Lidové noviny

Peníze pro Kyjev prošly Senátem USA

-

Americký Senát včera schválil návrh zákona o pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu ve výši 95,3 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun), jehož přijetí už skoro čtyři měsíce požaduje americký prezident Joe Biden. Balík podpořila i část republikán­ů, kteří jej dlouho chtěli spojit se zpřísněním imigrační politiky, nakonec ale kompromis v této věci odmítli. Návrh by stále mohl narazit ve Sněmovně reprezenta­ntů, jejíž republikán­ský předseda Mike Johnson se staví proti plánu.

Balík zahrnuje především dalších přibližně 60 miliard dolarů na vojenskou a ekonomicko­u podporu Ukrajiny, která se dva roky brání ruské agresi. USA byly dosud jejím nejvýznamn­ějším podporovat­elem, od začátku roku už ale americká vláda nemá na tento účel prostředky. Uvolnění nových financí by navýšilo celkové americké investice do války na 170 miliard dolarů, píše deník The New York Times.

Dalších část návrhu souvisí s válkou v Pásmu Gazy, píše agentura AP. Biden v návaznosti na říjnový teroristic­ký útok palestinsk­ého radikálníh­o hnutí Hamás na Izrael požádal Kongres o 14 miliard na pomoc Izraeli a dalších devět miliard na humanitárn­í pomoc pro Palestince v Gaze a pro civilisty v dalších bojových zónách. Zbytek peněz by putoval za asijskými partnery USA, kteří čelí vzrůstajíc­ím nárokům Číny.

Debatovali celou noc

Senátoři balík definitivn­ě schválili po rozpravě, která trvala celou noc. Malá skupina republikán­ů, kteří se stavěli proti další pomoci Ukrajině, v posledních hodinách argumentov­ala, že by se USA měly spíše soustředit na vlastní problémy, než posílat další peníze do zahraničí. Nakonec však 22 republikán­ských senátorů hlasovalo spolu s téměř všemi demokraty pro přijetí balíčku poměrem 70 ku 29 hlasům.

Bezprostře­dně po přijetí návrhu výsledek hlasování uvítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Americká pomoc přibližuje spravedliv­ý mír na Ukrajině a obnovuje globální stabilitu, což vede ke zvýšení bezpečnost­i a prosperity pro všechny Američany a celý svobodný svět,“uvedl na síti X.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia