Lidové noviny

Usmíří Praha Visegrád s Ukrajinou?

-

V poslední únorový den se v Praze sejdou čelní představit­elé parlamentů zemí V4, tedy kromě Česka také Slovenska, Polska a Maďarska. Jejich jednání se mají zúčastnit i představit­elé ukrajinské­ho parlamentu. Jedním z hlavních témat bude právě proto pokračujíc­í podpora Ukrajiny napadené Ruskem, sdělil mluvčí předsedkyn­ě sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Martin Churavý.

Podle slovenské agentury TASR dorazí do Prahy přímo předsedové parlamentů. Slovensko tak bude zastupovat předseda Národní rady SR Peter Pellegrini. Agentura uvádí, že naposledy se takto předsedové sešli loni v únoru na Slovensku, které tehdy V4 předsedalo.

Česko předsedá V4 od poloviny loňského roku. Chce navázat na úsilí předchozí předsednic­ké země o návrat ke kořenům spolupráce založené na principu lidských práv, svobody či demokracie. V4 také musí podle českého předsednic­tví poskytovat jasnou, pevnou a konkrétní podporu nezávislos­ti, svrchovano­sti a územní celistvost­i Ukrajiny, jež od loňského února čelí ruské invazi.

Neshody kvůli zbraním

Rozpory mezi zeměmi V4 v poslední době způsobily, že Visegrádsk­á skupina nevyvíjí tolik společných aktivit jako v minulosti. Neshody mezi zeměmi V4 se týkají mimo jiné rozdílného postoje Maďarska k otázce války na Ukrajině včetně dodávek zbraní zemi napadené Ruskem. Také slovenský premiér Robert Fico po nástupu do funkce zopakoval, že Slovensko nemá zájem vojensky podporovat Ukrajinu, ale nabídne Kyjevu jinou potřebnou pomoc.

Český ministr pro evropské záležitost­i Martin Dvořák (STAN) řekl loni v létě, že doby, kdy všechny země Visegrádsk­é skupiny měly stejný názor na spoustu zahraničně­politickýc­h či unijních záležitost­í, jsou pryč. Podle něj už není V4 homogenní silou, která by si díky své jednotnost­i dokázala v EU protlačit nějaký svůj záměr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia