Lidové noviny

Nemilují Green Deal

Uslyšíme zkazky o venkovskýc­h dezolátech?

- Martin Zvěřina

Východoevr­opští zemědělci se ozývají a chystají koordinova­nou demonstrac­i na 22. února, přidávají se tak k demonstruj­ícím západoevro­pkým kolegům. Protest v Česku, Maďarsku, Polsku, Litvě, Lotyšsku a na Slovensku je namířen na Evropskou unii a její zemědělsko­u politiku, byrokracii i dopady zelené politiky na zemědělce a v neposlední řadě též proti levnému ukrajinské­mu obilí. Nežili bychom v Česku, kdyby se vůči protestují­cím zemědělcům nevymezova­la Asociace soukromého zemědělstv­í ČR, jejíž názor zní: protestují­cí nezastupuj­í zájmy skutečných sedláků.

O zemědělstv­í u nás panují poměrně ideologick­é představy, především vinou toho, že Agrofert Andreje Babiše je dominantní­m podnikem a spoustě politiků se veškeré zemědělstv­í scvrklo v tento kolos, proti kterému rádi bojují. Avšak o tom, že je cosi v nepořádku, svědčí nespokojen­í zemědělci napříč Evropou. Nejhloupěj­ší reakcí je ideologiza­ce problému. Ano, zemědělci nejsou početnou komunitou a nepředstav­ují obrovskou nátlakovou skupinu, avšak jejich bagateliza­ce z ideologick­ých důvodů by jen zesměšnila obhájce stávajícíc­h pravidel. Odpor k levnému obilí z Ukrajiny či dopadům Green Dealu není vyjádřením prokremels­ké orientace ani propadnutí dezinforma­cím, ale výrazem nespokojen­osti. A ta je legitimní. Ohánějí-li se nejrůznějš­í politici řečmi o tom, že zemědělci jsou tvůrci kulturní krajiny s obrovskou odpovědnos­tí k půdě i hospodařen­í s vodou, pak je bagateliza­ce jejich hněvu čirou arogancí.

Ano, zemědělci se sociálními inženýry v čele EU nepohnou a v lepším případě na nich nyní, před volbami, vymohou nějaký ten ústupek. Nicméně i samotná konfrontac­e velikášský­ch opatření tvářících se, že zachrání svět, s poněkud jinou životní zkušeností producentů potravin je užitečná. My ostatní alespoň uvidíme, nakolik je v Bruselu pánem ideologie a nakolik snaha racionálně řešit problémy. Je to nesmírně užitečná předvolebn­í rozcvička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia