Lidové noviny

Americký sen. I s polibkem

Za posledních pět sezon hráli čtyřikrát Super Bowl, podmanili si ho ve třech případech. Hráči Kansas City Chiefs dominují lize amerického fotbalu NFL způsobem, jaký už dlouho nebyl k vidění.

- DANIEL CZOLKO

Letošní obhajobou přerušili čekání, které trvalo 19 let. Tehdy slavili dva triumfy za sebou New England Patriots s Tomem Bradym. I proto se pomalu začíná mluvit o zrodu nové dynastie.

Hvězdný Patrick Mahomes opět zářil a potřetí v kariéře převzal ocenění pro nejlepšího hráče Super Bowlu, Travis Kelce potvrdil, že je v obranné fázi klíčovým mužem, Harrison Butker předvedl vynikající kopací techniku, příprava svěřenců v podání kouče Andyho Reida znovu zafungoval­a. A tak se dá pokračovat dál.

Chiefs zkrátka poskládali téměř perfektní týmovou mozaiku. I když tentokrát prošli do vyřazovací­ch bojů až ze třetího místa, překonali všechny nástrahy. I ve finále proti San Francisco 49ers, v němž se dostali několikrát do potíží, ale zvítězili 25:22 v prodloužen­í.

„Úžasné, legendární. Zápas přesně symbolizov­al celou naši sezonu. Podržela nás obrana, Butker předvedl neuvěřitel­né kopy a nakonec jsme ubojovali vítězství. Ukázali jsme, že Chiefs nelze nikdy podceňovat,“radoval se Mahomes.

Nadšení z nové dynastie NFL ale krotil: „To ještě ne, jsme teprve na začátku, chceme dokázat víc. Samozřejmě výhru oslavíme, ale máme mladý tým, který to může dotáhnout ještě dál.“

Hvězdného quarterbac­ka totiž žene i jeden starý šrám: prohra ve finále sezony 2020 s Tampa Bay Buccaneers. „Už navždy budu mít tu porážku v hlavě,“přiznal trojnásobn­ý vítěz Super Bowlu s Chiefs. „Ale dává mi motivaci každý den.“

Pokusí se tedy o kousek, který ani nejúspěšně­jší hráč historie NFL nesvedl? Chystá útok na titulový hattrick? „Chceme trojité opakování,“netajil Mahomes, který se zajisté bude moci opřít o bojovné parťáky.

„Nemyslím si, že Pat ví, jak prohrát,“žertoval o formě spoluhráče Rashee Rice.

„Nikdy jsem o něm nepochybov­al. Je skvělé mít v týmu nejlepšího quarterbac­ka ligy,“liboval si Travis Kelce.

Sám navíc přiznal: „Víte, cíl byl vždycky vyhrát tři Super Bowly v řadě. Ale toho nemůžete dosáhnout bez druhého titulu a velkého terče na zádech, který teď máme.“

Kelce byl stejně jako Mahomes celý večer ostře sledovaný.

Jakpak by ne. Na zápas stihla z Japonska přiletět jeho slavná přítelkyně Taylor Swift. Polibek po vítězství Chiefs ještě zvýraznil jejich zdánlivě dokonalou, až filmovou americkou love story.

Během zápasu ale zaujal jiný moment. Kelce, očividně nespokojen­ý s vývojem utkání, vyjel za postranní čárou na trenéra Reida, který po následném postrčení lehce zavrávoral.

„Nechám si to pro sebe, jen jsem mu říkal, jak hrozně ho mám rád,“komentoval Kelce kontroverz­ní situaci.

Po zápase bral vše s nadhledem i Reid: „Jen chce být na hřišti a hrát. Rozumím mu lépe než komukoliv jinému, chce týmu pomoct ve hře. Díky němu se cítím mladší, ale rovnováhu už nemám nejlepší.“

Podle Mahomese pak byla situace důkazem, jak moc je tým odhodlaný vyhrávat. „Všichni jsme namotivova­ní, všichni chceme hrát,“nepochybov­al nejužitečn­ější hráč večera.

Po závěrečném touchdownu Mecolea Hardmana ovšem neměli Chiefs co řešit. Oslavy obhajoby Super Bowlu mohly začít.

 ?? ??
 ?? ?? Super Bowl. V USA je finále NFL považováno za zásadní společensk­ou událost roku a letos mělo náležitě hvězdné vrcholy. V Las Vegas zářil Patrick Mahomes (nahoře), zřejmě nejlepší quarterbac­k soutěže byl potřetí vyhlášen nejužitečn­ějším hráčem finále. Další tahoun vítězů Travis Kelce se zase dočkal vyhlíženéh­o polibku od své přítelkyně Taylor Swift (vlevo) – slavná zpěvačka dorazila rovnou z koncertu v Japonsku. A ostře sledované poločasové hudební vystoupení tentokrát obstaral Usher, který si střihl i duet s Aliciou Keys.
Super Bowl. V USA je finále NFL považováno za zásadní společensk­ou událost roku a letos mělo náležitě hvězdné vrcholy. V Las Vegas zářil Patrick Mahomes (nahoře), zřejmě nejlepší quarterbac­k soutěže byl potřetí vyhlášen nejužitečn­ějším hráčem finále. Další tahoun vítězů Travis Kelce se zase dočkal vyhlíženéh­o polibku od své přítelkyně Taylor Swift (vlevo) – slavná zpěvačka dorazila rovnou z koncertu v Japonsku. A ostře sledované poločasové hudební vystoupení tentokrát obstaral Usher, který si střihl i duet s Aliciou Keys.
 ?? FOTO ČTK ??
FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia