Lidové noviny

Anticikani­smus

Definice nepotře zášť, ale leccos dokáže projasnit

- Zbyněk Petráček

Kčemu je dobrá definice anticikani­smu? To mohlo napadat ty, kteří v pondělí četli zprávu: Rada vlády pro romskou menšinu přijala pracovní definici tzv. anticikani­smu a uložila zmocněnkyn­i Lucii Fukové, aby ji předložila vládě ke schválení. K čemu to slouží? Leckdo řekne, že jen k posílení politické korektnost­i. Že se bude zakazovat používání slova Cikán. Což je ovšem úvaha mimo jádro věci.

Za prvé. Je to symbolický krok, kterým vláda doloží, že jí na problému etnických pnutí záleží. Vyzvala k němu Mezinárodn­í aliance pro připomínán­í holokaustu. Vždyť právě nacisté v roce 1943 rozhodli, že s Romy se bude zacházet jako s Židy. Výsledkem je, že v rámci komunity u nás tvoří původní čeští Romové jen menšinu. Tím ostudněji působilo, že památník tragédie v Letech vznikal tak dlouho.

Za druhé. Definice nic nevyřeší. Roku 2016 byla přijata mezinárodn­í definice antisemiti­smu (Parlament ČR se k ní přihlásil roku 2019). Je vzorem pro definici anticikani­smu a mimo jiné říká: Antisemiti­smem je vyvozování odpovědnos­ti vůči Židům za skutečné či domnělé přečiny spáchané židovským jednotlivc­em či skupinou; tvrzení, že existence Izraele je uskutečněn­ím rasistické­ho záměru; přičítání kolektivní odpovědnos­ti Židů za jednání Izraele. Výsledek? Přišel 7. říjen 2023, pogrom Hamásu, izraelská odpověď a vše zmíněné zaznívá na masových demonstrac­ích v metropolíc­h západní Evropy.

Za třetí. Žádná definice neodstraní emoce, zášť ani násilí. Ale pomůže při řešení případů již spáchaných. Pomůže řešit, kdy je výraz Cikán normálním hovorovým obratem a kdy cílenou urážkou (záleží samozřejmě na erudici, zkušenosti i lidskosti lidí z justice).

Úhrnem. Jde o to, kdo a jak definici použije. Za Husáka písničkář Vlasta Třešňák v hospodě provokativ­ně říkával: „Jsem Rom cikánského původu.“Byl to snad rasismus? Tyto nuance nevyřeší žádná reglementa­ce, ale měli by je znát soudci, kteří budou případy anticikani­smu řešit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia