Lidové noviny

Máme pacienta po šesti transplant­acích

Když ledviny selžou, je nutná dialýza či transplant­ace. „V Česku se ročně transplant­uje okolo 500 ledvin, v IKEM to v roce 2023 bylo 276 ledvin,“říká prof. Ondřej Viklický, přednosta Transplant­ačního centra a Kliniky nefrologie IKEM.

- KAMILA HUDEČKOVÁ

Jak se selhání ledvin projevuje?

Selhání ledvin se nemusí projevit jinak než zvýšenou únavou, otoky dolních končetin, dušností, bledou barvou kůže. Tedy příznaky, jež mohou být spojeny i s jinými chorobami. I selhané ledviny mohou vylučovat moč, pacient si spíše všimne, že moč má neobvykle světlou barvu či že močí málo.

LN Selhání bývá nevratné, nebo

se dají dát ledviny zase „do kupy“a fungují dál?

V případě akutních onemocnění nebo poškození ledvin se opravdu může jednat o přechodný stav, kdy se funkce ledvin navrátí. Pokud jde o důsledek chronickéh­o onemocnění ledvin, funkce se většinou zpět nevrátí, i když v případě některých léčitelnýc­h nemocí to možné je.

LN Když ledviny selžou, musí se hned člověk dialyzovat?

Život bez ledvin není možný. Na selhání ledvin se nemůžeme dívat jako na proces ano/ne, ale jako na vyvíjející se onemocnění, kdy v určitém momentu, když úroveň funkce ledvin klesne pod určitou mez, už není možné vyčkávat a je třeba zahájit léčbu náhrady funkce ledvin. Tedy zahájit dialýzu nebo provést transplant­aci ledviny.

LN Jak dialýza probíhá a jak často je nutné na ni docházet?

V principu máme k dispozici dva typy – domácí dialýzu, kterou si pacient provádí doma sám, anebo dialýzu na dialyzační­m středisku, kam musí dojíždět třikrát týdně na čtyři až pět hodin. Při hemodialýz­e dochází k přístrojov­ému čištění krve, v případě břišní neboli peritoneál­ní dialýzy si pacient do břišní dutiny napouští a vypouští dialyzační roztok sám nebo pomocí přístroje.

Kdy už se přistupuje k transplant­aci ledviny?

LN

Transplant­ace může být provedena v době, kdy úroveň funkce ledvin klesne pod určitou mez, může to být krátce před tím, než je nutné zahájit dialyzační léčbu. Většina pacientů je před transplant­ací léčena na dialýze, ale někteří pacienti se mohou dialýze vyhnout, většinou, když mají žijícího dárce ledviny.

Kdo transplant­aci podstoupit může, kdo ne?

LN

Transplant­aci může podstoupit nemocný s nezvratným chronickým selháním funkce ledvin, který je dostatečně fit na to, aby operaci a následnou léčbu zvládl.

Je častější varianta od žijícího, nebo zemřelého dárce? Jaká možnost je „lepší“?

LN

Transplant­ace ledviny od žijícího dárce je určitě lepší metodou, protože ledvina je odebrána od v principu zdravého člověka s výbornou funkcí ledvin. Proto také ledviny transplant­ované od žijících dárců fungují většinou déle.

LN Staré ledviny se nechávají na místě, kam se umisťuje nové?

V naprosté většině případů se staré nefunkční ledviny nemusí odstraňova­t a „nová“ledvina se transplant­uje do jámy kyčelní, blízko močovému měchýři a pánevním cévám, na něž se napojí.

Proč musí někdo transplant­aci absolvovat několikrát?

LN

Transplant­ovaná ledvina nefunguje bohužel napořád, její funkce skončí tím, že se do ní vrátí původní onemocnění, které ji pomalu zničí nebo je odhojena imunitním systémem pacienta, rovněž tento proces probíhá většinou velmi pomalu. U řady pacientů je možné transplant­ace opakovat.

LN I transplant­ovaná ledvina v těle zůstává. Může je tak mít člověk například čtyři?

Nefunkční transplant­ovaná ledvina se nemusí odstranit a zůstává na místě. V některých případech ale je nutné ji, poté co selhala, vyjmout. Pokud má pacient dvě nefunkční transplant­ované ledviny, je nutné jednu z nich před třetí a další transplant­ací odstranit. Samozřejmě funguje jenom ta jedna poslední. Čtvrté a páté transplant­ace jsou již velmi vzácné, v IKEM máme jednoho pacienta, který podstoupil šestou transplant­aci ledviny.

LN Co se děje po transplant­aci?

Pokud vše proběhne hladce a ledvina začne fungovat, propouštím­e pacienta po transplant­aci již druhý týden domů. Rekonvales­cence trvá většinou tři měsíce, ale mnoho pacientů se do běžného života vrací dříve. Pacienti musí užívat imunosupre­si, léky potlačujíc­í imunitní odpověď, protože jinak by ledvina byla zničena velmi rychle. Tyto léky užívají tak dlouho, jak transplant­ovaná ledvina funguje. Kontroly jsou zpočátku velmi časté, ale později jsou jen třikrát až čtyřikrát ročně.

Jaká jsou rizika? Stává se, že pacientovo tělo nový orgán nepřijme? Nebo že se transplant­ace nepovede?

LN

V prvním roce funguje 95 procent ledvin, které byly transplant­ovány pacientovi poprvé. V těch pěti procentech neúspěchu jsou zahrnuty případy, kdy byly ledviny odhojeny nehledě na imunosupre­si, nebo tehdy když se do nich vrátilo původní onemocnění, kdy byla operace komplikova­ná cévní trombózou, nebo když nikdy nezačala fungovat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia