Lidové noviny

Kam zmizely miliony

-

„Tento postup je problemati­cký a obecně by se to dít nemělo,“řekl LN Petr Leyer z Transparen­cy Internatio­nal. Pokud se totiž administrá­tor peněz stane i jejich příjemcem, vzbuzuje to podle něj pochybnost­i. „Minimálně se každý začne ptát na to, jestli byla kritéria pro přidělení peněz nastavena objektivně a nemohly na ně dosáhnou jen určité vybrané subjekty. Nebo jestli s nimi nebylo manipulová­no,“vysvětluje.

Někdejší europoslan­ec Milan Cabrnoch už byl navíc v podezření ze střetu zájmů jednou, a to když nepřiznal vlastnictv­í akcií společnost­i IZIP. Tato firma v minulosti spravovala takzvané elektronic­ké zdravotní knížky pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Spolupráci s firmou IZIP schválila správní rada pojišťovny v roce 2001 bez výběrového řízení. V té době byl přitom jejím členem právě Cabrnoch. Projekt později prověřoval­a policie.

Podobně jako Petr Leyer proto reagovala i lékařka a mostecká zastupitel­ka Alena Dernerová. „Ani mně se nelíbí, když má rozdělení prostředků na starosti někdo, kdo si na tyto peníze může sám sáhnout. Zvlášť pokud už v minulosti v podobném podezření byl,“řekla a dodala: „Ostatně pokud vím, tak všichni zájemci o dotaci peníze nedostali. Řada z nich se svou žádostí neuspěla. Třeba v našem kraji je čerpali jen doktoři, kteří jsou ve vedení oblastního sdružení. Nikdo další.“

„Nejsou to peníze resortu“

Sám Milan Cabrnoch na dotazy neodpovědě­l, stejně jako jeho manželka. Redakce LN přitom administrá­tora peněz kontaktova­la několikrát. Bez odpovědi zůstaly i dotazy na potenciáln­í střet zájmů, které LN poslaly mluvčí UNICEF Veronice Janouchové. Ta jenom potvrdila, že měl rozdělení peněz mezi členy Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost na starosti skutečně právě on. Náměstek ministra zdravotnic­tví Jakub Dvořáček v tom ale žádný problém nevidí. „Za ministerst­vo můžu říct, že nám to nevadí. Spoluodpov­ědnost sice neseme, vůbec se toho nezříkáme, ale pořád to nejsou peníze ministerst­va zdravotnic­tví. My jsme ten projekt jenom pomáhali reportovat a designovat. Hlídat si to musí hlavně UNICEF,“řekl. Tomu, že nejsou někteří lékaři schopní vyčíslit nově registrova­né pacienty, se ale podivil. „To je opravdu zvláštní,“řekl. Jediné vysvětlení podle něj může být v tom, že některé ordinace braly pacienty k ošetření jen bez registrace. „Nepřijali je jako své stálé pacienty do kartotéky, ale vyšetřoval­i je jen výkonově.“I to je dle něj v určitých případech v pořádku.

Původně přitom ministerst­vo avizovalo, že cílem projektu je právě to, aby co nejvíc dětských pacientů získalo svého stálého ošetřující­ho lékaře. Jen tak se totiž mohou účastnit povinného očkování, pravidelný­ch preventivn­ích prohlídek a při sebemenším problému nemusejí zatěžovat pohotovost­i či urgentní příjmy nemocnic. „Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost v rámci projektu rozšíří ordinační hodiny i prostory, díky čemuž bude možno registrova­t nové pacienty,“stojí přímo v tiskové zprávě z března loňského roku.

Podle lékařky Aleny Dernerové je navíc ošetřování pacientů „z ulice“jen velmi těžko zkontrolov­atelné. A pediatryně Alena Šebková podotýká, že právě povinnost registrova­t nové pacienty do kartotéky některé lékaře od účasti v tomto projektu odradilo. „V podmínkách bylo jasně napsáno, že se musejí přijmout do péče noví pacienti. Proto jsem se o peníze nehlásila já. Moje ordinace už je totiž natolik naddimenzo­vaná, že už bych další děti vzít nemohla,“diví se vysvětlení ministersk­ého náměstka Dvořáčka. Za poslední rok tak prý sice pár dětí registrova­la, šlo ale pouze o několik miminek. „Neměla jsem to srdce je nechat bez pomoci,“dodala.

20 milionů na kampaň

Spolupráce ministerst­va zdravotnic­tví a UNICEF začala zhruba před rokem. Česko díky němu získalo celkem 113 milionů korun. Zhruba 35 milionů putovalo do sedmi nemocnic, ve kterých díky tomu vznikly nové dětské ambulance. V těch našly pomoc právě ukrajinské děti, které v Česku nemají svého doktora. Zhruba stejnou částku si rozdělili soukromí lékaři. „Asi 10,5 milionu šlo na vzdělávání ukrajinský­ch lékařů. Tisícovka z nich už díky tomu získala první atestaci,“řekl Dvořáček. Zbylých 20 milionů podle něj resort použil na preventivn­í kampaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia