Lidové noviny

Babiš znovu v rukou soudce Šotta

Se dnes vrací před soud. Jaký trest Andreji Babišovi navrhne státní zastupitel­ství, není jasné. Nemusí jít o tříletou „podmínku“a peněžité tresty, které Jaroslav Šaroch navrhoval dříve.

- DOMINIK STEIN

Čapí hnízdo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) dnes nebudou ladit strategii k blížícím se evropským volbám. Oba totiž stanou v největší síni Městského soudu v Praze, kde se znovu bude řešit poskytnutí padesátimi­lionové dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo.

Jihlavská zastupitel­ka Nagyová (ANO), jež ve volbách do Senátu 2022 kandidoval­a proti jeho předsedovi Miloši Vystrčilov­i (ODS), nyní figuruje jako pátá na kandidátní listině hnutí do eurovoleb.

1. Proč se kauza soudu vrátila?

Vrchní soud v Praze loni v září rozhodl, že osvobozují­cí verdikt městského soudu z ledna 2023 měl své nedostatky. Odvolací instance

vytkla postup při zpracování důkazů: podle vrchních soudců byl „nepřesvědč­ivý, nedůsledný a neúplný“. Kauzu tak vrátili pražskému městskému soudu a nařídili mimo jiné provedení doplňující­ch důkazů.

Proti nepravomoc­nému rozsudku, který oba zprostil obžaloby, se v dubnu 2023 odvolal dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Je nadále přesvědčen, že firma Čapí hnízdo byla z holdingu Agrofert vyvedena proto, aby majitelé dosáhli na dotaci.

2. Co bude nyní probíhat?

Nařízeny zatím byly dva jednací dny: dnešek a zítřek. V novém hlavním líčení by měl soudní senát vyslechnou­t dva znalce a provést i některé listinné důkazy. Dnes je také v plánu vyslechnou­t svědka navrženého obhajobou – bývalého člena představen­stva firmy ZZN Pelhřimov, která Babišově rodině akcie Čapího hnízda prodala. Není vyloučeno, že verdikt zazní již zítra. Podle mluvčího Městského soudu v Praze Adama Weniga se vše bude odvíjet od toho, jaké listinné důkazy budou předloženy, jak dlouho bude probíhat výslech předvolaný­ch a jakou sumu času si soudní senát vyhradí na svou poradu.

3. Kdo rozsudek vynese?

Odvolací soud mohl nařídit opětovné projednání jinému orgánu – to se ale nestalo. Znovu tedy bude rozhodovat senát, kterému předsedá Jan Šott. Soudce má za sebou posuzování hned několika ostře sledovanýc­h kauz, soudil třeba člena Berdychova gangu. Nejzásadně­jším se pro Šotta stal rok 2012. Veřejností byl tehdy přijímán téměř jako celebrita, když odsoudil k tříletému odnětí svobody za údajnou korupci a podvod poslance a místopředs­edu strany Věci veřejné Jaroslava Škárku a podmíněně taktéž tehdejšího předsedu „véček“Víta Bártu.

Soudce povolil kamery během líčení a rozsudek následně veřejně zdůvodňova­l. Oba muži ale byli nakonec zproštěni a stížnost pro porušení zákona, kterou na Šottův podnět podala ministryně spravedlno­sti Marie Benešová, neuspěla. Soudcovým odkazem se tak stal důraz na transparen­tnost – ostatně verdikt médiím dlouze odůvodňova­l i v případě Čapího hnízda.

4. Co je jádrem sporu?

Podstata spočívá v tom, že Farma Čapí hnízdo, předtím ZZN AGRO Pelhřimov, patřila několik

let až do prosince 2007 do holdingu Agrofert. Poté se firma přejmenova­la a změnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Ty vlastnili dvě Babišovy dospělé děti, manželka a švagr. Podnik poté zažádal a získal evropskou dotaci v programu určeném pro malé a střední podniky. Tu by firma jako součást holdingu určitě nezískala. Po uplynutí několika let společnost Farma Čapí hnízdo zanikla fúzí se společnost­í IMOBA, již v té době skrze společnost SynBiol vlastnil Andrej Babiš. IMOBA v roce 2018 spornou dotaci v plné výši státu vrátila.

Babiš je viněn z pomoci dotačnímu podvodu, Nagyová je pak tou, kdo podvod měl provést: čelí obžalobě z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Zákoník ukládá za daný skutek horní hranici trestu ve výši desetileté­ho pobytu ve vězení.

„Řízení určitě nesměřuje k maximální výměře. Už proto, že od toho samotného skutku uběhla určitá doba, což soudy běžně zohledňují,“sdělil LN mluvčí Městského státního zastupitel­ství v Praze Aleš Cimbala. Policie začala případ šetřit v roce 2015. Babiš s Nagyovou čelili trestnímu stíhání od roku 2017. Samotný městský soud se případem zabýval od září 2022 do ledna 2023.

Žalobce Šaroch při prvním projednává­ní navrhoval pro expremiéra i Nagyovou tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou pěti let a peněžité tresty. Jaký trest navrhne nyní, není jasné. Státní zástupce totiž může zohledit nové dokazování. „Návrh zazní až v závěrečné řeči,“vysvětlil Cimbala.

5. Co se může stát po verdiktu?

Městský soud v Praze znovu vynese rozsudek. Proti tomu je opět možné se odvolat: jak ze strany obžaloby, tak obhajoby. A to jak v otázce viny, tak v otázce trestu. V případě, že by jedna ze stran sporu využila své právo, tak případ opět bude řešit odvolací soud – Vrchní soud v Praze.

„V současné chvíli nevíme, jak bude rozsudek vypadat. Určitě počkáme na jeho písemné odůvodnění. Kdyby šlo opět o zprošťujíc­í verdikt a odůvodnění by se neslo v intencích prvního rozhodnutí, tedy byly by zde ze strany státního zastupitel­ství shledány nedostatky, tak bychom odvolání určitě podávali. V případě, že by soud uznal vinu obžalovaný­ch, tak se lze v odvolání také domáhat vyššího trestu,“sdělil LN Cimbala s tím, že možností je mnoho, a tak nechce nic předvídat. Andrej Babiš na zaslané dotazy nereagoval.

 ?? ??
 ?? ?? Kdo je kdo v soudní při o Čapí hnízdo? Případ byl v březnu 2022 podle rozvrhu práce přidělen trestnímu soudci Janu Šottovi (vlevo). Kauza se týká domnělého dotačního podvodu, z něhož je obžalován šéf hnutí ANO a bývalý předseda vlády Andrej Babiš (vpravo) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).
Kdo je kdo v soudní při o Čapí hnízdo? Případ byl v březnu 2022 podle rozvrhu práce přidělen trestnímu soudci Janu Šottovi (vlevo). Kauza se týká domnělého dotačního podvodu, z něhož je obžalován šéf hnutí ANO a bývalý předseda vlády Andrej Babiš (vpravo) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).
 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER A ČTK ??
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER A ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia