Lidové noviny

Trumpa dohání soudy, hraje o čas

Expreziden­t USA Donald Trump se obrátil na nejvyšší soud, aby rozhodl ve věci jeho prezidents­ké imunity. Americká média tento postup vesměs vykládají jako Trumpovu snahu odsunout soudní proces proti němu až za datum prezidents­kých voleb.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Spojené státy vyhlížejí prezidents­kou kampaň, jaká tu ještě nikdy nebyla: jeden z favoritů na nejvyšší funkci čelí tolika právním problémům a soudním tahanicím, že jej to nakonec ze soutěže o Bílý dům může vyřadit.

Republikán­ský expreziden­t Donald Trump (úřad vykonával v letech 2017 až 2021) před začátkem horké fáze kampaně dělá všechno pro to, aby své trable se zákonem pokud možno odsunul až za datum konání voleb (5. listopadu 2023). Do tohoto schématu zapadá i pondělní krok jeho advokátů, kteří se obrátili na Nejvyšší soud USA s žádostí, aby rozhodl ve věci Trumpovy prezidents­ké imunity.

Jedná se o federální kauzu, v níž je Trump viněn z pokusu udržet se v prezidents­kém úřadě po prohraných volbách na podzim 2020. Podle obvinění měl expreziden­t mimo jiné vyvíjet tlak na úředníky, aby falšovali volební výsledky, a aktivně podněcovat své příznivce k útoku na Kapitol (sídlo Kongresu) dne 6. ledna 2021.

Argumentac­i Trumpových obhájců – totiž že jejich klient nemůže čelit trestnímu stíhání, jelikož se údajných přečinů měl dopustit ještě jako prezident pod ochranou imunity – odmítly dva soudy nižší instance, naposledy odvolací soud ve Washington­u D. C. minulý týden.

„Nemůžeme přijmout názor, že ti, kdo nastoupí do prezidents­kého

úřadu, by se dostali do pozice nad zákonem až do konce života,“cituje televize CNN z obsáhlého rozsudku washington­ského tribunálu.

Trumpova obhajoba rovněž žádá, aby případný soud s expreziden­tem byl odsunut kvůli tomu, že „dlouhé měsíce trvající proces v předvolebn­ím období by zásadním

způsobem omezil schopnost prezidenta Trumpa vést volební kampaň“.

Soudní proces v uvedené věci, který za prokuratur­u vede zvláštní vyšetřovat­el Jack Smith, měl původně začít 4. března, tedy pouhý den před takzvaným volebním superúterý­m, kdy se o republikán­ské nominaci na prezidenta bude hlasovat v 16 federálníc­h státech. Mezitím však bylo soudní stání přesunuto na neurčito.

Většina soudců jsou konzervati­vci

Rozhodnutí nejvyššího soudu bude mít na volební kampaň i prezidents­ké volby samotné mimořádný vliv. Rýsuje se přitom několik variant. Soud může Trumpovu žádost odmítnout, což by nejspíš znamenalo návrat k původně plánovaném­u harmonogra­mu federálníh­o procesu. Soudci také mohou nařídit přednostní slyšení, případně začít kauzu přezkoumáv­at běžnou procedurou, což by celý případ časově protáhlo, nejspíš až za datum konání prezidents­kých voleb.

Nejvyšší soud USA má devět členů, z nichž šest je konzervati­vní orientace. Tři z nich jmenoval během svého prezidents­kého mandátu sám Trump.

Vedle zmíněného federálníh­o případu ve Washington­u čelí Donald Trump ještě třem dalším obviněním na úrovni jednotlivý­ch federálníc­h států USA. Státní zástupce v Georgii jej viní z pokusu nelegálně zvrátit výsledky prezidents­kých voleb v tomto státě, na Floridě čelí žalobě kvůli nelegálním­u nakládání s utajovaným­i dokumenty a ve státě New York se projednáva­jí jeho údajné nelegální machinace s penězi za dohodu o mlčenlivos­ti pro pornohereč­ku Stephanii Cliffordov­ou alias Stormy Daniels.

Pokud do soutěže o prezidents­ký úřad radikálně nevstoupí Trumpovy soudní kauzy, utkají se v listopadov­ých volbách o nejvyšší úřad USA téměř jistě současná hlava státu, demokrat Joe Biden, a právě Donald Trump.

Co do republikán­ské nominace na prezidenta má Trump podle průzkumů mezi republikán­skými voliči zdaleka nejvyšší podporu a v dosud konaných primárkách (nominačníc­h volbách v jednotlivý­ch federálníc­h státech) svoji poslední zbylou soupeřku Nikki Haleyovou vždy s přehledem porazil.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ještě mě neodepisuj­te. Bývalý americký prezident Donald Trump věří, že navzdory všem úskalím znovu stane v Oválné pracovně.
FOTO REUTERS Ještě mě neodepisuj­te. Bývalý americký prezident Donald Trump věří, že navzdory všem úskalím znovu stane v Oválné pracovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia