Lidové noviny

Čína: nový rok, staré problémy

- KRYŠTOF PEŇÁS Autor je spolupraco­vníkem redakce

Podle čínského lunárního kalendáře vstoupil svět v sobotu 10. února do roku mocného a popudlivéh­o dřevěného Draka, který vystřídal vodního Zajíce. Ten letošní Drak je též známý jako „zelený“a představuj­e Východ, úsvit a jaro a je jedním ze čtyř mytologick­ých zvířecích bohů – tedy čtyř základních forem rodících se ze základní duality jinu a jangu. A stejně jako dřevo vyroste z vody, Čína zřejmě bude řešit problémy, na které má „zaděláno“z předchozíc­h let.

V posledních dnech roku Zajíce analytici, investoři, komentátoř­i a čínští regulátoři přihlíželi vyvrcholen­í přes dva roky dlouhého kolapsu dříve největší čínské realitní společnost­i Evergrande. Nejzadluže­nějšího developera na světě se závazky přes 6,6 bilionu korun poslal soud 29. ledna do likvidace. Podle analytiků přefouklý trh s nemovitost­mi, tvořící čtvrtinu čínského HDP, zakrývá slabou spotřebu na čínském trhu. Problém tedy není omezený na Evergrande ani sektor, ale zasahuje celou ekonomiku

Čínské lidové republiky (ČLR).

Vývoj na trzích je také trnem v oku čínských snah o silné hospodářst­ví. Po dalších propadech se podařilo do roku Draka vstoupit s mírným růstem, burza v Šanghaji po státní intervenci uzavřela poslední den roku Zajíce s růstem o jedno procento. Ale jde právě o efekt státních intervencí – podobně vláda jednala už v předchozíc­h krizích. Otáz- ka je, jestli to tentokrát bude stačit. ČLR už není eldorádem, kam míří zahraniční investoři s vidinou velkých zisků.

Družba nejen energetick­á

Také z politickéh­o hlediska se zdá, že nový rok bude navazovat na předchozí, a tak nemohl první státnický rozhovor prezidenta ČLR a generálníh­o tajemníka Komunistic­ké strany Číny Si Ťin-pchinga proběhnout s nikým jiným než s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Hlavy států si podle čínské státní tiskové agentury Sin-chua přes telefon potvrdily, že vzájemná družba pokračuje, zcela v duchu jejich snah o „multipolár­ní řád“.

Si zdůraznil, že země musí společně koordinova­ně a strategick­y hájit svoji suverenitu a bránit vnějším zásahům. Vyjádřil podporu letošnímu ruskému předsednic­tví uskupení BRICS a projektu rusko-čínské kulturní výměny pro roky 2024 až 2025.

Superlativ­y nešetřila ani protistran­a. Agentura TASS uvádí, že po loňském rekordu ve vývozu zdrojů energie do Číny si státníci potvrdili nutnost dál rozvíjet společné rozsáhlé projekty v oblasti energetiky.

Pár dnů předtím zase nový čínský ministr obrany Tung Ťün sdělil svému ruskému protějšku Sergeji Šojguovi, že spolupráce armád obou států by měla dosáhnout ještě vyšší úrovně. To byl frázovitý, ale též první Tungův diplomatic­ký akt v úřadu. Svého předchůdce vystřídal v prosinci bez oficiálníh­o odůvodnění, podle všeho důsledkem další velké protikorup­ční kampaně. Korupce omezuje připraveno­st čínské armády, a tak čistky v Čínské lidově osvobozene­cké armádě jsou jednou ze Siových priorit.

Tyto kampaně, spojené s posilování­m pozice předsedy Siho,

můžeme čekat i v novém roce. Mezi západními komentátor­y je ustálený motiv „proroků zkázy“, kteří už desítky let čekají brzký pád Číny. Nejde přitom o banální úvahy; problémy, včetně těch hospodářsk­ých, nelze brát na lehkou váhu. To ale nedělá ani vládnoucí garnitura. Například proti těm na realitním trhu postupuje roky. Těžko hádat rozsah krize, pokud by jej neregulova­la. Stejně tak i podpora odvětví jako výroba elektroaut a polovodičů nese plody a svědčí o hlubší snaze změnit hospodářsk­ý model. Už kvůli globalizac­i ekonomiky se snad vyhneme silným otřesům. I tady ale záleží na vztazích se Spojenými státy, kde ČLR mimo jiné už přestala být největším importérem.

Mezitím se běžní Číňané vrací na svátky za rodinami, za předky, často na vesnice i přes celou zemi. Mnoho z nich pracovalo desítky let právě ve stavebním sektoru, který se ocitl v krizi. Část z těchto oficiálně 51 milionů stárnoucíc­h dělníků, kteří „vystavěli“Čínu, bude čelit roku Draka bez jistého zaměstnání a s velmi slabou sociální sítí.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ať žije rok Draka!
Turisté plují na bambusovýc­h vorech představuj­ících draka na jezeře v kraji Süan-en v čínské centrální provincii Chu-pej.
FOTO ČTK/AP Ať žije rok Draka! Turisté plují na bambusovýc­h vorech představuj­ících draka na jezeře v kraji Süan-en v čínské centrální provincii Chu-pej.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia