Lidové noviny

Peníze pro školy? Nejisté

Otázku navýšení rozpočtu pro regionální školství rozsekne kabinet Petra Fialy. Na rozhodnutí však vláda nespěchá.

- LUKÁŠ KARBULKA

Zhruba jedna miliarda korun. Tolik chybí k alespoň částečné spokojenos­ti škol, které požadují navýšení rozpočtu regionální­ho školství. Chtějí totiž ubránit platy 2,5 tisíce uklízeček, školníků či hospodářů. Včerejší jednání školských odborů s premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) však žádný finanční příslib nepřineslo. Podle Beka vláda k revizi rozpočtu pro školství podle dohody přistoupí až po 1. červenci, kdy budou jasné výsledky hospodařen­í státu v prvním půlroce.

Díky rozvolnění budou ředitelé moci rozhodovat, jak naloží s penězi, které dostanou. Když tedy ředitelé nesníží počet zaměstnanc­ů tak, jak jim předepsalo ministerst­vo, neporuší rozpočtovo­u kázeň, vysvětlil po jednání předseda školských odborů František Dobšík. Například na zaplacení části úvazku nepedagoga budou moci použít jiné peníze, které má škola k dispozici. Podle něj na to ale ředitelé nebudou mít dostatek peněz.

Školám tak dochází trpělivost. „Naše školka má domovníka, který se musí starat o čtyři budovy a čtyři velké školní zahrady, na šest hodin. Já nevím, jak ještě

bych mu měla snížit úvazek, když již nyní má 18 tisíc hrubého. Kdo by dneska vstával za tyhle peníze a dělal všechno to, co dělá on. Většina by raději šla na pracák a budou mít víc a já bych na pozici nesehnala nikoho nového,“popsala LN situaci Gabriela Lacková, ředitelka Mateřské školy Hradec

nad Moravicí. Ředitelka také nevyloučil­a, že pokud by se situace měla zhoršit, nedivila by se, kdyby zaměstnanc­i stávkovali.

Hrozí další stávka?

V rozpisu rozpočtu, které ministerst­vo školství rozeslalo školám minulý týden, je nefinancov­aných 7,5 tisíce míst, z nichž je 2,5 tisíce obsazeno reálnými zaměstnanc­i. Zhruba 500 z nich je podle ministerst­va školství Mikuláše Beka (STAN) možné financovat z krajské rezervy. Jednat by se mělo o částce 800 milionů korun na platy dvou tisíců nepedagogů a o dalších zhruba 200 milionech pro zbylých 500 zaměstnanc­ů. Ty by měly zajistit kraje. „Mám však potvrzeno od dvou krajů, že na to finance prostě nemají,“informoval­a LN místopředs­edkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Dobšík v pondělí uvedl, že situace by se měla uklidnit, pokud

se pozice nepedagogů dofinancuj­í. Ve scénáři odborů však podle Dobšíka stávka zůstala. „Pokud by nedošlo ke shodě a vláda by do školského rozpočtu nenalila více peněz, mohly by hrozit další stávky. Vše by ale záleželo na ředitelích škol,“řekl pro LN před včerejším jednáním s ministry. Po podzimních stávkách škol za platy nepedagogů, které byly největší od roku 1989, by tak mohly následovat další. Podle Beka k nim není důvod.

Regulace financí pro jednotlivé školy na platy nepedagogů je podle některých ředitelů ukázka toho, jaké priority má současná vláda. „Ta má problém sehnat 800 milionů korun pro alespoň částečnou udržitelno­st školství, ale stíhačky za několik miliard kupuje,“posteskla si ředitelka Lacková s tím, že ředitelé už roky volají po tom, aby byly uklízečky na školách placeny na základě uklízené plochy budovy. Jejich platy jsou totiž podle ředitelů nejhorší.

Další ředitelé si navíc stěžují na nesplněný závazek navýšení platů pedagogů. Ten by měl být od letošního roku ve výši 130 procent průměrné mzdy v zemi. „V rozpisu pro naši školu nevidím slibovaný plat učitelů. U nás vychází průměrná hrubá mzda na 48 tisíc korun, což není slibovaná garance. Peněz do školství nejde nikdy tolik, kolik je slibováno,“kritizuje Jana Smetanová, ředitelka ZŠ Pardubice-Polabiny, a dodává, že letošní rozpočet pro nepedagogy se snížil oproti tomu loňskému o 14,5 procenta, což je zhruba snížení financí na jeden úvazek. Ten doplatí z nenárokový­ch složek pro učitele.

Rozpočet pro regionální školství je podle ministersk­ého rozpisu letos o 4,97 miliardy vyšší než loni. Činí tak 187,87 miliardy korun.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Živo v ulicích.
V říjnu prošla centrem Prahy celostátní stávka fakult Univerzity Karlovy. Cíl bylo ministerst­vo školství.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Živo v ulicích. V říjnu prošla centrem Prahy celostátní stávka fakult Univerzity Karlovy. Cíl bylo ministerst­vo školství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia