatu by se letos k JPZ mělo dostavit okolo 120 tisíc žáků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia