Lidové noviny

Procvičte se v probrané látce

-

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 1–3

Člověk ve vlaku počítá nárazy KOL a pod černé tečky skřípavě plynoucích not píše své nápěvy. OBRAZY v oknech se střídají, hlasy PRŮVODČÍCH volají jméno za jménem, lidé na polích se zdlouhavě šinou jako sochy orloje, jehož stroj pohání sama věčnost. Tyto obrazy a ZASTÁVKY, které námi otřesou, jako by nás měly probudit z hlubokého snu, zpozorujem­e jen letmo v modravém pološeru jako fantastick­é obrysy pokoje, do něhož jsme otevřeli vyjevené oči.

(J. Kopta: Hlídač č. 47)

1. Rozhodněte o každém výrazu z výchozího textu, zda je slovem jednoznačn­ým (SJ), či slovem mnohoznačn­ým (SM). Slova jsou v textu vyznačena velkými písmeny. 1.1 kolo 1.2 obraz

1.3 průvodčí 1.4 zastávka

2. Rozhodněte o každém z tvrzení týkajících se tučnou kurzivou označených slov v textu, zda je pravdivé (ANO), či nikoli (NE).

2.1 Slovo kvapně má opačný význam, než má v textu slovo zdlouhavě. A/N 2.2 Slovo odpočívá má opačný význam, než má v textu slovo pohání. A/N 2.3 Slovo spát má opačný význam, než má v textu slovo probudit. A/N 2.4 Slovo mělkého má opačný význam, než má v textu slovo hlubokého. A/N 3. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení týkajících se tučně vyznačenýc­h slov v textu, zda je pravdivé (ANO), či nikoli (NE).

3.1 Pokud slovo plynoucích nahradíme slovem ubíhajícíc­h, význam textu zůstane zachován. A/N 3.2 Pokud slovo šinou nahradíme slovem sunou, význam textu zůstane zachován. A/N 3.3 Pokud slovo letmo nahradíme slovem zběžně, význam textu zůstane zachován. A/N 3.4 Pokud slovo fantastick­é nahradíme slovem obyčejné, význam textu zůstane zachován. A/N

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia