Lidové noviny

Pavlova dovolená: odtajněno

Prezident strávil minulý týden ve Španělsku. Nebylo nutné to avizovat, trvá na svém Hrad

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Prezidents­ká kancelář odhalila, kam si Petr Pavel vyjel minulý týden na dovolenou. „Strávil ji ve Španělsku,“potvrdil LN mluvčí prezidenta Vít Kolář. O destinaci informoval­y LN již minulý týden, tehdy to ale Hrad s odkazem na bezpečnost­ní důvody odmítl potvrdit.

Jak prezident volné dny ve Španělsku trávil, Hrad nepřiblíži­l. Podle dřívějšího zjištění LN měl údajně nejvyšší český ústavní činitel, který se netají svou motorkářsk­ou vášní, v jihoevrops­ké zemi testovat právě motorky. „Cestu si prezident hradil sám,“ubezpečil Kolář s tím, že v žádném případě se jeho cesta minulý týden netajila.

„Soukromé cesty a jejich místo se dopředu nehlásí. To ale neznamená, že jsou tajné. Aktuální cesta byla soukromá, kdy KPR zná všechny detaily pobytu a je v kontaktu s prezidente­m, kdyby bylo cokoli potřeba,“zdůraznil. To minulý týden LN potvrdila i Kolářova zástupkyně Karolína Blinková, podle níž byl prezident i na dovolené připraven řešit urgentní věci. Na dotaz LN, zda je hlava státu ve Španělsku, ale neodpovědě­la. „Máme jinou politiku, doba se změnila. Přijde nám, že to není potřeba veřejně komunikova­t, že je to zbytečné,“zdůraznila.

V minulosti nicméně Hrad na dotazy novinářů místo prezidento­va – byť i soukromého – pobytu netajil, potvrdil LN někdejší hradní mluvčí Ladislav Špaček, který vedl komunikaci Hradu v době úřadování Václava Havla. „Samozřejmě se to muselo oznámit, zejména pokud prezident opustil zemi. Vždycky jsme to zveřejňova­li, sdělilo se, v jaké zemi prezident je,“řekl Špaček. Shodně se pro LN vyjádřil i někdejší protokolář prezidentů Havla i Klause Miroslav Sklenář. „Když jel například Václav Klaus do Rakouska na lyže, informoval­i jsme o tom,“podotkl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia