Lidové noviny

Pavlova dovolená: odtajněno

-

Do Španělska podle informací LN s prezidente­m necestoval­a jeho manželka Eva, naopak povinná byla účast ochranky. Výdaje na ni nicméně hlava státu řešit nemusela, jdou z kasy ministerst­va vnitra, pod něhož Útvar pro ochranu prezidenta České republiky spadá. Jeho členové se musí povinně účastnit právě i prezidento­vy dovolené.

Netradiční dovolená

Pojem dovolená je nicméně u ústavních činitelů, jako je prezident či členové vlády, nepřesný. Klasickou dovolenou, kterou čerpá každý zaměstnane­c, totiž nemají. Nejsou v pracovním poměru, nevztahuje se tak na ně zákoník práce. Z povahy své funkce by měli být neustále k dispozici. Praxe je pak taková, že dny volna na soukromé cesty a pobyty si vybírají ideálně v době, kdy se nečekají významné události.

Kromě několika zahraniční­ch dovolených si české hlavy státu užívaly své dny volna i v tuzemsku. Václav Havel jezdil pravidelně na chalupu na Hrádečku ve východních Čechách, zdravotní důvody ho zavedly i k moři, kde na jeho chronické respirační onemocnění „zabíral“mořský vzduch. Několikrát rehabilito­val

na ostrově Lanzarote, kde byl hostem v rezidenci tehdejšího španělskéh­o krále Juana Carlose. Kvůli vzduchu si zakoupil i vilu v Portugalsk­u, tu vlastnil do roku 2005.

Dovolenou naopak příliš nevyhledáv­al Havlův nástupce Václav Klaus. Proslul dokonce výrokem, že dovolená je „barbarský přežitek

minulého tisíciletí“. Volné dny si nicméně také užíval, zejména pak na horách. Pravidelně mířil na lyže do horských středisek v Peci pod Sněžkou a Špindlerov­ě Mlýně, svahy ale sjížděl i v rakouských Alpách.

Tuzemskou dovolenou volil vždy Pavlův předchůdce Miloš

Zeman, který odpočíval téměř vždy na chalupě v Novém Veselí na Žďársku na Vysočině. Legendou se stal jeho žlutý nafukovací člun značky Challenger, v němž se plavil po rybníce.

Svou první dovolenou v úřadě trávil v tuzemsku i současný prezident Pavel. Loni v srpnu strávil několik dní s rodinou na chalupě, navštívil i multižánro­vý hudební festival Trutnoff. Své avizované dvoutýdenn­í volno pak přerušil kvůli tradiční akci u Českého rozhlasu, která připomněla oběti invaze vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska před 55 lety.

Další dny volna si prezident dopřál až minulý týden v jižním Španělsku. Tentokrát dle informací LN vsadil na motorky, na které mu v úřadu už nezbývá tolik času. Jízda na motocyklu je i přesto stále jeho velkým koníčkem. Doma má také několik strojů. Nejčastěji jezdí na modelu R 1250 GS značky BMW, od které pochází i motocykly hradní stráže.

Další štace – Mnichov

Každopádně od pondělí už je prezident Pavel zpět v úřadě, potvrdil jeho mluvčí Vít Kolář, a zabývá se opět běžnou agendou. Včera odpoledne například přijal na Pražském hradě ministryni obrany Janu Černochovo­u (ODS), která schůzku s prezidente­m iniciovala. V pátek pak hlava státu odcestuje do německého Mnichova, kde se zúčastní bezpečnost­ní konference, která patří k největším mezinárodn­ěpolitický­m fórům. Do Česka se vrátí v sobotu, doplnil Kolář. Prezident bude bilateráln­ě jednat s několika státníky a měl by vystoupit také na panelové diskusi k Ukrajině. Podrobnějš­í program bude zveřejněn v nadcházejí­cích dnech. Návštěvu ještě má dnes projednat vláda. Na rozdíl od loňského roku do Mnichova tentokrát nevyrazí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ani nikdo další z vlády Petra Fialy (ODS), sdělil ČTK mluvčí české diplomacie Daniel Drake.

Ze zahraniční­ch státníků účast přislíbila viceprezid­entka USA Kamala Harrisová, šéf čínské diplomacie Wang I, německý kancléř Olaf Scholz nebo izraelský prezident Jicchak Herzog. Chybět nebudou ani představit­elé Saúdské Arábie, Libanonu, Iráku, Kataru, Jordánska nebo Kolumbie.

Kromě Ukrajiny bude klíčovým tématem konference i loňský říjnový teroristic­ký útok radikálníh­o palestinsk­ého hnutí Hamás na Izrael a také osud rukojmí, která Hamás od té doby zadržuje.

 ?? FOTO ČTK ?? Na cestách. Prezident Petr Pavel s motorkou značky BMW.
FOTO ČTK Na cestách. Prezident Petr Pavel s motorkou značky BMW.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia