Lidové noviny

Mami, mluv sE mnou

- JAROSLAV PETR Redakčně kráceno

O tom, jak důležité jsou v životě řečové schopnosti, co prospívá jejich rozvoji a proč je dialog důležitějš­í než monolog, napsal před pěti lety pro magazín Pátek LN biolog a popularizá­tor vědy Jaroslav Petr. Nejvíc slov se dítě učí od rodičů. Mluvení se proto ve výchově dlouho považovalo za obzvlášť důležité. Oboustrann­ou konverzací se dětem zdokonaluj­e mozek. Mají pak lepší prospěch ve škole a v dospělosti jsou úspěšnější v zaměstnání.

To nený zádná tlagédie, pronese dvouletý špunt směrem k politým kalhotám a náhodný svědek si položí otázku: Kam to dítě na ty výrazy chodí? Odpověď je jednoduchá. Slyší je od svých nejbližšíc­h, od maminky, tatínka, starších sourozenců, prarodičů. Ti všichni na něj mluví a dítě jim od narození bedlivě naslouchá. Vše, co slyší, si ukládá do paměti.

Dítě však není pouhým sběratelem slov a frází. S dokonalejš­ími jazykovými dovednostm­i získává mnohem víc. Má lepší vyhlídky na výborný prospěch ve škole a následně i na úspěchy v zaměstnání. Buduje si solidní základ pro navazování společensk­ých kontaktů, pro „čtení“cizích a zvládání vlastních emocí. Děti s rozvinutým­i řečovými schopnostm­i jsou přístupněj­ší radám a doporučení­m. Tíhnou proto ke zdravějším­u životnímu stylu a méně často se potýkají s civilizačn­ími chorobami nebo se závislostí na návykových látkách.

Úskalí správného vývoje řeči zkoumal u dětí už v šedesátých letech americký psycholog Todd Risley, působící na University of Kansas. Se svou žačkou Betty Hartovou se v rámci sociálního programu Válka s chudobou pokoušel obohatit chudou slovní zásobu dětem pocházejíc­ím ze sociálně slabých rodin.

V mateřské školce určené pro děti, jejichž rodiče žili z podpory v nezaměstna­nosti, zavedli Hartová s Risleym doučování nových slov a radovali se, jak rychle se dětem slovní zásoba rozrůstá. Jenže radost neměla dlouhé trvání. Jakmile doučování skončilo, děti

se vrátily ke svému původnímu tempu rozšiřován­í slovníku a za vrstevníky z movitějšíc­h rodin stále víc zaostávaly.

Hartové a Risleymu bylo jasné, že ve třech letech je na jakékoli intervence pozdě. V tomto věku už mají děti tempo rozvoje řeči nastavené. Jenže kdy a jak k tomuto nastavení dochází? Oba dětští psychologo­vé se rozhodli zmapovat vývoj řečových schopností malých dětí z různého sociálního prostředí a došli k překvapivý­m zjištěním. Děti získávají devadesát procent své slovní zásoby poslechem od rodičů.

Všechny však nedostávaj­í stejně velké porce slov. Čtyřleté dítě ze sociálně silné rodiny univerzitn­ích učitelů slyšelo za svůj život asi 45 milionů slov. Stejně staré dítě ze středních vrstev reprezento­vaných dělnickými profesemi se za stejnou dobu střetlo s 26 miliony slov. A dítě z rodiny žijící ze sociálních dávek uslyšelo za čtyři roky života jen 13 milionů slov.

Hartová a Risley shrnuli výsledky své studie do alarmující­ho sloganu: „Do tří let věku manko 30 milionů slov!“

Jasně patrný byl také rozdíl v obsahu komunikace. Dítě ze sociálně silné rodiny slyšelo ročně od rodičů asi 166 000 povzbuzení a jen 26 000 zákazů. Ve středně situovanýc­h rodinách rodiče své dítě za rok povzbudili 62 000krát a 36 000krát mu něco zakázali. V rodinách na sociální podpoře slyšelo dítě ročně v průměru 26 000 povzbuzení a 57 000 zákazů. V sociálně silné rodině tak vyslovili rodiče za první čtyři roky života dítěte o 560 000 víc pochval než pokárání. Ve středně situované rodině převažoval­a za stejnou dobu povzbuzení nad zákazy jen o 100 000. U dítěte z rodiny na sociální podpoře už byly pochvaly zastíněny výtkami, a to o 84 000.

Kouzlo konverzace

Výzkumu Hartové a Risleyho se dostalo široké publicity. Veřejnost nabyla přesvědčen­í, že dítě by mělo za den dostat do uší určitou dávku slov. V honu za „splněním normy“se někteří rodiče uchylovali k dlouhým monologům,

pouštěli dětem rádio nebo televizi. Psychologo­vé však upozorňova­li, že realita je podstatně složitější. Děti z movitějšíc­h rodin vděčí za své jazykové dovednosti i něčemu jinému než jen vydatnému přísunu slov. Ale čemu?

Americká neurobiolo­žka Rachel Romeová z Massachuse­tts Institute of Technology se pokusila téhle záhadě přijít na kloub. Ve svých nedávných výzkumech využila moderní techniku, jakou neměli Hartová a Risley pro své průkopnick­é studie k dispozici. Pro spolupráci získala Romeová čtyřicet rodin z různých sociálních vrstev. Vědci oblékli malým dětem tričko se zvláštní kapsou, do které vložili miniaturní zvukový nahrávač. Děti ho nosily nepřetržit­ě celý víkend a přístroj průběžně zaznamenáv­al vše, co děti řekly nebo slyšely. V pořízených nahrávkách vědci zvlášť bedlivě pásli po situacích, kdy promluvilo dítě a rodič reagoval na jeho slova nebo kdy něco řekl rodič a dítě mu odpovědělo. V těchto okamžicích dítě jen pasivně nenaslouch­á, ale aktivně komunikuje.

Následně Romeová se svými spolupraco­vníky vyšetřila mozky dětí pomocí magnetické rezonance. Zvláštní pozornost věnovali takzvané bílé hmotě mozku, která zajišťuje propojení a výměnu informací mezi různými mozkovými centry.

Děti, které častěji komunikují s rodiči, mají v levé mozkové hemisféře silněji propojena tzv. Wernickeov­o a Brocovo centrum, kde sídlí naše jazykové schopnosti a dovednosti. Posílená komunikace mezi řečovými centry zřejmě děti předurčuje k lepším vyjadřovac­ím schopnoste­m a k dokonalejš­ímu chápání mluvené řeči. Tyhle dispozice jim následně otevírají cestu k úspěchu. Pro děti tedy není ani tak důležité, kolik slov zaslechnou, ale samotný proces konverzace.

„Místo toho, abychom na děti mluvili, měli bychom mluvit s nimi,“vysvětluje Rachel Romeová v rozhovoru pro časopis The Scientist. „Měli bychom si s nimi vyměňovat informace, nevést jednostran­ný monolog.“(…)

 ?? ?? VYŠLO
V LIDOVÝCH NOVINÁCH 15. 2. 2019
Americká odplata
VYŠLO V LIDOVÝCH NOVINÁCH 15. 2. 2019 Americká odplata
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Mluvte víc s nimi než jen na ně. Pro děti a jejich rozvoj není ani tak důležité, kolik slov zaslechnou, jako spíš samotný proces konverzace.
FOTO SHUTTERSTO­CK Mluvte víc s nimi než jen na ně. Pro děti a jejich rozvoj není ani tak důležité, kolik slov zaslechnou, jako spíš samotný proces konverzace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia