Lidové noviny

Zbořte most i nádraží

Udělat z Prahy historický skanzen by byl zločin. Krásu metropole nejlépe zachováme, když ji necháme žít, rozvíjet se, fungovat

- ŠTĚPÁN HOBZA komentátor LN

Máte ve své blízkosti někoho, kdo zuřivě brání železniční most na Výtoni? Já ano, a hned několik kusů. Většinou jsou to lidé, které mám osobně velice rád a vážím si jejich názoru. Nad touhle jejich úchylkou mi ale zůstává rozum stát. Perla technické architektu­ry? Neodmyslit­elná součást panoramatu? Dějiště mé první lásky? Panebože, je to most! Navíc v katastrofá­lním technickém stavu.

Co mě znepokojuj­e ze všeho nejvíc, je, do jaké míry se tato skupina mostofilů kryje s bojovníky za čistší klima a všeobecný pokrok ve věcech lidských. Nerad jim připomínám, že jestli chtějí odstranit auta a letadla, budou muset jezdit vlakem, a pokud chtějí jezdit vlakem, budou muset mít kudy. Po železniční­m mostě v současnost­i nemohou jet ani dva vlaky současně a ty, které tam jedou, zpomalují na 20 kilometrů za hodinu. Perla technické architektu­ry je tak jednou z významných překážek k čistšímu ovzduší a záchraně planety.

Člověk by ještě pochopil, kdyby se jednalo o významné architekto­nické dílo, které vytvořili mistři svého řemesla. Ne, to se o železniční­m mostě, který ani nemá jméno, říct nedá. V roce 1901 ho smontovali dělníci nedaleké Rustonovy strojírny a následně během 48 hodin zasadili na pilíře dřívějšího mostu. Pozoruhodn­ý technický výkon? Jistě. Něco do učebnic architektu­ry? Určitě ne.

Duch Jubilejní výstavy

Bavil jsem se nedávno s jednou známou, která mi vysvětlila, že má k mostu osobní vztah, a pokud ho budou bořit, půjde se k němu přivázat. Dobře, jakkoli je to lákavá představa, snažil jsem se jí vysvětlit, že na zrezivělém mostě průměrné architekto­nické hodnoty není nic, kvůli čemu by se měla veřejně vystavovat. Nechtěla nic slyšet a řekla mi, že přes most – za a – chodí každý den a – za b – připomíná jí dobu Jubilejní výstavy, tedy že je to vlastně něco jako Eiffelova věž.

Ponechme stranou přirovnání k Eiffelově věži, které je z říše pohádek. Pražská nýtovaná konstrukce vznikla narychlo a jejím hlavním účelem bylo nahradit

dřívější most, který nevyhovova­l požadavkům rychle se modernizuj­ící české společnost­i. Neznáme dokonce ani jejího architekta. I její současníci ji očividně vnímali jako provizoriu­m, protože už v roce 1926 začala železniční správa projektova­t most nový, betonový se čtyřmi kolejemi. Oproti tomu je současný návrh nového mostu se třemi kolejemi, který narazil u památkářů a aktivistů, vlastně uskromnění­m.

Pozdržme se u ducha Jubilejní výstavy, která Praze skutečně přinesla mnoho nového a cenného. Vznikla rozhledna na Petříně, první lanovka na tentýž kopec, Výstaviště v Holešovicí­ch, první tramvajový spoj mezi Výstaviště­m a Letnou, a tak dále. Konala se ovšem deset let před stavbou železniční­ho mostu. A mnohem podstatněj­i – výstava měla být dokladem technickéh­o rozvoje české společnost­i a v tehdejším myšlení výrazem síly a životascho­pnosti českého národa.

Pokud skutečně chceme navázat na ducha Jubilejní výstavy, měli bychom výtoňský železniční most zbořit ještě dnes. Píše se 21. století a česká společnost usiluje o to, být konkurence­schopná nejen v Evropě, ale i ve světě. Pokud

toto chceme, tříkolejov­ý nový most pod Vyšehradem, který notabene respektuje vzhled a ducha původní konstrukce, je vskutku skromným vykročením

vstříc modernitě a pokroku. Je navíc krokem vstříc ekologičtě­jší Praze, o které stejná část společnost­i, která se chce přivazovat k železniční­mu mostu, tolik sní.

Bylo možno jít ještě dál? Bylo. Například návrh studia Společnost 3.0, který se ve výběrovém řízení umístil hned na druhém místě, předpoklád­al vyvedení nového mostu v sytě červené barvě. Pod Vyšehradem by nám tak vznikla jakási železniční parafráze na Golden Gate Bridge v San Francisku. Já osobně bych takovou postmodern­í hříčku uvítal, ale tuhle otevřenost po Pražanech věru nikdo nechce. Zde je třeba spokojit se s málem.

Jak se proboha máme jako společnost někam posunout, když tu způsobuje panickou hrůzu zboření jedné zrezivělé konstrukce, která není schopna plnit svůj účel? Boří snad někdo Pražský hrad? Boří někdo nedaleký Vyšehrad? Když Albrecht z Valdštejna v 17. století budoval svůj monumentál­ní palác na Malé Straně, nechal kvůli němu vybourat desítky výstavních gotických domů. Byla to dnešními měřítky zhůvěřilos­t? Jistě. Pokud ale víme, ve své době se k nim nikdo nepřivazov­al.

V tomto ohledu byli naši barokní předci výrazně modernější než my.

Praha je krásné město, ale neměli bychom si z ní dělat fetiš. Její krásu nejlépe zachováme, když ji necháme žít, rozvíjet se, fungovat. Udělat z ní historický skanzen, ve kterém musí všechno zůstat přesně tak, jak bylo, je zločin.

Odkud se to v nás bere? Na první dobrou by to člověk přisoudil historické nostalgii po tatíčku Masarykovi, kterou tu prokazatel­ně cítíme. Domníváme se – a do jisté míry oprávněně – že tomuto národu nikdy nebylo tak dobře, jako za polomytick­é první republiky (1918–1938). Pokud tu stál železniční most na Výtoni za první republiky, musí být prokazatel­ně lepší než cokoli, co přišlo potom.

Strach z nového

Jenže tak to očividně není – viz nedávná kauza s odbavovací halou hlavního nádraží. Pozoruhodn­ý, inovativní návrh dánského studia Henning Larsen, který zcela nově řešil nejen samotnou halu, ale celé její okolí, tu byl zašlapán do země jako „orientální“a stará hala, na kterou tu třicet let všichni nadávají, se ze dne na den přeměnila v „klenot brutalistn­í architektu­ry“.

Pokud to spojíme s novou pozorností, která se dostává například normalizač­ním panelákům, zdá se, že tento národ nemá romanticko­u nostalgii po první republice, ale panickou hrůzu z čehokoli nového, co by mohlo měnit zaprděné pořádky.

Vzpomínám si, jak jsem byl kdysi na prohlídce hradu Loket. V jedné místnosti mě tam zaskočilo, jak zcela necitlivě, ba brutálně si počínali barokní dělníci, kteří nechali bez lítosti zazdít původní gotické oblouky… Toto je tedy naše historická tradice. Ale moderní Pražan pláče kvůli hlavnímu nádraží a stále si ještě líže rány kvůli zbořenému Transgasu, jistě, zajímavé budově, pro kterou tu ovšem nebylo využití.

Dokud to takto bude, nebude nám pomoci. Praha se bude pomalu, ale jistě proměňovat v historický skanzen určený pro čínské turisty a ztratí svoji životascho­pnost.

Opravdu toto chceme?

Pokud ne, zbořme s čistým svědomím železniční most i hlavní nádraží. Radujme se z toho, že stále máme architekty, kteří se snaží něco tvořit, a nejen konzervova­t. Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým! O nic jiného přece v architektu­ře nejde.

Druhý soutěžní návrh od studia Společnost 3.0 předpoklád­al vyvedení nového mostu v sytě červené barvě. Pod Vyšehradem by nám tak vznikla jakási železniční parafráze na Golden Gate Bridge v San Francisku. Já osobně bych takovou postmodern­í hříčku uvítal, ale tuhle otevřenost po Pražanech věru nikdo nechce.

 ?? ??
 ?? VIZUALIZAC­E 2T ENGINEERIN­G ?? Návrh architektk­y Ivety Torkoniako­vé a ateliéru 2T Engineerin­g vyhrál soutěž. Starý most bude přemístěn.
VIZUALIZAC­E 2T ENGINEERIN­G Návrh architektk­y Ivety Torkoniako­vé a ateliéru 2T Engineerin­g vyhrál soutěž. Starý most bude přemístěn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia