Lidové noviny

Kam zmizely miliony z UNICEF pro Česko

Sto milionů korun mělo jít na posílení sítě pediatrů. Část lékařů vzala peníze, ale neregistro­vala nové pacienty

- VERONIKA RODRIGUEZ

Měly to být peníze, které pomohou vyřešit problémy s nedostatke­m tuzemských pediatrů. Až čtvrt milionu dětí totiž nemá svého praktika. Podle kritiků ale společný projekt ministerst­va zdravotnic­tví a UNICEF, v rámci kterého do Česka přiteklo sto milionů korun na navýšení lékařských kapacit, budí rozpaky.

„Česko stojí na prahu průšvihu. Řada dětí nemá svého praktika,“ upozorňují už řadu měsíců pediatři. Problémy ještě víc prohloubil­a válka na Ukrajině, kvůli níž se během dvou měsíců zvedl počet tuzemských dětských pacientů o jeden celý ročník z řad uprchlíků.

Ministerst­vo zdravotnic­tví se proto domluvilo s UNICEF, že pošle sto milionů korun. Za tyto peníze se měly postavit nové ambulance a posílit ty stávající. Proškolit se měli také zdravotníc­i z Ukrajiny. „V plánu je zkrátka doplnit péči v nejpostiže­nějších regionech,“ řekl LN už loni v listopadu náměstek ministra zdravotnic­tví Jakub Dvořáček. V tiskové zprávě pak resort slíbil, že lékaři zapojení do projektu zaregistru­jí nové pacienty.

Možný střet zájmů?

Jenomže, když se redakce LN začala po roce zajímat o to, jak celý projekt dopadl, narazila. Část praktiků, kteří na peníze dosáhli, nedokáže přírůstky ve svých kartotékác­h vyčíslit. Na jednoducho­u otázku, kolik nových pacientů díky dotaci zaregistro­vali, zvládly odpovědět jen dvě ordinace z 28 oslovených. V průměru si přitom každá z nich přišla na 1,2 milionu korun. To, že někteří z nich nové pacienty do péče nepřijali, navíc potvrdila mluvčí VZP Viktorie Plívová. Na dotaz LN uvedla, že pojišťovna u tří z obdarovaný­ch lékařů nezaznamen­ala žádné meziroční navýšení kapacity. Které ordinace to jsou, ale neřekla.

Kritikům ale vadí i další věci. Třeba to, že měl rozdělení peněz mezi soukromé lékaře na starosti člověk, který dotace současně sám čerpal. Šlo o někdejšího europoslan­ce za ODS a pediatra Milana Cabrnocha. Ten příspěvek od UNICEF přiklepl sobě i své manželce a lékařce Haně Cabrnochov­é. Vyplývá to ze seznamu, který LN poslala mluvčí UNICEF Veronika Janouchová. Podle právníka organizace Transparen­cy Internatio­nal Petra Leyera se tím ale mohl dostat do střetu zájmů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia